RAT U UKRAJINI: Ruske snage ušle u Majorsk i Opitno u DNR; Kijev planira zimsku ofanzivu na Rusiju? VSU stigla na obalu Dnjepra

Novosti online

11. 11. 2022. u 06:54 >> 02:14

U TOKU je 261. dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге ушле у Мајорск и Опитно у ДНР; Кијев планира зимску офанзиву на Русију? ВСУ стигла на обалу Дњепра

Foto Tanjug/AP

 

Dnevni izveštaj o situaciji na ratištu u Ukrajini (MAPA)

U Hersonskoj oblasti ruske trupe su završile povlačenje trupa na levu obalu Dnjepra. Posle prelaska poslednjih jedinica Oružanih snaga Rusije, digli su u vazduh Antonovski most u Hersonu i most Kahovske hidroelektrane kod Nove Kahovke.


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanska komanda 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine opremila je osmatračnice zapadno od Kislovke. Za identifikaciju vatrenih položaja ruske artiljerije, VSU koristi dronove.

Na sektoru Svatovski, jurišni odredi 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine izvršili su još jedan napad na uporišta Oružanih snaga Rusije u Kuzemovki. Ruska artiljerija je rasterala jedinice VSU, primoravajući ih da se povuku na prvobitne linije.


U sektoru Limanski, jedinice 25. Vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine nekoliko puta su bezuspešno pokušavale da se učvrste u rejonu zapadno od Krasnopopovke. Tokom proteklih nekoliko nedelja, veza je pretrpela velike gubitke u ljudstvu, ali ukrajinska komanda iznova šalje borce u napad.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

U rejonu Bahmuta, udarne grupe 53. Ombr, uz podršku artiljerije, pokušale su kontraofanzivu u pravcu Zajceva i Otradovke. Ruske trupe su odbile napad, vraćajući VSU na prvobitne položaje uz uzvratnu vatru.

Tokom napada na Majorsk, Oružane snage Rusije uspostavile su kontrolu nad istoimenom železničkom stanicom, industrijskom zonom i delom grada. Oružane snage Ukrajine preuzele su odbranu na preostaloj teritoriji mikrookruga.


Donjecki pravac

Borci ORB „Sparta“ i 1. Slavjanske brigade, uz podršku 238. artiljerijske brigade, preuzeli su selo Opitno. Zauzimanje naselja pomerilo je liniju fronta od Donjecka za nekoliko kilometara i omogućilo da se ofanziva Avdijevku nastavi sa jugozapada.


Ukrajinske formacije ponovo su granatirale aglomeraciju Donjeck: pogođeni su stambeni objekti i civilna infrastruktura u Donjecku, Gorlovki, Jasinovataja, Dokučajevsku i drugim naseljima.

Foto Tanjug/AP


Zaporoški pravac

Ruska raketna artiljerija pogodila je remontnu bazu Oružanih snaga Ukrajine u Volnjansku.

U Melitopolju ukrajinski diverzanti izvršili su atentat na zamenika ministra kulture, sporta i turizma Zaporoške oblasti, detonirajući bombu u njegovom ulazu. Zvaničnik je zadobio lakši potres mozga.


Južni front: Hersonski pravac

Oružane snage Ukrajine postepeno zauzimaju teritorije koje su ruske trupe napustile na desnoj obali Dnjepra. Napredovanje VSUa otežava minska polja koja postavljaju Oružane snage RF, uspostavljanje potpune kontrole nad područjima od strane VSU će trajati 1-2 dana.

Regionom kruže masovmne sms poruke koje pozivaju stanovnike da potkažu „kolaboracioniste“ agentima SBU. Ukrajinske specijalne službe sprovode represalije protiv bilo koga za koga se sumnja da ima kontakte sa Oružanim snagama RF ili ruskom administracijom, od kojih su većina žrtve lažnih prijava.

Ukrajinski MLRS HIMARS granatirao je predgrađe Novaja Kahovka, oštetivši stambene zgrade. Neke od granata presreli su sistemi protivvazdušne odbrane. Ruska artiljerija je pogodila vatrene tačke VSU, a takođe je pogodila i koncentracije VSU na desnoj obali Dnjepra.

Majorsk u rukama jedinica DNR

3. brigada DNR izbacila je Oružane snage Ukrajine iz Majorska kod Gorlovke. Od septembra, kada su prvi put ruske i trupe DNR ušle u naselje, a potom u kontraofanzivi potisnute, vode se krvave bitke za ovo naselje.

Generalštab VSU: Rusi se povukli iz Hersona, napreduju u Donbasu

Ruske trupe napreduju na Avdejevskom, Artemovskom i Novopavlovskom pravcu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U dnevnom izveštaju je navedeno i da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine na nekim mestima već stigle do desne obale Dnjepra (Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine javlja da ukrajinska vojska napreduje u Hersonskoj oblasti u potrazi za ruskom vojskom).

Oružane snage RF usmeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

Foto Tanjug/AP

Takođe, saopšteno je i da ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta, obezbeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

Ruska vojska je izvela 3 raketna i 9 vazdušnih udara, a izvela je i više od 10 napada iz MLRS-a.

Ruske trupe jačaju svoje pozicije na levoj obali Dnjepra.

 
Rogozin sa fronta: Ja verujem Surovikinu

Bivši šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, koji trenutno boravi u zoni specijalne vojne operacije, izjavio je za Sputnjik da veruje komandantu združenih snaga, generalu Sergeju Surovikinu koji je doneo odluku da prebaci ruske snage sa desne na levu obalu Dnjepra.

Bivši šef „Roskosmosa“ je naglasio da lično poznaje Surovikina. Po njegovim rečima, blisko su sarađivali dok je Rogozin bio na čelu ruske svemirske korporacije i u potpunosti se razumeju.

-Mogu samo jedno da kažem: ja ovom generalu verujem. I sâm sam sin generala, znam šta su pravi, a šta paradni generali. E pa, Surovikin je pravi general. Ako on smatra da je to neophodno, ma koliko to tužno delovalo mnogim našim političkim analitičarima, ja mu verujem, rekao je Rogozin.

Rogozin trenutno predvodi grupu vojnih savetnika koja pruža vojno-tehničku podršku jedinicama LNR i DNR. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros u 5.00 sati po ruskom vremenu završeno prebacivanje jedinca ruske vojske na levu obalu Dnjepra.

Maksar: Značajna nova oštećenja na brani Nova Kahovka

Značajna nova šteta na velikoj brani Nova Kahovka na jugu Ukrajine može se videti nakon povlačenja Rusije iz obližnjeg grada Hersona, saopštila je danas američka kompanija za satelitske snimke Maksar.

Maksar je naveo da slike koje su danas napravljene pokazuju da je oštećeno i nekoliko mostova na reci Dnjepar, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

Satelitski snimci od jutros otkrivaju značajna nova oštećenja na nekoliko mostova i brani Nova Kahovka nakon ruskog povlačenja iz Hersona preko reke Dnjepar, naveo je Maksar u saopštenju.

Delovi severnog dela brane i kapije namerno su uništeni, naveo je Maksar.

Početkom nedelje Rusija je optužila Ukrajinu za granatiranje brane.


Ukrajinska vojska pobegla iz mesta Opitno

Ukrajinska vojska pobegla je iz mesta Opitno nakon dugotrajne opsade ruskih snaga, saopštio je zamenik komandanta Prve Slavjanske brigade Oleg Gorlenko.

-Naše jedinice ušle su u grad i učvrstile položaje oko Opitnog i trenutno se sprovodi čišćenje od neprijateljskih jedinica, kazao je on.

Takođe je rekao i da ukrajinska vojska nije se samo povukla, već je zapravo pobegla jer su ruske jedinice na tim položajima našli napuštene i radio stanice i dokumenta što se obično ne dešava prilikom povlačenja.

Foto Tanjug/AP



Vazdušna opasnost u dve ukrajinske oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti na istoku Ukrajine, kao i u rejonima DNR koji su pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Kijev: Jurišne jedinice stigle do zapadne obale Dnjepra

Jurišne jedinice ukrajinskih oružanih snaga stigle su do zapadne obale Dnjepra u nekim delovima Hersonske oblasti, saopštio je danas Generalštab na Fejsbuku.

Saopštenje je izdato nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe ušle u Herson na jugu Ukrajine, nakon velikog ruskog povlačenja, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je 9. novembra komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra.

Foto Tanjug/AP

 
Kijev planira ofanzivu na Rusiju

Kijevske trupe planiraju da zimi napadnu Belgorodsku i Kursku oblast, rekao je novinarima zarobljeni vojnik 53. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih snaga bezbednosti, stariji poručnik, komandant voda Vladimir Lepihin.

Ranije je oficir 53. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih snaga bezbednosti, stariji poručnik, komandir voda Pavlo Tkačuk, koji je zarobljen, rekao da je ukrajinska komanda planirala da ubaci diverzante u tri ruska pogranična regiona da udare na infrastrukturu sa vozilima sa ruskim identifikacionim oznakama.

-Čuo sam da grupe DRG (diverzanti – prim. aut.) rade na teritoriji Rusije, sprovode subverzivne aktivnosti, ostavljaju oružje, eksploziv kako bi izveli ofanzivu u punom obimu. Provizorno, to je planirano u zimu, kada zemlja je tvrda i oprema može da prođe. 50 kilometara - pa će proći 50, 100 kilometara - znači 100 kilometara. Nisam baš upućen u ovu stvar, ali sam od instruktora čuo da je ovo Kurski pravac i Belgorod, rekao je ratni zarobljenik.

 
Prebačeno 5.000 komada tehnike i 30.000 vojnika

Ukupno je povučeno više od 30 hiljada ruskog vojnog osoblja, oko 5 hiljada komada naoružanja i vojne opreme, kao i materijalna imovina.


Ukrajinske snage granatirale predgrađe Nove Kahovke


Ukrajinska vojska gađala je iz artiljerijskih sistema predgrađe Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

-Oštećeni su stambeni objekti, automobili, dalekovodi“, rekao je Leontjev. Takođe je dodao da Kahovska hidroelektrana nastavlja da radi, uprkos intenzivnom granatiranju ukrajinske vojske. Međutim, rad hidroelektrane u budućnosti može biti doveden u pitanje, jer se nalazi između desne i leve obale Dnjepra.

 
Ukrajinski napadi na branu HE Kahovska

Oko pet eksplozija odjeknulo je na nebu iznad Nove Kahovke. Prema preliminarnim podacima, dejstvovala je PVO, javlja reporter Sputnjika.

Ukrajinska vojska intenzivirala je raketne udare na Kahovsku hidroelektranu i civilnu infrastrukturu u Novoj Kahovki, saopštio je predstavnik administracije Ruslan Agajev.

Foto Tanjug/AP

Razmena zarobljenika: 45 za 45

Šef ukrajinske kancelarije predsednika Andrij Jermak u popodnevnim satima najavio je povratak iz zatočeništva 45 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Zajedno sa njima, kijevske vlasti su primile tela dvojice ubijenih.

Prema otvorenim izvorima, oslobođeni borci su: 58. motorizovane pešadijske brigade, 53, 30. i 93. mehanizovane brigade, 10. brdske lovačke brigade, 43. artiljerije, 1. odvojene brigada specijalne namene.

Sa ruske strane nije bilo informacija o razmeni. Međutim, juče je šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik govorio o povratku 35 vojnika NM LNR iz zatočeništva. Ostalih 10 ljudi su, očigledno, bili borci Oružanih snaga RF.

 
Ukrajinci ušli u Herson

Ukrajinske oružane snage stigle su do centra grada Hersona, nakon što je ruska vojska objavila da se povukla iz tog strateški važnog grada na jugu, piše Gardijan.

Ruske snage drže Ukrajince na 30 km od prelaza na Dnjepru

Ruske trupe drže ukrajinske snage potisnute na udaljenosti od 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general poručnik Igor Konašenkov.

On je na brifingu za novinare rekao da ruske trupe koriste artiljeriju, avijaciju i mine da bi držale ukrajinske snage na 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, preneo je TAS S.

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prethodno je naložio da se preduzmu sve mere za bezbedno prebacivanje trupa iz Hersona sa desne obale reke.

 
Srušen Antonijevski most

Antonijevski most, najbliži prelaz koji povezuje ukrajinski grad Herson i istočnu obalu reke Dnjepar srušen je, javila je danas ukrajinska državna televizija citirajući lokalne stanovnike.

Sledeći najbliži putni prelaz preko Dnjepra udaljen je više od 70 kilometara od Hersona.

Rusija je pre dva dana saopštila da će povući svoje snage sa zapadne na istočnu obalu reke Dnjepar.

Završeno prebacivanje vojske na levu obalu Dnjepra

Svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli su na levu obalu Dnjepra, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Dodaju da je operacija završena danas u 5:00 sati po moskovskom vremenu, prenose RIA Novosti.

-Na desnoj obali nije ostavljen ni jedan jedini komad vojne opreme i naoružanja. Formacije i vojne jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su odbrambene linije na unapred pripremljenim položajima- navedeno je u saopštenju.

Komandant združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin saopštio je 9. novembra da je doneta odluka o napuštanju desne obale Dnjepra.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je da se preduzmu sve mere za bezbedno prebacivanje trupa iz Hersona sa desne obale reke.

 
Prebačene istorijske dragocenosti i spomenici sa desne obale Dnjepra

Sve istorijske dragocenosti i spomenici prebačene su sa desne obale Dnjepra, izjavio je predsednik Vlade Hersonske oblasti Sergej Jelisejev.

-Trenutno razmatramo gde bi na levoj obali mogli da budu izloženi- rekao je Jelisejev novinarima.

 
Vanredna isključenja struje u Kijevu zbog novih ruskih napada

U Kijevu će danas biti uvedena vanredna isključenja električne energije zbog novih napada ruskih snaga na energetske objekte, saopštio je generalni direktor energetskog operatera YASNO Sergij Kovalenko.

 -Noćas je došlo do novih napada na energetske objekte Ukrajine- naveo je Kovalenko, prenosi Unian.

Dodao je da će zato danas u Kijevu biti vanrednih isključenja u značajnom obimu.

U glavnom gradu Ukrajine poslednja tri dana primenjivana su samo planska isključenja u cilju stabilizacije, a broj potrošača koji su bili isključeni smanjivao se iz dana u dan.

Tako je u utorak sa mreže bilo isključeno 904.000 potrošača, a u četvrtak njih 746.400, navodi Interfaks Ukrajina.

Zelenski: Nisam zalupio vrata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da nije "zalupio vrata" potencijalnim mirovnim pregovorima sa Ruskom Federacijom

-Nisam zalupio vrata. Rekao sam da ćemo biti spremni da razgovaramo sa Rusijom - ali sa drugom Rusijom. Onom koja je zaista spremna za mir. Onom koja je spremna da prizna da su okupatori... Ali samo ako vrate sve. Zemlju, prava, slobodu, novac. I što je najvažnije, pravdu- rekao je Zelenski u intervjuu za Si-En-En.

-I do sada nisam čuo da su spremni da prihvate uslove Ukrajine - ni od Putina ni od bilo koga drugog ruskog zvaničnika- naveo je Zelenski.

U prethodna 24 sata ukrajinska vojska je pretrpela značajne gubitke 

Poginulo je 90 vojnika, uništeno šest oklopnih transpotera, dron i dve artiljerijska oruža, saopštila je Narodna milicija LNR.

Preventivni napadi Rusa u Zaporožju

Ruska vojska izvela je preventivne napade na položaje ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, rekao je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.


Ruska PVO odbila je napade ukrajinskih jedinica 

Ruska PVO oborila je protekle noći ukrajinske dronove i rakete, uključujući "Himars" kojima su pokušali da pogode Antonovski most i pontone, preko kojih su se ruske snage prebacivale na levu obalu.

 
Reznikov: Rusi će se nedelju dana povlačiti iz Hersona

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da će Rusiji trebati najmanje nedelju dana da povuče snage iz grada Hersona, kao i da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično.

Prema obaveštajnim procenama, Rusi u Hersonskoj oblasti još uvek imaju oko 40.000 vojnika i ruske snage se još uvek nalaze u gradu i oko njega, rekao je Reznikov u intervjuu za "Rojters".

Ruska vojska diže pouzdanu liniju odbrane na levoj obali Dnjepra

Ruska vojska podiže liniju odbrane na levoj obali Dnjepra, rekla je zamenica šefa administracije Hersonske oblasti Katarina Gubareva.

-Podiže se pouzdana linija odbrane, različita utvrđenja - rekla je ona.

 
Reznikov: Ne verujem da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike.

 -Mislim da ga neće upotrebiti. Ali opet, kada imate majmuna sa granatom za komšiju, morate proceniti sve vrste rizika. Ali mislim da to nije pragmatičan i praktičan korak za njih - rekao je Reznikov za Rojters.

On je kazao da se nada da su Indija i Kina - zemlje sa kojima Moskva želi da posluje - jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila "crvena linija".

 -U kakvom je tehničkom stanju njihovo nuklearno oružje? Da li znate? Ne. Ja? Ne. Oni takođe ne znaju. Zato što su poslednji test izveli 1990-ih u Kazahstanu, pre više od 30 godina - istakao je Reznikov. 

Ruski minobacači uništili grupu diverzanta u Zaporožju

Minobacačka jedinica Južnog vojnog okruga uništila je ukrajinsku diverzantsku grupu na jednom od pravaca u regionu Zaporožja, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinski ministar: Hiljade vojnika, posle obuke u Britaniji, stiže kao pojačanje

Posle verovatne zimske pauze u borbenim dejstvima u Ukrajini, ukrajinska vojska će dobiti pojačanje od nekoliko hiljada vojnika koji sada prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Rojters.

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck i Dokučajevsk

Ukrajinske trupe granatirale su brojne oblasti u Donjecku i Dokučajevsku, ispalivši ukupno 14 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima (JCCC).

Dve osobe poginule u raketiranju Nikolajeva

Dve osobe su poginule, a dve povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na petospratnu stambenu zgradu u Nikolajevu, izjavio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim. Prethodno je lokalni list Novosti-N javio da su ruske snage noćas raketirale Nikolajev, da je pogođena stambena petospratnica i da pod ruševinama ima ljudi, navodi Interfaks Ukrajina.

Vazdušna opasnost proglašena u osam ukrajinskih regiona

 Upozorenje o vazdušnom udaru objavljeno je u Hmeljničkoj, Vinickoj, Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Mikolajvskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape vazdušnih uzbuna Ministarstva digitalnih poslova zemlje.

Ranije u noći sa četvrtka na petak oglasila se uzbuna za vazdušni napad u Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritorijama Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontroliše Kijev.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. 

Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima, ponekad i širom zemlje. 

Volodimir Zelenski je 1. novembra rekao da je oko 40 odsto energetske infrastrukture u Ukrajini oštećeno, što je dovelo do velikih nestanka struje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati