SABLAST GODUNOVA NE PLAŠI MILANSKU SKALU: Ukrajinskom konzulu smeta ruska opera

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

23. 11. 2022. u 19:22

„TRAŽILI su od nas da je brišemo, ali to je remek delo koje ne čini pohvalu režimu. Naprotiv, njegova je poruka univerzalna“ i tom porukom nakon polemika generalni direktor Dominik Majer najavljuje otvaranje operske sezone 7. decembra u milanskoj Skali ruskom operom „Boris Godunov“ Musorgskog.

САБЛАСТ ГОДУНОВА НЕ ПЛАШИ МИЛАНСКУ СКАЛУ: Украјинском конзулу смета руска опера

Foto: Free Images Pixabay

Rikardo Šaj dirigovaće „Borisom Godunovim“ po istoimenoj drami Aleksandra Puškina, a glavnu ulogu tumači Ildar Abdrazakov, koji za današnji dnevni lst „Il Mesađero“ kaže „Boris je jedna ogromna ličnost i za jedan ruski bas koji ga peva u Skali ogromna je radost, zahvaljujem se dirigentu Šaju i direktoru Majeru da su izabrali ovu operu i da nije skinuta sa repertoara. Znamo da pozorišta danas skidaju rusku kulturu ali ovde je odlučeno da se ide dalje i zbog toga sam im zahvalan“, priča 46. ogodišnji Adbrazakov.

Pre nego što se krenulo sa operom ukrajinski konzul je tražio da se briše opera sa repertoara jer je ruskog porekla, tako je sve bilo na generalnom direktoru da rekonstruiše korak po korak u pozorištu u ovo teško vreme, podsećajući da je opera planirana za ovogodišnji repertoar još pre 3 godine, kao i na to da je Boris Godunov stigao u Skalu po želji Toskaninija još 1909 godine.

A Skala već ima od početka ratnih sukoba u Ukrajini tužnu istoriju sa zahtevom da iako samo pet dana pred premijeru dirigent Valerij Gergiev zauzme distancu od rata u Ukrajini, odbio je da osudi rusku politiku, nije želeo ili nije mogao i zamenjen je uoči premijere „Pikove dame“. Ili ona kada je sopran Ana Netrebko prvobitno otkazala nastup u Skali zbog diskriminacije ruskih umetnika zbog sukoba u Ukrajini, ali se kasnije vratila koncertom pošto je uprava Pozorišta izjavila da je uvek dobro došla.

„Potom smo sakupili 400.000 evra za jedan koncert u Ukrajini, primili smo decu iz baletske škole u Kijevu...i posle svega je traženo da brišemo Borisa Godunova. Zašto, tekst opere ne pravi bilo kavu propagandu, ovo je remek delo, angažovan je reditelj Kasper Holter i pokrenula se mašina za pripremu opere. Ja kada čitam Puškina ili Dostojevskog nemam nameru da se krijem, želim da se Opera vidi samo kao artističko remek delo, sa univerzalnom porukom“, ponavlja direktor Skale Dominik Majer.

Skala nastavlja sa planiranim programom za ovu sezonu, tako će publika na sceni videti i balete „Orašar“ i „Labudovo jezero“ Petra Čajkovskog kao i „Romea i Juliju“ Sergeja Prokofjeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024