KINEZI UPOZORAVAJU AMERIKANCE: Pentagon raspoređuje nuklearne bombardere u Australiji, stigao odgovor iz Pekinga

Novosti online

31. 10. 2022. u 19:22

KINA je optužila Sjedinjene Američke Države za podrivanje regionalne stabilnosti pošto je zvanični Peking reagovao na medijske izveštaje o američkim planovima za raspoređivanje nuklearnih bombardera B-52 u severnoj Australiji.

КИНЕЗИ УПОЗОРАВАЈУ АМЕРИКАНЦЕ: Пентагон распоређује нуклеарне бомбардере у Аустралији, стигао одговор из Пекинга

Foto: EPA

Komentarišući ove natpise, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je danas da odbrambena i bezbednosna saradnja između zemalja "ne bi trebalo da bude usmerena na treće strane" niti da šteti njihovim interesima.

Džao je dodao da je ponašanje SAD povećalo regionalne tenzije, ozbiljno narušilo regionalni mir i stabilnost i da bi moglo da pokrene trku u naoružanju u regionu. Kako je rekao, "Kina apeluje na zainteresovane strane da napuste prevaziđeni hladni rat i uskogrudo geopolitičko razmišljanje i da učine nešto što će doprineti regionalnom miru i stabilnosti i jačanju međusobnog poverenja između zemalja", preneo je "Sputnjik internešenel".

Džao Liđijan/Foto: Epa

On je to rekao nakon što je "Australija njuz" objavila da američka vojska razmatra mogućnost raspoređivanje strateških bombardera B-52 u Australiji u pokušaju da stvori dugoročno čvorište u regionu usred tekućih tenzija Bajdenove administracije sa Kinom.

Ovaj medij citirao je neimenovane insajdere koji su rekli da će do šest takvih bombardera biti stacionirano u udaljenoj vazdušnoj bazi Tindal na severu Australije.

Tenzije između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana eskalirale su početkom avgusta, kada je predsednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila ostrvo uprkos upozorenju Kine o dalekosežnim posledicama tog poteza.

Peking je osudio posetu Nensi Pelosi, ocenivši ga kao gest podrške separatizmu i pokrenuo velike vojne vežbe u blizini ostrva. Uprkos tome, druge američke delegacije na visokom nivou su od tada posetile Tajvan što je bilo praćeno strogom retorikom Pekinga.

Kina tretira Tajvan kao sastavni deo svoje suverene teritorije i protivi se bilo kakvim zvaničnim vezama između ostrva i drugih zemalja. Vašington održava aktivne kontakte sa zvaničnim Tajpejem i Tajvanu prodaje oružje vredno milijarde dolara.

U septembru 2021, Australija je sa svoje strane sklopila sporazum sa SAD i Velikom Britanijom u okviru trilateralnog bezbednosnog pakta nazvanog AUKUS. Prema paktu, Vašington i London su se obavezali da će pomoći Kanberi da nabavi podmornice na nuklearni pogon.

Vang Kun, stalni predstavnik Kine pri UN u Beču, kasnije je rekao kineskim medijima da AUKUS nije ništa drugo do eklatantan i neodgovoran čin nuklearneproliferacije, što još jednom dokazuje da zemlje AUKUS-a praktikuju "dvostruki standard" u pogledu smanjenja nuklearnog naoružanja.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili