NEMAČKU TRESE SKANDAL: Glavni akter ministar finansija, razmatra se pokretanje krivičnog postupka

I.STANOJEVIĆ

10. 01. 2023. u 14:20

NEMAČKU trese novi korupcionaški skandal. Glavni akter je, ni manje ni više, savezni ministar finansija liberal Kristijan Lindner. I dok berlinsko javno tužilaštvo razmatra da li da pokrene krivični postupak protiv njega i da mu, prethodno, ukine imunitet, Levica u Bundestagu spekuliše o mogućoj ostavci ovog lidera Liberalne stranke koja je deo vladajuće "semafor koalicije".

НЕМАЧКУ ТРЕСЕ СКАНДАЛ: Главни актер министар финансија, разматра се покретање кривичног поступка

Foto EPA

Povod za pokretanje preliminarne istrage bilo je izveštavanje magazina "Špigl" o Lindnerovoj vezi sa BB bankom. Političar je, navodno, hipotekom kod ove banke od 450.000 evra, pazario porodičnu kuću u Berlinu. Minulog leta procurilo je da se Oliver Blume, tada šef "Poršea", a sada i generalni direktor BB banke, hvalio bliskim kontaktima sa Lindnerom. Federalno ministarstvo finansija i "Porše grupa" tada su odbacili navode da je to moglo da utiče na pregovore o vladajućoj koaliciji. Sada, međutim, sve izgleda drugačije.

Političar Slobodnih nemačkih liberala(FDP) ranije je držao dobro plaćena predavanja za ovu banku, a kao ministar poslao je video čestitku za događaj koji je organizovala. "Sviđa mi se BB bank od temelja, naviše", poručio je tada Lindner.

- Već u oktobru prošle godine pojavile su se naznake da ovaj ministar možda neće moći da napravi jasnu razliku između svog portfelja i privatnih interesa - kaže Gesta Lorenc-Bojtin, visoki funkcioner partije Levice. - Nije tajna da je Lindner bliži politici lobiranja za banke i korporacije, nego interesima širokih masa stanovništva. To se pokazalo i na primeru "Poršea". Ukoliko se sumnja potvrdi i pokrene krivični postupak, ostavka ministra finansija u vladi kancelara Olafa Šolca, bila bi neminovna.

Kako ističe Tobijas Bank, generalni sekretar Levice, malo je stvari štetnijih za demokratiju nego što su to vladini zvaničnici osumnjičeni za korupciju. Naročito federalni ministar finansija mora biti iznad svake sumnje, kaže Bank. Ako Lindner ne bude mogao odmah sve da otkrije i opovrgne optužbe, iskreno ne vidim kako može da nastavi da bude ministar finansija, poručuje Bank.

Koalicioni partneri liberala su oprezniji. "Smatram da je žalosno što su preliminarne istrage postale javne", ocenjuje Sebastijan Rolof, šef levičarskog krila Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). Zeleni upozoravaju da "se mora sačekati istraga, umesto što se donose preuranjeni zaključci".

KRŠENjE PRAVA

LIDER stranke FDP Volfgang Kubicki pozvao je na ostavku Lene Krek, članice Bundestaga, zadužene za pravdu. "Izveštaji da berlinsko državno tužilaštvo ispituje mogućnost ukidanja imuniteta Kristijanu Lindneru kako bi se istražila sumnja u njegove moguće zloupotrebe, jesu nedostatak političkog karaktera i značajno kršenje ličnih prava bez presedana, što mora imati i lične posledice", poručuje Kubicki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)