(ISPRAVKA) U Ukrajini nije poginulo 1.200 poljskih vojnika, niti postoji "američko groblje"

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

05. 12. 2022. u 08:00

MNOGI mediji, među njima i naš portal, preneli su da su poljski zvaničnici saopštili da je na ratištima u Ukrajini poginulo oko 1.200 njihovih vojnika i oficira, što nije tačno jer ta informacija dolazi iz neproverenih izvora. Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

(ИСПРАВКА) У Украјини није погинуло 1.200 пољских војника, нити постоји америчко гробље

Poljski vojnici, Foto AP

Inicijalnu informaciju, od koje je sve krenulo, objavio je poljski list "Nezavisni politički dnevnik" (Niezależny Džiennik Polityczny), o gubicima poljskih najamnika u Ukrajini, kao i da je ranjeno oko 1.000 poljskih vojnika. To nije tačno.

U našem članku citiran je i Vladimir Rogov, potpisan kao član “Glavnog saveta Zaporoške oblasti”, koji tvrdi da je jasno "da je broj ubijenih pripadnika/ca vojske iz Poljske u Ukrajini veći od 1.200", a te tvrdnje nije argumentovao validnim činjenicama.

- Samo u Zaporoškoj oblasti ubijeno je više od 1.000 stranaca, od kojih je više od pola iz Poljske. Ako se tome dodaju i druge oblasti, gde su dominirali poljski plaćenici, a njih je bilo dosta u Harkovskoj oblasti, jasno je da je broj mnogo veći od 1.200 - izjavio je Rogov, član Glavnog saveta Zaporoške oblasti, a bez ikakvog pokrića za izgovoreno.

Takođe je navedeno i da vlasti prave “američko” groblje za poginule u Olštinu, te da stanovnici/e svakodnevno svedoče sahranama uz počasne plutone, što je takođe netačno.

Pomenuti poljski list pisao je da će zbog tako velikog broja poginulih poljski vojnici bitisahranjeni onako kako sahranjuju Amerikanci, jer "lokalno stanovništvo je protiv toga, smatrajući da Poljaci imaju svoje tradicije. Vlasti su odlučile da na velikoj poljani svi nadgrobni spomenici budu isti, bez aleja i drveća, kao i bez klupa i ukrasnih anđela. U tekstu se objašnjava da su vlasti odlučile da groblje poginulih u Ukrajini bude napravljeno na američki način, jer treba pokopati veliki broj vojnika. Lokalno stanovništvo tvrdi da se skoro svakodnevno sahranjuju poginuli uz počasne plotune". Sve navedeno je netačno, o čemu će biti reči i objašnjenja u daljem tekstu.

ŠTA SU ČINjENICE?

Ukrajinski fact-checking portal StopFake analizirao je tvrdnje o 1.200 poginulih iz oružanih snaga Poljske u Ukrajini. U analizi objavljenoj 7.12.2022. godine ovaj portal zaključuje da je ova brojka izmišljena.

Navod o 1.200 poginulih pripadnika/ca vojske Poljske u Ukrajini originalno je objavljen u kolumni na portalu "Niezależny Džiennik Polityczny", odakle je i naš portal preuzeo informacije.

U pomenutom članku istaknuto je da je taj podatak dobijen iz “otvorenih i javno dostupnih izvora”, ali bez objašnjenja na koje se to dostupne izvore misli.

"Niezależny Džiennik Polityczny" medij je koji je, prema dostupnim podacima organizacija koje se bave istraživanjima dezinformacija, poznat kao medij koji promoviše rusku propagandu, navodi Stop Fake u analizi.

StopFake u analizi ističe da novinar koji je objavio kolumnu na portalu "Niezależny Džiennik Polityczny", s navodima o 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini, zapravo ne postoji pod tim imenom.

Ovaj portal za proveru činjenica ističe da nije poznato koliko vojnika/inja iz Poljske trenutno dobrovoljno bori u Ukrajini, ali se zna da među njima nema vojnika/inja koji/e su u aktivnom statusu u vojsci Poljske.

Navodi o tome da se u mjestu Olštin održavaju svakodnevne sahrane s “počasnim plotunima”, takođe nisu tačni.

Tačno je da su lokalne vlasti planirale takvo groblje i da je planirano 1.700 parcela. U pitanju ipak nije vojno groblje, nego groblje za urne. Portal "Olsztyn" je u članku objavljenom 11.11.2022. godine naveo da su gradske vlasti odlučile da groblje bude urađeno po uzoru na američka, s minimalističkim stilom.

Na mnogim poljskim grobljima vidljiv je fenomen “trke za najatraktivniji spomenik”. Odeljenje za opštinska groblja u Olštinu pronašlo je rešenje za to. Manji spomenici biće za jednu osobu, veći su porodične grobnice. Međutim, svi su namenjeni za sahranjivanje u urnama. U Olštinu, sahrane u urnama čine oko 40 odsto ukupnih sahrana. Forma nadgrobnih spomenika ostaće ista.

U komentarima na objavu ovog članka na Facebooku ostavljen je link na kolumnu s navodima o planiranim mjestima za 1.200 vojnika/inja Poljske koji/e su poginuli/e u Ukrajini te je i portal Olsztyn objavio analizu o tome zašto je to netačno, navodeći da nema poljskih vojnika/inja u aktivnoj službi u Ukrajini.

Dakle, navodi o tome da je planirano 1.700 grobnih mjesta u Olštinu za vojnike/inje Poljske koji/e se bore u Ukrajini, kako se implicira u člancima, netačni su.

Tvrdnje u našem članku da je “Varšava objavila broj poginulih”, odnosno da su “Poljaci saopštili” broj poginulih, impliciraju da je izvor tih podataka zvanična institucija, ali kasnije se jasno navodi da je izvor tih podataka poljski medij.

Koliko je poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini?

Dakle, broj od 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini je izmišljen. Radi se o navodima iz kolumne medija koji je poznat po širenju ruske propagande, a sam autor kolumne pod tim imenom ne postoji. StopFake je u analizi ustanovio da je manje od deset dobrovoljaca iz Poljske poginulo u Ukrajini. Te navode StopFake bazira na podacima iz nezavisnih izvora.

Sama informacija o navodnih 1.200 mrtvih Poljaka je neosnovana. Novinari portala StopFake saznali su da informacije iz otvorenih izvora ne daju osnova za takve zaključke – reč je o manje od deset poginulih doborovoljaca. Tako je poljski portal "ONET Wiadomosci" 11. novembra objavio da se sada pouzdano zna za smrt tri poljska dobrovoljca od početka ruske agresije u Ukrajini. Takođe, 6. decembra, ukrajinski mediji izvestili su o smrti još dvojice Poljaka iz Međunarodne legije.

Dakle, podaci o navodnih 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini bez utemeljenja su u nezavisnim izvorima. Plasirani su u mediju koji je označen kao kanal ruske propagande u Poljskoj. Dostupni su podaci iz nezavisnih izvora o pet poljskih dobrovoljaca koji su poginuli u Ukrajini od početka ruske agresije.

Dodatno, naslovi u kojima se ističe da je Varšava potvrdila broj od 1.200 poginulih Poljaka manipulativni su budući da impliciraju da je reč o zvaničnim podacima, što nije slučaj.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnja da je u Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka ocenjena je kao lažna vest.

Tvrdnju da se svakodnevno odvijaju sahrane u Olštinu, mestu gde je stacionirana 16. mehanizovana pješadijska divizija Poljske, čime se implicira da su sahrane za vojnike/inje, objavljenu u članku "Russia Today", ocenjena je kao lažna vest.

Na ovom groblju nema sahrana za vojnike/inje Poljske koji/e su poginuli/e u Ukrajini. Implikacije da je planiranih 1.700 grobnih parcela namenjeno vojsci, jer ovaj broj parcela “sugeriše da se očekuje još više žrtava”, ocenjuje se kao manipulisanje činjenicama. Te parcele namenjene su stanovništvu, što je prava istina.

U našem članku reagovali smo prema smernicama analize Raskrinkavanja, te promenili naslov i netačne navode, odnosno uputili čitaoce o čemu se tačno radi. Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija, a portalu Raskrinkavanje.ba hvala na ukazanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)