VAPAJI I SUZE U KABULU: Žene plaču zbog zabrane studiranja u Avganistanu (VIDEO)

Đ.G.

21. 12. 2022. u 17:48

TALIBANSKE snage bezbednosti u glavnom gradu Avganistana u sredu su sprovele zabranu visokog obrazovanja za žene blokirajući im pristup univerzitetima, a video snimak koji se pojavio prikazuje žene kako plaču i teše jedna drugu ispred jednog kampusa u Kabulu.

ВАПАЈИ И СУЗЕ У КАБУЛУ: Жене плачу због забране студирања у Авганистану (ВИДЕО)

Foto: Tviter printskrin/ Shabnam Nasimi

Talibanski vladari u zemlji su dan ranije naredili ženama širom zemlje da prestanu da pohađaju privatne i javne univerzitete i to odmah i do daljnjeg. Administracija predvođena talibanima nije navela razlog za zabranu niti je reagovala na žestoku i brzu globalnu osudu iste.

Novinari su u sredu videli talibanske snage ispred četiri univerziteta u Kabulu. Snage su sprečile neke žene da uđu, dok su drugima dozvolile da uđu i završe svoj posao. Takođe su pokušali da spreče bilo kakvo fotografisanje, snimanje i proteste.

Rahimulah Nadim, portparol Univerziteta u Kabulu, potvrdio je da je nastava za studentkinje prestala. On je rekao da je nekim ženama dozvoljeno da uđu u kampus zbog papirologije i administrativnih razloga i da su u sredu održane četiri ceremonije diplomiranja.

Članice grupe aktivista pod nazivom Jedinstvo i solidarnost žena Avganistana okupile su se ispred privatnog univerziteta Edrak u Kabulu u sredu ujutro, uzvikujući slogane na dariju.

- Nemojte da činite obrazovanje političkim. - Rekli su: „Još jednom je univerzitet zabranjen za žene, ne želimo da budemo eliminisani"!

Uprkos tome što su u početku obećavali umerenije pravilo koje poštuje prava žena i manjina, talibani su uveliko primenili svoje tumačenje islamskog zakona, ili šerijata, otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021.

Zabranili su devojčicama da pohađaju srednju školu, zabranili ženama da rade u većini oblasti i naredili im da u javnosti nose odeću od glave do pete. Ženama je takođe zabranjeno da ulaze u parkove i teretane.

U pismu koje je u utorak podelio portparol Ministarstva visokog obrazovanja Ziaulah Hašmi, privatnim i javnim univerzitetima je rečeno da sprovedu zabranu što je pre moguće i da obaveste ministarstvo kada zabrana stupi na snagu.

Taj potez će sigurno naštetiti naporima talibana da dobiju međunarodno priznanje za svoju vladu i pomoć od potencijalnih donatora u trenutku kada je Avganistan zaglibljen u pogoršanju humanitarne krize. Međunarodna zajednica je pozvala talibanske lidere da ponovo otvore škole i daju ženama pravo na javni prostor.

Katar i Pakistan, obe muslimanske zemlje, izrazili su svoje razočarenje zbog zabrane univerziteta i pozvali vlasti da preispitaju svoju odluku.

Katar je odigrao ključnu ulogu u olakšavanju pregovora koji su doveli do povlačenja američkih snaga iz Avganistana prošle godine. Pozvao je „avganistansku prelaznu vladu“ da preispita zabranu u skladu sa učenjem islama o obrazovanju žena.

Susedni Pakistan je rekao da je njegov stav po pitanju obrazovanja žena „jasan i dosledan“.

Američki državni sekretar Antoni Dž. Blinken rekao je kasno u utorak da nijedna druga zemlja na svetu ne zabranjuje ženama i devojčicama da dobiju obrazovanje.

- Talibani ne mogu očekivati da budu legitimni član međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih u Avganistanu - upozorio je on - Ova odluka će imati posledice po talibane.

Bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai oštro je osudio zabranu univerziteta za žene, u tvitu.

Abdalah Abdalah, viši lider u bivšoj vladi saveznika Avganistana, opisao je univerzalno obrazovanje kao „osnovno“ pravo.

- Oduzimanje ovog prava devojkama je za žaljenje - rekao je Abdalah u tvitu. On je pozvao talibansko rukovodstvo zemlje da preispita odluku.

Avganistanski politički analitičar Ahmad Saedi rekao je da je najnovija odluka talibanskih vlasti možda zatvorila vrata međunarodnom prihvatanju.

- Pitanje priznanja je završeno - rekao je on - Svet sada pokušava da pronađe alternativu. Svet je pokušavao da više komunicira, ali oni (Talibani) ne dozvoljavaju svetu da razgovara sa njima o priznanju.

Saeedi je rekao da veruje da većina Avganistanaca favorizuje žensko obrazovanje jer smatraju da je učenje verska zapovest sadržana u Kuranu.

On je rekao da je odluku da se ženama zabrani upis na univerzitete verovatno donela šačica visokih talibana, uključujući vođu Hibatulaha Akhunzadu, koji se nalaze u jugozapadnom gradu Kandaharu, mestu rođenja talibanskog pokreta.

On je rekao da je glavni centar moći Kandahar, a ne vlada predvođena talibanima u Kabulu, čak i ako bi ministri pravde, visokog obrazovanja i takozvanih „vrlina i poroka“ takođe bili uključeni u odluku da se ženama zabrani univerziteti.

Eksperti UN su prošlog meseca rekli da bi talibanski tretman žena i devojaka u Avganistanu mogao predstavljati zločin protiv čovečnosti i da ga treba istražiti i krivično goniti prema međunarodnom pravu.

Rekli su da su akcije talibana protiv žena produbile postojeća kršenja prava - već "najdrakonskiju na globalnom nivou" - i da mogu predstavljati progon polova, što je zločin protiv čovečnosti.

Talibanske vlasti su odbacile te optužbe - preneo je AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)