TREBA SIPATI VODU NA VATRU: Italijanska Vlada o situaciji na KiM

Milica Ostojić

15. 12. 2022. u 21:00

STABILIZACIJA Zapadnog Balkana predstavlja naš prioritet, zbog bezbednosti i za Italiju, i za čitavu Evropu - zaključak je premijerke italijanske Vlade Đorđa Meloni na sednici Senata.

ТРЕБА СИПАТИ ВОДУ НА ВАТРУ: Италијанска Влада о ситуацији на КиМ

Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Razgovaralo se, inače, o slanju oružja u Ukrajinu, ali je na površinu izbila "očigledna kriza" između Prištine i Beograda, uz isticanje da premijerke da "Balkan, treba da bude proiritet naše spoljne politike":

- U ovom ternutku u Evropi se otvara jedan novi dramatičan front između (tzv.) Kosova i Srbije - ocenili su ministri spoljnih poslova Antoni Tajani i odbrane Guida Kroćete na sednici Senata.

Po ministru odbrane neophodno je u narednim mesecima "sipati vodu na vatru". On smatra da "niko kao Italija to ne može da uradi", jer snage Kfora su prisutne na Kosovu, a komandant je Italijan, general Anđelo Mikele Ristuća.

Kroseto je podsetio da Italija ima ulogu održavanja mira na tom prostoru već 20 godina, da je zaradila poštovanje tamošnja dva naroda zahvaljujući oružanim snagama koje su radile na očuvanju mira, ali da je "taj prostor uvek u riziku i da može da postane novo žarište sukoba".

Pečat diskusiji dao je ministar spoljnih poslova Tajani rečima da "nova Vlada želi da bude protagonista na Balkanu, da Italija obavlja značajnu ulogu u postizanju mira između Kosova i Srbije". Rekao je kako je u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da se na granici između Srbije i Kosova nalazi 1.000 italijanskih vojnika i da ne treba da postoje jednostrane inicijative jedne ili druge strane.

- Moramo stići do stola za razgovore o miru kako ne bi došlo do izopačenja situacije - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije