"TO NE DOLAZI U OBZIR" Ankara o kopnenom napadu na Siriju - "Može početi svakog trenutka"

Tanjug

29. 11. 2022. u 15:58

TURSKA će pokrenuti kopnenu operaciju na severu Sirije kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

ТО НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР Анкара о копненом нападу на Сирију - Може почети сваког тренутка

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

- Operacija može da počne svakog trenutka: danas, sutra, za nedelju dana. Sve je spremno za nju. Počeće kada dođe vreme - rekao je Kalin u intervjuu za TV kanal A Haber, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao portparol turskog predsednika, Ankara neće ni od koga tražiti dozvolu za početak operacije i neće nikome izveštavati o njenim rezultatima.

Kazao je i da Turska neće nikoga upozoravati na početak operacije.

- To ne dolazi u obzir. Turska nije u obavezi da ikoga obaveštava o pitanjima koja se tiču njene bezbednosti. Druga stvar je da o takvim operacijama može da razgovara sa svojim saveznicima i susedima i to radi - rekao je Kalin.

On je rekao i da Turska nastavlja da održava komunikaciju sa Sirijom na nivou specijalnih službi i dodao da je to neophodno. Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije JPG i pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Sirije, a nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest osoba.

Osim vazdušne operacije, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest