RAT U UKRAJINI Vatreno na nebu iznad Sevastopolja - Radi ruski PVO (FOTO/VIDEO)

Novosti online

02. 01. 2023. u 07:51 >> 00:45

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini ušla je u 313. dan. Ukrajinski dron izvršio je napad na Brjansku oblast. U Kijevu i Kijevskoj oblasti tokom noći se čule eksplozije

РАТ У УКРАЈИНИ Ватрено на небу изнад Севастопоља - Ради руски ПВО (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Francuzi su Zelenskom predvideli pad Odese

 

Čitaoci francuskog lista Le Figaro skeptično su komentarisali članak publikacije u kojem se analiziraju scenariji za moguću ukrajinsku kontraofanzivu.

U materijalu se navodi „odlučan stav“ ukrajinske vojske i Vladimira Zelenskog da nastave vojne operacije i pripreme novu kontraofanzivu.

Francuski čitaoci su ironično ocenili planove Kijeva .

- Drugi, realniji scenario je da će sledeći ruski grad biti Odesa... Tako će se petlja zatvoriti i Ukrajina definitivno više neće imati izlaz na Crno more! - izneo je mišljenje Patin-Kofin.

- Ukrajina? Dobiti rat protiv Rusije ? Da ova tema nije dramatična za ukrajinski narod, ja bih se smejao! - rekao je Mišel Trofimovič.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, kako je naveo šef države, planirana demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, privođenje pravdi svih ratnih zločinaca odgovornih za „krvave zločine nad civilima“ u DNR i LNR - prenela je RIA.

RIA Novosti: Još jedna letelica oborena iznad Sevastopolja

Još jedna bespilotna letelica oborena je iznad mora kod Sevastopolja, tvrdi guverner grada Mihail Razvožajev.

- Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su još jednu bespilotnu letelicu iznad mora. Naša vojska nastavlja da odbija napad - rekao je guverner na svom Telegram kanalu.

PVO "radi" u Sevastopolju

Sistem PVO radi u Sevastopolju, oboren dron iznad mora.

Prema prelimminarnim informacijama, oboren je dron, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

Ruski političar: Ukrajina u potpunosti pod spoljnom kontrolom – pregovori s Kijevom ne vrede pet para

Ukrajina gubi suverenitet i nezavisnosti, a s obzirom na to da je zemlja u potpunosti pod spoljnom kontrolom pregovori sa njenim rukovodstvom biće beskorisni, smatra predsednik Komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Leonid Slucki.

On je odreagovao na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je u intervjuu za „Bi-Bi-Si“ izjavio da je neophodno da Zapad nastavi da pruža vojnu pomoć Ukrajini jer je to jedini način da se „ubedi Rusija da sedne za pregovarački sto i prizna Ukrajinu kao suverenu, nezavisnu evropsku državu“.

- Ispada da status Ukrajine kao države zahteva potvrdu. Ovde pregovori nisu potrebni: Ukrajina je, iako samodestruktivna, ipak i dalje država i taj status niko ne osporava. Cilj specijalne vojne operacije je zaštita naših građana od agresije kijevskog neonacističkog režima, a ne uništavanje Ukrajine - saopštio je Slucki na Telegramu.

Što se tiče suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, Kijev zahvaljujući svojim zapadnim pokroviteljima munjevito gubi i jedno i drugo, ocenjuje Slucki.

- Posebno kada se prodaje Zapadu i dozvoljava da se zemlja pretvori u antiruski poligon. S obzirom na to da se Ukrajinom u potpunosti upravlja spolja, takvi pregovori ne vrede ni pet para - ocenio je Slucki.

Istovremeno je poručio da se ne gaje iluzije po pitanju moguće pobede Kijeva.

- Ciljevi specijalne vojne operacije će biti realizovani. Parole 'slobode i demokratije', kojima kijevski režim prikriva svoju neonacističku suštinu, neće mu pomoći, osuđen je na propast - konstatovao je ruski političar.

Ono u čemu je Stoltenberg potpuno u pravu, po rečima Sluckog, jeste to da Rusija ne namerava da odustane od svojih ciljeva.

Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da čeka prvu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije (EU) za ovu godinu u januaru.

On je na Tviteru zahvalio Fon der Lajen na podršci i rekao da su koordinisali korake pred samit Ukrajine i EU koji treba da se održi 3. februara.

- Drago mi je što sam godinu započeo razgovorom sa Ursulom fon der Lajen. Hvala na podršci EU. Čeka se prva tranša makrofinansijske pomoći u januaru, prva serija LED lampi, školskih autobusa, generatora. Koordinisali smo korake pred samit Ukrajine i EU - napisao je Zelenski.

Foto: Printskrin

Fon der Lajen obećala nastavak pomoći Zelenskom

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen održala je prvi ovogodišnji telefonski razgovor – sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, tokom kojeg je obećala nastavak finansijske pomoći Evropske unije, kao i sastanak u bliskoj budućnosti u ovoj zemlji.

 


MO Rusije: Poginula 63 ruska vojnika kod Makejevke

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Kijevski režim sa šest raketnih bacača HIMARS, proizveden u SAD, udario na privremeno mesto razmeštanja jedne od jedinica ruskih oružanih snaga u blizini naselja Makejevka.

- Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete HIMARS. Usled uništenja od strane četiri rakete sa visokoeksplozivnom bojevom glavom na privremenom mestu razmeštanja, poginula su 63 ruska vojnika.

Napadnut sveštenik kanonske UPC

Sveštenik kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve napadnut je u crkvi u Vinici.

Izboden je i nalazi se u teškom stanju. Napadač je uhapšen.

Eksplozije u Nikolajevskoj i Čerkaskoj oblasti

U Nikolajevskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Uzbune za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritoriji Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ruski general: Strateška avijacija Rusije se uključuje u specijalnu operaciju u Ukrajini

Ruski strateški nosači raketa će učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je komandir dalekometne avijacije Oružanih snaga Rusije general Sergej Kobilaš.

 

Oboren izviđački dron

Noćas je tokom prilaska Voronježu otkriven i sredstvima PVO oboren izviđački dron lansiran sa teritorije Ukrajine, saopštile su vlasti Voronješke oblasti.

Žrtava i razaranja nije bilo, situacija je pod kontrolom, dodaje se u saopštenju.

Gađani okruzi pet naselja DNR

Tokom proteklog dana ukrajinske snage su ispalile 397 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi pet naselja DNR. U napadima je poginuo jedan civil, a pet je ranjeno. Oštećeno je 28 zgrada i 19 civilnih objekata.
U borbama je uništen jedan tenk T-64BV, jedna samohodna haubica „Krab“ kalibra 155mm i pet oklopnih vozila, a ubijeno više od 15 ukrajinskih vojnika.

10 raketa iz sistema „Himars“

U protekla 24 časa snage Narodne milicije LNR uništile su dva ukrajinska tenka, tri oklopna transportera, jedno artiljerijsko oruđe i šest specijalnih vozila, a ubile do 50 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana gađale naselja Čmirovka, Rubežno i Svatovo, na koja su ispalila 10 raketa iz sistema „Himars“.

Ukrajinske snage gađale Gorlovku

Ukrajinske snage gađale su Gorlovku. Bez struje je osam trafostanica i tri kotlarnice, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

Restrikcije struje u Kijevu

Objekti energetske infrastrukture u Kijevu oštećeni su u noćnim napadima, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

U gradu su uvedene havarijske restrikcije struje.
Bez struje su ostali i objekti za snabdevanje grejanjem.
Tokom noći ukrajinski mediji su javljali o snažnim eksplozijama u Kijevu. U gradu se oglasilo upozorenje za vazdušni napad.

Ukrajinski dron oštetio energetski objekat

Ukrajinska bespilotna letelica napala je Klimovski okrug Brjanske oblasti, oštećen je objekat za snabdevanje električnom energijom, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

On je dodao da u napadu nije bilo žrtava, kao i da u naselju nema struje.
Teritorija Brjanske oblasti, koja se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, stalno su pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)