RUSIJA I KINA ZAJEDNO PROTIV ZAPADA: Odbacujemo politiku SAD i njihovih poslušnika o uspostavljanju hegemonije u svetu

Novosti online

09. 01. 2023. u 15:23

MINISTARSTVO spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao telefonom sa novim šefom kineske diplomatije Ćin Gangom izrazivši zadovoljstvo visokim stepenom razvoja dijaloga između zemalja, prenose "RIA Novosti".

РУСИЈА И КИНА ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЗАПАДА: Одбацујемо политику САД и њихових послушника о успостављању хегемоније у свету

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tom prilikom Lavrov je pozvao Ganga da poseti Rusiju, a osvrnuli su se i na razgovor predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Kine Si Đinpinga od 30. decembra, navodeći da je ovaj dijalog značajan zbog progresivnog razvoja rusko-kineskih odnosa.

Lavrov i Ćin Gang su razgovarali o globalnim i regionalnim agendama, a dogovoreno je odbacivanje politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih poslušnika o uspostavljanju hegemonije u svetu.

- Iz tog razloga SAD izazivaju konfrontaciju u odnosima sa Rusijom i Kinom, mešaju se u unutrašnje stvari, a Zapad pokušava da spreči razvoj ovih zemalja uvođenjem sankcija i drugim nelegitimnim metodama - dodaje se u saopštenju.

Ministri su pozitivno ocenili koordinaciju u UN-u, BRIKS-u, ŠOS-u, G20, ASEAN-u i drugim organizacijama. Konstatovano je uspešno sprovođenje planova za povezivanje razvoja Evroazijske ekonomske unije i inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Lavrov je čestitao Gangu imenovanje i poželeo mu uspeh na novoj funkciji.

Peking: Spremni smo da unapredimo bilateralne odnose sa Rusijom

Novi ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang je u razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova rekao da je Peking spreman da unapredi bilateralne odnose sa Moskvom, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Rusko-kineski odnosi se zasnivaju na principima nesvrstanosti sa blokovima i nekonfrontaciji sa trećim stranama. Zajedno sa Rusijom želimo da nadogradimo konsenzus koji su postigli lideri dve zemalje i da stalno unapređujemo rusko-kineske odnose - rekao je Gang i dodao da je spreman da održava bliske kontakte sa Lavrovom.

(RT)

BONUS VIDEO: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!