JEDNI DRUGIMA MEĐUSOBNO SAD GASE SIJALICE: Sa obe strane fronta u Ukrajini sve više gradova ima problem sa električnom energijom

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

22. 11. 2022. u 07:11

RUSKA i ukrajinska vojska kao da se takmiče ko će tokom dana da pogodi više energetskih objekata na protivničkoj strani i ugasi svetlo, ne samo državnim ustanovama, već uglavnom građanima. Osim toga, materijalna šteta je sve veća.

ЈЕДНИ ДРУГИМА МЕЂУСОБНО САД ГАСЕ СИЈАЛИЦЕ: Са обе стране фронта у Украјини све више градова има проблем са електричном енергијом

Foto AP

Ministarstvo energetike Donjecke narodne republike saopštilo je da je posle ukrajinskog raketiranja juče bez struje u Donjecku ostalo više od 105.000 pretplatnika, od toga je oko 50.000 domaćinstava. Ukrajinska artiljerija je gađala trafostanice, kako bi ostavila u mraku razne delove Donjecka.

U državnoj energetskoj kompaniji "Ukrenergo" saopštili su da će na celoj teritoriji zemlje biti planska isključivanja struje. U Odeskoj oblasti su i juče isključili struju, jer ne uspevaju da poprave oštećene energetske objekte. Slično je i u drugim ukrajinskim oblastima, a posebno teška je situacija u Kijevu.

Zbog izuzetno teških uslova za život, iz Ukrajine će ove zime krenuti novi veliki talas izbeglica. U Poljskoj prognoziraju da će u njihovu zemlju stići veliki broj građana iz susedne zemlje.

Očekuje se novi talas izbeglica, najviše prema Poljskoj, Foto AP

Dok nisu pali snegovi na istočnom frontu se i dalje vode borbe. U Kijevu priznaju da je zaustavljena njihova ofanziva i sada Rusi žele da osvoje grad Artjomovsk koji Ukrajina naziva Bahmut, kao i Soledar. Oba grada su dobro branjena i ruske jedinice nastoje da ih opkole i artiljerijom i raketama prisile ukrajinske vojnike na predaju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je juče informacije o novoj mobilizaciji.

U predsednikovoj administraciji u Kijevu kažu da su tražili od Vašingtona američke rakete ATACMS dometa do 300 kilometara, zatim do 300 tenkova i toliko oklopnih vozila, stotine komada artiljerijskog oružja među kojima i reaktivne sisteme "harmas", kao i 15 sistema PVO da "pokriju" nebo.

Šef predsedničke administracije Zelenskog, Andrej Jermak, tvrdi da će ukrajinska vojska krenuti u operaciju osvajanja Krima. Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev objašnjava da ukrajinska vojska nema snage da krene u napad, jer bi morala da angažuje ogroman broj vojnika, sredstava i da prebaci velike količine vojne tehnike pontonima preko Dnjepra. To je, kaže, komplikovana vojna operacija za koju Ukrajinci nemaju ni snage, ni iskustva.

Istovremeno, vlasnik ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin prokomentarisao je dolazak američke privatne kompanije "Mocart" u Ukrajinu tvrdnjom da treba znati da je njegova privatna organizacija najsposobnija na svetu. Prigožin, koji nikad nije potcenjivao ni ukrajinsku vojsku, dodaje da "Amerikanci mogu da nauče ukrajinske vojnike da ratuju novom tehnikom, ali što se tiče majstorstva ratovanja Ukrajinci bi mogli da obučavaju svaku evropsku armiju".

Mada sada obe strane govore o uslovima pod kojim bi se moglo pregovarati, jasno je da ni Kijev, ni Moskva nisu spremni za kompromis. Zelenski zahteva da Ukrajina pobedi u ovom ratu, a svakome ko počne da pregovara sa Moskvom sledi žestoka kazna.

Foto AP

KIJEV BEZ PRIHODA OD IZVOZA STRUJE

POSLE permanentnih raketiranja i napada dronova samoubica na ukrajinske energetske objekte Kijev je bio prisiljen da obustavi prodaju struje. Ukrajina pokušava da stabilizuje svoju energetsku situaciju, ali to nije lako, jer Rusi i dalje gađaju električne dalekovode i trafostanice. Ukrajina je izvozila struju Rumuniji, Slovačkoj, Poljskoj, Moldaviji. U septembru je izvoz struje u EU bio najveći. Za prvih deset meseci ove godine Kijev je udvostručio izvoz struje i zaradio 542,5 miliona dolara, za 326 miliona više nego 2021. Neki moskovski listovi su, stoga, pisali o rekordnoj zaradi Kijeva na struji, ali to je bilo samo dok i sama Ukrajina nije utonula u veliki mrak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama