RAT U UKRAJINI: Borci "Vagnera" drže Soledar pod svojom kontrolom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 01. 2023. u 07:12 >> 01:08

RAT u Ukrajini ušao je u 321. dan. Žestoke borbe vode se za gradove Soledar i Bahmut (ruski naziv Artjomovsk) u DNR. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je sinoć da je otpor ukrajinske vojske u Soledaru omogućio zemlji da kupi vreme i da ojača.

РАТ У УКРАЈИНИ: Борци Вагнера држе Соледар под својом контролом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija/Vikipedija

Borci Vagnera drže Soledar pod svojom kontrolom

Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara, saopštio je osnivač ove grupe Evgenije Prigožin.

U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra, dodao je on.

- Još jednom želim da istaknem da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe ‘Vagner’ - napisao je Prigožin na društvenoj mreži „Vkontakte“.

 

Centar Soledar pod kontrolom ruskih snaga

Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je vršilac dužnosti DNR Denis Pušilin za „Prvi kanal“.

- Prema poslednjim informacijama, centar Soledara je pod kontrolom jedinica 'Vagner'. Momci su se utvrdili i na jednoj i na drugoj strani. Već efikasno napreduju - rekao je Pušilin.

Kako je dodao, u borbama kod Soledara ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke, ali nastavljaju da pružaju otpor.

Prema njegovim rečima, „posle Soledara se oslobađa Artjomovsk (Bahmut), kao i Seversk, gde takođe postoje veoma ozbiljna utvrđenja. Dalji napori će biti usmereni na kramatorski i slavjanski pravac“.

Švedska će isporučiti Ukrajini artiljerijske sisteme

Vlasti Švedske planiraju da isporuče Ukrajini samohodne artiljerijske sisteme „arčer“, saopštio je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, saopštila je televizija „Skaj njuz“.

On je istakao da je „Ukrajini potrebno više ofanzivnog naoružanja sa Zapada, te da Švedska treba dati svoj doprinos“.

- Nije pitanje da li ćemo ga isporučiti, nego kada ćemo ga isporučiti - rekao je Bilstrem u intervjuu za švedski list „Ekspresen“.

Švedski parlament je krajem prošle godine odobrio isporuku vojne tehnike Ukrajini, uključujući sisteme PVO, u vrednosti od preko 287 miliona dolara. Međutim, sistemi „arčer“, koje je Kijev tražio, nisu bili uključeni u pomenuti paket vojne pomoći.

Ukrajinski vojnici pljačkali crkve

Ukrajinski vojnici su tokom odstupanja iz naselja Donjecke i Luganske Narodne Republike pljačkali crkve, saopštilo je Ministarstvo kulture, sporta i omladine LNR.

- Tokom povlačenja… ukrajinski neonacisti su namerno gađali crkve kako bi lišili civile koji su ostali na tim teritorijama mogućnosti da idu na bogosluženja. Osim toga, neke crkve i zgrade uz njih bile su minirane. To je učinjeno pre svega kako bi se uplašilo sveštenstvo i vernici. Crkve koje su bile napuštene često su pljačkane, a neonacisti su iz njih iznosili ikone i svetinje - saopštila je pres služba Ministarstva.

Ministarstvo je objasnilo da je većina svetinja spasena zahvaljujući hrabrosti igumana i parohijana, kao i dejstvima ruske vojske.

Analena Berbok u Harkovu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok stigla je u nenajavljenu posetu Harkovu.


Berbokova je tokom posete najavila nove isporuke oružja i drugu podršku Ukrajini.

Tehnički problemi

Italija namerava da isporuči Ukrajini sistem protivraketne odbrane, ali mora da reši tehničke probleme pre nego što bude poslat, izjavio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Tajani je to naveo nakon što je italijanski list La Republika objavio u ponedeljak da je odluka o isporuci novog oružja Ukrajini odložena do sledećeg meseca zbog političkih tenzija, razmatranja troškova i nestašice opreme.

Rusko MO: Ukrajinci pretrpeli gubitke na Krasnolimanskom pravcu

Ukrajinske trupe na Krasnolimanskom pravcu izgubile su više od 40 ljudi ubijenih i ranjenih za jedan dan, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Precizira se da je artiljerija nanela gubitke vojnicima 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 103. brigade Teritorijalne odbrane u rejonima Serebrjanke u DNR i Steljmahivka u LNR.

General Lapin novi načelnik Generalštaba

General-pukovnik Aleksandar Lapin imenovan je za načelnika Generalštaba Kopnene vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, preneli su TASS-u izvori bliski vojnom resoru.

Lapin je 2017. godine postavljen za komandanta Centralnog vojnog okruga. Do kraja oktobra 2022. komandovao je i grupom ruskih trupa Centar u Ukrajini.

Ta informacija i dalje nije zvanično potvrđena.

Komisija najavljuje sankcije protiv Belorusije i Irana zbog Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas najavila nove sankcije, ovog puta protiv Belorusije i Irana koji podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Fon der Lajen je na pres konferenciji izjavila da EU produžava za režimom sankcija: "EU produžava da vrši pritisak na Kremlj sa oštrim režimom sankcija sve dok to bude potrebno. Mi ćemo ih produžiti sankcije zemljama koje vojno podržavaju rat Rusije kao na primer Belorusija ili Iran. Mi ćemo usvojiti nove sankcije protiv Belorusije i mi ćemo istupiti sa novim sankcijama protiv Belorusije koja mora da odgovara zbog svoje uloge u ovom ruskom ratu u Ukrajini - izjavila je Fon der Lajen na pres konferenciji u sedištu NATO pakta.

Fon der Lajen je danas potpisala Zajedničku deklaraciju između EU i NATO sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsednikom Saveta EU Šarla Mišela.

Pušilin: Soledar veoma blizu oslobođenja

Ruska vojska je blizu oslobađanja Soledara, rekao je na Prvom kanalu Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

- Zaista, sada je sva pažnja usmerena i na Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut), i na Soledar. Tamo se događaji sada odvijaju tako da je grad veoma blizu oslobođenja. To ima veoma visoku cenu - rekao je on.

Prema rečima Pušilina, težište borbi je prebačeno na zapadni deo Soledara.

Snimak ruskog napada na Marinku

Šojgu: Rusija proširuje arsenal udarnog naoružanja

Oružane snage Rusije uskoro će proširiti svoj arsenal udarnog naoružanja, rekao je ministar odbrane RF Sergej Šojgu.

- Nastavićemo da razvijamo nuklearnu trijadu i održavamo njenu borbenu gotovost, jer je nuklearni štit bio i ostao glavni garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države - dodao je ruski ministar.

Šojgu je podsetio da je predsednik Rusije ministarstvu postavio prioritetne zadatke, od kojih je glavni bio preduzimanje sveobuhvatnih mera za kvalitativno unapređenje Oružanih snaga i povećanje njihovih borbenih sposobnosti.

- Moramo stalno analizirati i sistematizovati iskustva naših grupacija u Ukrajini i Siriji, i na osnovu toga praviti programe obuke ljudstva i planove za nabavku vojne opreme. Praksa koju su stekle naše trupe treba da postane osnova za unapređenje borbenih dejstava i obuku - rekao je ministar.

Patrušev: SAD se povukle iz Avganistana kako bi se koncentrisale na Ukrajinu

SAD su povukle svoje trupe iz Avganistana kako bi se fokusirale na Ukrajinu, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

On tvrdi da prisustvo Amerike u Avganistanu nije rezultatiralo borbom protiv terorizma, već je otvorilo korupcijske šeme vredne milijarde dolara, kao i naglo povećanje prozivodnje droge, prenosi TASS.

Foto: Printskrin

- Razlog povlačenja SAD iz Avganistana bio je, između ostalog, potreba da se fokusiraju na Ukrajinu, gde se, prema njihovom mišljenju, marionetski režim u Kijevu uspešno pripremao za ofanzivu na Rusiju - tvrdi Patrušev.

On je dodao da je te tvrdnje potvrdila i nedavna izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da bez povlačenja trupa iz Avganistana Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko novca za Ukrajinu.

- Pored toga, deo opreme povučene iz Avganistana premešten je u Evropu, uglavnom u Poljsku, što je omogućilo Evropi da militarizuje kijevski režim - izjavio je Patrušev. 

Britanski obaveštajci o borbama za Soledar

Britanski obaveštajci tvrde da Rusi napreduju u Soledaru, u najnovijem saopštenju za štampu britanskog Ministarstva odbrane.

- U poslednja četiri dana, ruske snage i "Vagnerovci" su taktički napredovali u gradu Soledaru i verovatno kontrolišu veći deo naselja - pišu Britanci.

- Soledar se nalazi 10 km severno od Bahmuta, a zauzimanje ovog grada je verovatno i dalje glavni ruski operativni cilj - dodaju oni.

Ovaj ruski napad je pokušaj da se zauzme Bahmut sa severa i preseku ukrajinske linije komunikacije, nastavljaju Britanci.

- Deo borbi se fokusira na ulaze u 200 km duge napuštene tunele rudnika soli koji prolaze ispod okruga. Obe strane su verovatno zabrinute da bi se oni mogli koristiti za infiltriranje iza sopstvenih linija - dodaje se.

. Uprkos povećanom pritisku na Bahmut, malo je verovatno da će Rusija uskoro opkoliti grad pošto ukrajinske snage održavaju stabilne linije odbrane u dubini i kontrolišu puteve snabdevanja . dodaje se na kraju britanskog izveštaja.

Ukrajinski generalštab o operacijama na istoku zemlje

Rusija sprovodi ofanzivne operacije u tri oblasti u istočnoj Ukrajini, dok koncentriše svoje napore na zauzimanje cele Donjecke oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom jutarnjem brifingu.

Ruska vojska usredsređuje svoje napore na Bahmut, Avdejevku i Liman, koji se nalaze u istočnom delu oblasti, kako bi pomerili liniju fronta ka administrativnoj granici Donjecke oblasti, piše u saopštenju.

Iz ukrajinskog generalštaba dodaju da su ti napori "bez uspeh".

Generalštab je takođe izvestio da je Rusija tokom proteklog dana izvela osam raketnih napada i 31 vazdušni udar. Takođe je izvela 63 napada raketnim bacačima, uključujući civilnu infrastrukturu u gradovima Harkov, Herson, Kramatorsk u Donjeckoj oblasti i Očakov u Nikolajevskoj oblasti.

Dejstvo "gradova" u Ukrajini

Moguće slanje "strajkera" u Ukrajinu

SAD razmatraju prebacivanje modernih oklopnih transportera "strajker" u Ukrajinu, preneo je Politiko, pozivajući se na obaveštene izvore.

- Oklopni transporteri "strajker" mogli bi da postanu deo sledeće tranše vojne pomoći. Administracija bi mogla da objavi paket – sa ili bez "strajkera" ​​– krajem sledeće nedelje - navodi američki portal.

Lansiranje "iskandera"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak lansiranja rakete operativno-taktičkog kompleksa "iskander" na objekat ukrajinske vojske u zoni specijalne operacije.

 

Šolc ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je i dalje ubeđen u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima, dok raste pritisak na Berlin da Kijevu pošalje nemačke tenkove "leopard 2".

Nemačka je prošle nedelje najavila da će obezbediti Ukrajini oklopna vozila "marder" za pomoć u odbijanju ruskih snaga, preneo je Rojters.

Foto: Profimedia

Najava je stigla istoga dana kada su SAD saopštile da će Ukrajini poslati bobena vozila "bredli", dan nakon sličnog saopštenja iz Francuske, navela je agencija.

Šolc, koji je često naglašavao važnost da ne eskalira sukob u Ukrajini ili da se da povod Rusiji da Zapad smatra stranom u ratu, rekao je da su zapadni saveznici dugo "pripremali, raspravljali i organizovali ovo".

Kijev je tražio i teška vozila kao što su tenkovi "leopard", što bi predstavljalo značajan korak podrške Zapada Ukrajini, navela je agencija.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU - Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "cirkon" projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu