PUTIN NIJE NA SAMITU G20: Šta to znači za ruskog predsednika? Spekuliše se da će pokušati da izoluju rusku delegaciju

Novosti online

14. 11. 2022. u 14:29

OVONEDELjNI samit G20, u Indoneziji, verovatno neće biti prijatan događaj za Rusiju, piše ruski medij RT.

ПУТИН НИЈЕ НА САМИТУ Г20: Шта то значи за руског председника? Спекулише се да ће покушати да изолују руску делегацију

FOTO: EPA

Postoje informacije koje sugerišu da mnogi učesnici događaja nameravaju da odbiju da učestvuju na fotografisanju sa predstavnicima Rusije, pa će čak pokušati da ih izoluju.

Ako se ove spekulacije pokažu tačnima, najveći teret će preuzeti ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će predvoditi delegaciju. Prema Kremlju, Vladimir Putin je lično odlučio da preskoči samit zbog zauzetosti i potrebe da ostane u Rusiji.

Učesnici samita G20 već su stigli na Bali, a čini se da neki žele da je Putin tamo.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je potrebno nastaviti dijalog sa ruskim predsednikom, nemački kancelar Olaf Šolc je priznao da bi „bilo dobro da je Putin došao“, a turski lider Redžep Tajip Erdogan smatra da bi učešće njegovog ruskog kolege bilo prikladno.

Sve ovo je u pozadini podrške Kine. Vašington post je pisao da su zapadne zemlje uznemirene partnerstvom Putina i Sija. Izvori lista ne misle da će Peking odbiti da podrži Rusiju na samitu čak ni nakon sastanka Bajdena i šefa kineske države.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Iako je prošlo nekoliko dana od najave da će Sergej Lavrov predvoditi delegaciju, još uvek nije poznato da li su planirani bilateralni susreti ruskog ministra. Glavnu vest o Lavrovu na Baliju, do sada, gurnuli su u ponedeljak AP i neki drugi zapadni mediji, navodeći da je ubrzo po dolasku odveden u bolnicu zbog srčanih problema.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su ovi izveštaji „lažne vesti najvišeg nivoa“. Zaharova, koja je takođe na Baliju, rekla je da je čitala vesti sa ministrom spoljnih poslova i da oboje „jednostavno nisu mogli da veruju svojim očima“.

Ranije je najavila da Lavrov planira da na samitu govori o inicijativama Rusije za snabdevanje hranom i energijom stranih tržišta. Pored toga, na dnevnom redu Moskve je i predstavljanje svog plana za unapređenje gasne saradnje sa Turskom.

Generalno, ovo se uklapa u zvaničnu agendu G20. Prema preliminarnim informacijama, učesnici samita planiraju da razgovaraju o zdravstvenim pitanjima, prelasku na održivu energiju i digitalnoj transformaciji.

Međutim, nije poznato da li će samit na Baliju 2022. godine biti koristan u pomoći svetu da napravi korak napred u prevazilaženju ukrajinske krize, kako neki očekuju. Do sada su sve izjave zapadnih lidera ukazivale na suprotno.

Foto: EPA/SERGEI BOBELYV/SPUTNIK/KREMLIN P

Zapadne zemlje vrše pritisak na domaćina samita da isključi Rusku Federaciju iz tog događaja otkako je Vladimir Putin najavio vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara. Na primer, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Rusija više ne može da učestvuje u poslovima međunarodne zajednice „kao i obično“, dok je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau čak sugerisao da bi njegova zemlja trebalo da zauzme mesto Moskve u klubu G20.

Ipak, Indonezija je uputila poziv predsedniku Putinu, uprkos pritiscima.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je takođe pozvan da učestvuje na sastanku, uprkos činjenici da njegova zemlja nije članica G20, a ni blizu ispunjavanja kriterijuma za članstvo.

Međutim, lideri dve zemlje se ni u kom slučaju ne bi lično sreli. Zelenski je takođe odbio da poseti Bali, ali se očekuje da će učestvovati na samitu u onlajn formatu, piše RT.

Značaj G20 

Ruski stručnjaci su skeptični u pogledu efikasnosti G20 poslednjih godina.

- Generalno gledano, i G20 i G7 se zalažu za sve dobro protiv svega lošeg. Iz godine u godinu objavljuju prelepa saopštenja koja pozivaju na sve prave stvari. Ali teško je reći koliko se toga zapravo primenjuje u stvarnoj politici. Štaviše, svake godine nova predsedavajuća država postavlja zadatke za godinu, zanemarujući ono što je njen prethodnik uključio - ističe Oleg Barabanov.

Vladimir Žarikin, zamenik direktora Instituta zemalja ZND, smatra da može biti korisno komunicirati sa liderima zemalja koje nisu članice G7 na G20.

- Značaj G20 će se donekle smanjiti zbog odsustva Putina. Bez obzira na to koliko gadosti bacali na njega, on je jedan od vodećih svetskih lidera. Da, Lavrov će biti tamo. Ali, kako se kaže, pesak nije zamena za zob. Uz sve dužno poštovanje prema ruskom ministru spoljnih poslova, ovo, naravno, i dalje predstavlja pad u nivou zastupljenosti i smanjenje značaja G20. Na kraju krajeva, tamo će razgovarati o hitnim svetskim problemima, od kojih je jedan široki sukob između Rusije i Zapada. Mnogo je teže razgovarati o tome bez Putinovog učešća - objasnio je Žarikin za RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva