POLJACI BESNI ZBOG SLAVLJENJA BANDERE: Moravjecki poručio - "U prvom razgovoru ću to nedvosmisleno reći" (FOTO)

Novosti online

02. 01. 2023. u 15:42

PREMIJER Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da će na prvom sledećem sastanku podsetiti svog ukrajinskog kolegu Denisa Šmigala na nedopustivost veličanja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere, piše RIA Novosti.

ПОЉАЦИ БЕСНИ ЗБОГ СЛАВЉЕЊА БАНДЕРЕ: Моравјецки поручио - У првом разговору ћу то недвосмислено рећи (ФОТО)

Foto: Profimedia/Vikipedija

Moravjecki je upitan kakva je reakcija poljske vlade na to što je Vrhovna rada Ukrajine na svom Tviter profilu postavila informaciju o Banderinom rođendanu.

Objava je nakon burne reakcije dela tviteraša uklonjen.

- Izuzetno smo kritični prema bilo kakvoj pohvali ili čak spominjanju Bandere. Naš stav je veoma, veoma negativan - rekao je Moravjecki.

- U svom prvom razgovoru sa premijerom Denisom Šmihalom, to ću reći vrlo, veoma nedvosmisleno - dodao je on, napominjući da "Vrhovna rada slavi osobu koja je bila ideolog zločinačkog vremena".

Pitanje tumačenja Volinskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz vremena OUN-UPA, jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

Varšava Banderu smatra ideologom Volinjskog masakra iz 1943. godine, kada su ukrajinski nacionalisti napali oko 150 poljskih sela.

Poljski istoričari masakr u Voliniji smatraju genocidom i etničkim čišćenjem i tvrde da je poginulo, prema različitim izvorima, od 100.000 do 130.000 ljudi.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!