UKRAJINCI RUSE CILJAJU SVOJIM DRONOVIMA: Vojni vrh Kijeva nastoji da ratne operacije prebaci i proširi preko granice Rusije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

07. 12. 2022. u 08:00

UKRAJINA će uskoro imati svoj novi dron. Predstavnica "Ukroboronoproma" Natalija Sad saopštila je da su već sprovedena uspešna ispitivanja i uskoro će se isprobati u uslovima radioelektronske borbe.

УКРАЈИНЦИ РУСЕ ЦИЉАЈУ СВОЈИМ ДРОНОВИМА: Војни врх Кијева настоји да ратне операције пребаци и прошири преко границе Русије

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Ukrainian Military YouTube

Posle toga će se primeniti u uslovima ratnih borbi. U Kijevu su najavili da će taj udarni dron biti već u ratnim akcijama do kraja ove godine.

Predstavnica ukrajinske vojne industrije je tu novost saopštila preko domaćih TV kanala i objasnila da će ta udarna bespilotna letelica moći da nosi 75 kilograma eksploziva, a krajnji domet će joj biti čak 1.000 kilometara.

Naravno da zasad u Kijevu niko ne govori ko im je pomagao da naprave taj dron. Poznato je da su Ukrajinci potpisali dogovor sa turskom kompanijom koja pravi "bajraktare" da zajednički prave moćne dronove. Tada se planiralo da ukrajinska fabrika "Motor Sič" pravi motore za dronove, a "mozak" letelice bi obezbeđivali Turci. U međuvremenu su Rusi raketama gađali pogone "Motor Siča" i pitanje je gde su Ukrajinci mogli da prave novu bespilotnu letelicu. Inače, za svoje "bajraktare" Turci kupuju motore od Austrijanaca i Kanađana.

Informacija da su Ukrajinci napravili svoj dron je posebno aktuelna posle napada na tri ruska aerodroma. Novim dronom bi mogli da gađaju objekte na većoj razdaljini, pa bi u opasnosti mogli biti i veliki ruski gradovi.

Prema pisanju moskovskih medija, u ponedeljak su Ukrajinci gađali ruske aerodrome bespilotnim letelicama iz sovjetskog perioda TU-141 "striž". Pretpostavlja se da je taj dron preleteo sa ukrajinske teritorije do cilja skoro 650 kilometara. Sasvim je moguće da je taj stari dron modernizovan, jer je stigao do tri ruska aerodroma.

U sovjetsko vreme bespilotne letelice "striž" su se koristile za izvršavanje obaveštajnih zadataka i snimanje iz vazduha. Harkovska fabrika aviona napravila je 152 takve bespilotne letelice od 1979. do 1989. godine. Koliko ih je ostalo u ukrajinskoj armiji, teško je proceniti, a tačnih podataka nema. Što se tiče ruske armije, ta vrsta bespilotnih letelica prestala je da se koristi 2012. godine.

Ukrajinci su preostale "striževe" modernizovali i naoružali. On može da nosi eksploziv težak od 40 do 120 kilograma. Takav dron je "zalutao" u martu ove godine i stigao do Zagreba, preletevši oko 560 kilometara.

Kasnije je takva letelica oborena početkom leta u Rusiji kod Kurska, a sredinom septembra i u Stavropoljskom kraju, na jugu Rusije.

U rejonu aerodroma u Kurskoj oblasti juče je pogođeno skladište goriva. Niko nije stradao, a vatrogasci su ugasili požar. Dan ranije, u ranim jutarnjim satima ukrajinski dronovi napali su aerodrome u blizini Saratova i Rjazanja. Ministarstvo odbrane Rusije je u ponedeljak predveče saopštilo da su reaktivnim bespilotnim letelicama sovjetske proizvodnje Ukrajinci nameravali da pogode avione na aerodromima Engels u Saratovskoj oblasti i Djagiljevo u Rjazanjskoj oblasti. U Djagiljevu se nalazi centar za obuku pilota ruske avijacije. Engels je baza gde se nalaze glavne snage strateških bombardera TU-160 i jedan broj TU-95MS, koji mogu da nose atomsko oružje. Spomenuti avioni gađaju sa daljine ukrajinske objekte raketama X-101 i X-55 sa konvencionalnim punjenjem.

Dronovi su leteli na maloj visini, ali ih je ruski PVO oborila.  Već u popodnevnim satima u ponedeljak usledila je ruska odmazda, pa su raketama žestoko gađani ukrajinski strateški objekti. U Ministarstvu odbrane Rusije kažu da su pogodili 17 ciljeva.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da su pogođeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti. Ali, lokalni mediji saopštavaju da su pogođeni objekti još u desetak ukrajinskih oblasti. Državna kompanija "Ukrenergo" je saopštila da su zbog raketnih napada mnoga mesta ostala bez struje. U Kijevskoj oblasti bez struje je ostalo 40 odsto potrošača. U Odesi ne radi nijedna gradska toplana.

* * * * * * * *

DRONOVE PUSTILI UKRAJINSKI DIVERZANTI S RUSKE TERITORIJE?

Ruski vojni analitičari postavljaju pitanje kako su ukrajinski dronovi, koji su najverovatnije poleteli iz Harkovske oblasti, neprimećeni mogli da stignu do tih aerodroma. Radi se o rastojanju većem od 600 kilometara. Interesantno je da bivši komandant PVO Moskovske oblasti Sergej Hatiljov smatra da su dronovi pušteni sa ruske teritorije, jer bi teški dronovi sigurno bili primećeni. Hatiljov misli da su ukrajinski diverzanti pustili dronove nedaleko od aerodroma.

U rejonu aerodroma u Kurskoj oblasti juče je pogođeno rusko skladište goriva, Foto AP

- Tako veliko rastojanje od 600 kilometara mogao bi da preleti teški dron, ali bi oni bili registrovani na ruskim radarima kad bi se približili ruskoj granici. Napad na aerodrom su napravili teroristi koji su pustili dron, a onda ga je operater vodio ka cilju - objašnjava Hatiljov, ističući da se aerodromi mogu zaštiti od terorističkih napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024