RUSIJA SPREMNA DA TESTIRA NUKLEARNI TORPEDO? Američki mediji o navodnom ispitivanju drona Posejdon

P. Z. S. / ria.ru

10. 11. 2022. u 17:26

SAD veruju da se Rusija navodno sprema da testira nuklearno torpedo, prenosi Si-En-En, pozivajući se na anonimnog visokog američkog zvaničnika.

РУСИЈА СПРЕМНА ДА ТЕСТИРА НУКЛЕАРНИ ТОРПЕДО? Амерички медији о наводном испитивању дрона Посејдон

Foto printskrin Youtube/news24 plus


Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov ranije je izjavio da na zvaničnom nivou i u medijima na Zapadu postoji „pumpanje” teme nuklearnog naoružanja, Rusija to smatra neodgovornim. Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov ranije je primetio da SAD pokušavaju da nateraju druge zemlje protiv Rusije govoreći o nadolazećem „Armagedonu“. Kako je primetio šef ruske diplomatske misije, u Vašingtonu, okrećući sve naopačke, optužuju Moskvu za neodgovornu retoriku.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja posmatrale kako se ruski mornarički brodovi pripremaju za moguću probu novog nuklearnog torpeda. Navodno je među brodovima viđena i podmornica „Belgorod“ nosač torpeda „Posejdon“. Prema Vašingtonu, testovi nisu mogli da budu sprovedeni zbog „tehničkih poteškoća“.

-Rusija će možda ponovo pokušati da testira torpedo, ali... voda u oblasti testiranja (u Arktičkom okeanu) će uskoro početi da se smrzava, navodi kanal. Međutim, Vašington ne veruje da će eventualni test detonirati nuklearnu napravu.

Podmornica "Belgorod"

Italijanski list La Republika je u oktobru tvrdio da su komandanti NATO-a upozorili ključne saveznike na kretanje ruske podmornice Belgorod, koja bi navodno mogla da testira nuklearnu bespilotnu letelicu Posejdon.

Višenamenska nuklearna podmornica „Belgorod“, nosač eksperimentalnih dronova Posejdon, porinuta je u aprilu 2019. godine u Sevmašu. Redovni nosač Posejdona biće nuklearna podmornica Habarovsk. Sve karakteristike ove podmornice su klasifikovane.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvi put najavio razvoj Posejdona u poruci Federalnoj skupštini 2018. Prema njegovim rečima, takvi dronovi mogu biti opremljeni i konvencionalnim i nuklearnim naoružanjem, što će im omogućiti da gađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.
Scenariji po kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije protiv Rusije ili njenih saveznika upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo postojanje same države.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a