ZELENSKI BI TOBOŽE DA PREGOVARA: Predsednik Ukrajine na nagovor Amerike izneo pet zahteva za razgovore sa Rusijom

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

09. 11. 2022. u 08:00

NA nagovor Amerikanaca, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odlučio je da pokaže kako je tobože spreman za pregovore sa Rusijom, pa je postavio pet nerealnih zahteva.

ЗЕЛЕНСКИ БИ ТОБОЖЕ ДА ПРЕГОВАРА: Председник Украјине на наговор Америке изнео пет захтева за разговоре са Русијом

Foto: Profimedia

Predsednik Ukrajine je rekao da Rusija destabilizuje ceo svet, pa je zato treba naterati da zaustavi ratna dejstva u Ukrajini i prisiliti je na pregovore.

- Ruske vlasti moraju ispuniti pet uslova ako hoće da se Kijev saglasi da počne pregovorni proces. Prvi uslov je teritorijalna celovitost Ukrajine. Drugi je poštovanje statuta UN, a treći plaćanje ratne štete. Četvrti je kažnjavanje ratnih zločinaca i peti garancije da Moskva neće ponovo početi vojni sukob sa Ukrajinom - rekao je Zelenski, i dodao da su to sasvim jasni uslovi.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija i dalje otvorena za pregovore sa Ukrajinom, ali da u Kijevu to ne žele.

Očigledno svestan da Zelenski postavlja nerealne uslove, predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je da predlaganje "prebrzih i radikalnih uslova" za sprovođenje pregovora Rusije i Ukrajine nije dobro. Makron misli da nije dobro to što Zelenski kategorično tvrdi da neće da pregovara sa Putinom.

Zelenski je potpisao ukaz kojim se potvrđuje odluka Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Rusije u kojem se kaže da je nedopustivo pregovarati sa Putinom. Jasno je rečeno da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom sve dok je njen predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin, Foto AP

Pod tim uslovima koje postavlja Zelenski, Rusija sigurno neće ići na pregovore.

Američki list "Vašington post" tvrdi da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena sugeriše rukovodstvu u Kijevu da pokaže kako je otvorena za pregovore sa Rusijom.

Naravno da je to zbog toga da se pred svetskom javnošću pokaže kako u Kijevu hoće dogovor, a u Kremlju ne.

U suštini, Vašington nagovora na rat Zelenskog, uveravajući ga da će mu davati vojnu pomoć kojom može da porazi Rusiju. To je potvrdio Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Predsednik Putin je, u međuvremenu, potvrdio da je 80.000 rezervista već stiglo u zonu ratnih operacija. Najžešće operacije se vode kod grada Ugljedara, koji je strateški važan jer Rusi nameravaju da opkole sa svih strana grad Avdejevku.

U Hersonskoj oblasti Rusi su, istovremeno, uhvatili devet diverzanata koje je poslala Služba bezbednosti Ukrajine. Oni su planirali ubitva lokalnih rukovodilaca vojno-civilne administracije Hersonske oblasti.

Kad stigne svih 300.000 mobilisanih rezervista, Rusija namerava da krene u kontranapad kako bi do zime stigla do lučkog grada Nikolajeva. Ako ruska vojska zauzme značajniji prostor, onda će Zapad sigurno praviti pritisak da se uspostavi primirje kako bi ukrajinske jedinice uspele da dobiju pojačanje, dopune zalihe municije i dobiju novu tehniku.

Zelenski je juče Vrhovnoj radi podneo predloge zakona o produženju perioda mobilizacije i vanrednog stanja u Ukrajini, koji ističu 21. novembra. Jaroslav Železnjak, poslanik Vrhovne rade, smatra da vojno stanje i mobilizacija u Ukrajini mogu biti produženi za još 90 dana - do 20. februara 2023. godine.

PJONGJANG DEMANTUJE SAD

Rukovodstvo Severne Koreje demantovalo je tvrdnje Vašingtona da su slali oružje Rusiji. Ministarstvo odbrane Severne Koreje tvrdi da nikada nisu slali, niti su planirali vojnu pomoć Rusiji. U Severnoj Koreji smatraju da u Vašingtonu svesno šire laži kako bi pred svetskom javnošću kvarili imidž te zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)