ZAHAROVA OŠTRO ODGOVORILA GUTEREŠU: Svedoci smo masovne zapadne totalitarne cenzure, najveće u istoriji

Novosti online

20. 12. 2022. u 16:11

PORTPAROL ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš uopšte "ne primećuje" da Rusija već dugi niz godina poziva da se reguliše odgovornost društvenih mreža.

ЗАХАРОВА ОШТРО ОДГОВОРИЛА ГУТЕРЕШУ: Сведоци смо масовне западне тоталитарне цензуре, највеће у историји

Foto: EPA

Zaharova je reagovala na izjavu generalnog sekretara UN da se donesu pravila koja regulišu stepen odgovornosti društvenih mreža za sadržaj koji se na njima distribuira.

- To je upravo ono na šta Rusija poziva već dugi niz godina. Zašto generalni sekretar to nije primetio? Upravo u našoj zemlji su na zakonodavnom nivou donete zakonske norme koje regulišu odgovornost društvenih mreža. Istina, umesto podrške, za to smo dobili pravi izliv bes sa Zapada. Konkretno, u skladu sa izmenama i dopunama Saveznog zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija, od 1. februara 2021. godine, vlasnici društvenih mreža su obavezni da samostalno identifikuju i blokiraju nezakonit sadržaj - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je dodala da je Zapad reagovao, najblaže rečeno, nervozno i podsetila na reči zamenice direktora "Hjuman rajts voča" za Evropu i Centralnu Aziju Rejčel Denber da to predstavlja opasan presedan za druge zemlje.

- Ovo je loša vest za Rusiju i predstavlja opasan presedan za druge zemlje. Rusija bi trebalo da prestane da primenjuje ovaj sistem i umesto toga da se fokusira na razvoj slobodnog i otvorenog interneta - izjavila je Denber.

Prema njenima rečima, "Rusija se tradicionalno zalaže za otklanjanje pravnog vakuuma u ​​kontekstu društvenih mreža".

- Zalažemo se već duže vreme za ono što upravo sada govori generalni sekretar UN. Ali pristalice neoliberalnog pristupa slobodi stalno kritikuju naš stav. Još u januaru 2021. predali smo Antoniju Guterešu tekst zvaničnog saopštenja Saveta Federacije u vezi sa brojnim kršenjima principa slobode govora od strane američkih internet monopola - dodala je Zaharova i poručila da predlaže da se "vrate na raspravu o ruskoj inicijativi koja već skoro dve godine skuplja prašinu na stolu generalnog sekretara UN".

Zaharova je podsetila da je Gutereš juče rekao da bi "bio šokiran kada bi video da je ugrožena sloboda štampe, da novinarima nije dozvoljeno da rade svoj posao, a da se govor mržnje i dalje emituje".

- Biće šokiran ako vidi"? Još niste videli? Ili niste hteli da vidite? Ili nije dozvoljeno da se vidi? Ili nije prikazano? Brojna medijska uznemiravanja zabeležena su u Ukrajini, SAD, Britaniji, kontinentalnoj Evropi, baltičkim državama. Gospodine Antonio, kako to niste videli? - poručila je ona.

Ona je ocenila da smo "svedoci masovne zapadne totalitarne cenzure, najveće od svih u istoriji".

- Čitavi segmenti globalnog informacionog prostora očišćeni su od prisustva ruskih medija. Što se tiče ruskih izvora informacija, primenjivani su svi zamislivi i nezamislivi oblici ograničenja, kojima su se uključili globalni IT giganti. Samo ove godine blokirano je i skinuto iz etra više od 40 ruskih medija - rekla je Zaharova i dodala da su "'neprihvatljivi' novinari i čitave redakcije 'pogrešnih' medija, podvrgnuti sistematskom pritisku tajnih službi, krivičnom gonjenju, direktnom uznemiravanju, pa čak i fizičkom nasilju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se donesu pravila koja regulišu stepen odgovornosti društvenih mreža za sadržaj koji se na njima distribuira.

- Pitanje je u jasnim pravilima koja nam je važno da razvijemo kako bismo razjasnili pitanje odgovornosti društvenih mreža. Živimo u pravnom vakuumu gde društvene mreže mogu da rade šta hoće, mogu da prijave šta hoće, a to nema nikakve pravne posledice. Društvene mreže nisu pravno odgovorne za ono što objavljuju - rekao je Gutereš na konferenciji za novinare.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)