ŠARLI EBDO OPET PROVICIRA: "Francuska ima slobodu štampe za razliku od Irana"

Tanjug

05. 01. 2023. u 17:15

IRAN bi trebalo da pogleda u ono što se trenutno dešava u toj zemlji pre nego što kritikuje Francusku, izjavila je danas francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona, dan nakon što je izaslanik Pariza pozvan na razgovor u Teheranu zbog karikatura iranskog verskog vođe objavljenim u francuskom satiričnom listu "Šarli ebdo".

ШАРЛИ ЕБДО ОПЕТ ПРОВИЦИРА: Француска има слободу штампе за разлику од Ирана

Foto: EPA

Veze između Francuske i Irana su se pogoršale prethodnih meseci pošto su u zastoju pokušaji da se oživi nuklearni sporazum, čiji je Francuska potpisnik, a Teheran je zatvorio sedam francuskih državljana.

Kako navodi Rojters, "Šarli ebdo" je ove nedelje objavio desetine karikatura iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneja, za koje se navodi da imaju cilj da se podrže antivladini protesti pokrenuti 17. septembra, nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru posle hapšenja zbog neprikladnog nošenja hidžaba.

Govoreći za TV "LCI", Kolona je rekla da Iran poseže za lošom politikom kroz nasilje protiv svog stanovništva i pritvaranje francuskih državljana.

- Da ne zaboravimo da u Francuskoj postoji sloboda štampe, suprotno od onoga što se dešava u Iranu i tu (slobodu) previđaju sudije i sudstvo, što je oblast koju Iran, bez dileme, ne poznaje baš dobro -  rekla je Kolona, dodajući da ne postoji zakon o svetogrđu u Francuskoj.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da je prekinulo sa aktivnostima u Francuskom institutu za istraživanje u Iranu i da preispituje kulturne aktivnosti Pariza u Iranu.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da nije obavešteno o ovom potezu, ali da, ukoliko je to tačno, onda je "za žaljenje".

Karikature lista "Šarli Ebdo" izazvale su oštar odgovor Irana, a ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan upozorio je da će "uvredljiv i nepristojan potez" naići na čvrst odgovor Teherana.

Iranski ministar je optužio francusku vladu da je otišla predaleko.

Magazin je saopštio da je objavio karikature u specijalnom izdanju kojim obeležava godišnjicu terorističkog napada na redakciju "Šarli Ebdoa", nakon što su objavljene uvredljive karikature proroka Muhameda.
 

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

A BILI SU SAMO DECA: 79 dečjih žrtava za 78 krvavih dana