RAISI UPERIO PRST U AMERIKU: SAD pribegavaju „informacionom terorizmu“

Novosti onlajn

26. 10. 2022. u 07:40

PREDSEDNIK Ebrahim Raisi primetio je promenu u pristupu Vašingtona pritisku na Teheran

РАИСИ УПЕРИО ПРСТ У АМЕРИКУ: САД прибегавају „информационом тероризму“

Foto Tanjug/AP

Pošto nije uspeo da promeni politiku Teherana kroz sankcije, Vašington koristi druge pristupe da postigne svoje ciljeve u Iranu, rekao je u utorak predsednik zemlje Ebrahim Raisi za rusku novinsku agenciju RIA Novosti. On je takođe nazvao pojavu multilateralnog sveta „nezaustavljivom“.

- Informacioni terorizam je najveći problem -  rekao je Raisi na marginama sastanka Organizacije azijsko-pacifičkih novinskih agencija. On je poslednji talas masovnih protesta u zemlji naveo kao primer mešanja SAD u unutrašnje stvari Irana.

Demonstracije su izazvane smrću 22-godišnje žene po imenu Mahsa Amini sredinom septembra, nakon što ju je privela iranska moralna policija zbog navodnog neprikladnog oblačenja. Iranske vlasti su saopštile da je patila od postojećeg zdravstvenog stanja, dok su neki od članova njene porodice tvrdili da je pretučena nasmrt.

SAD i EU uvele su sankcije protiv iranskih agencija za sprovođenje zakona, uključujući Gasht-e-Ershad, ili Guidance Patrol (policijske snage koje su pritvorile Amini), zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

U intervjuu, iranski predsednik je takođe izjavio da SAD i njihovi saveznici pokušavaju da se drže svoje sve manje moći kako se pojavljuje novi multilateralni svetski poredak. On je ovu globalnu promenu nazvao „nezaustavljivom“.

- Zapadne nacije su jedine koje deluju protiv stvaranja multipolarnog sveta - dodao je Raisi.

Predsednik je pohvalio Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalni integracioni blok koji u svoje članove ubraja Iran i Rusiju, kao jedan od pokretača tranzicije. On je takođe obećao podršku Irana svim „narodima koji vole slobodu“ koji se suprotstavljaju američkom pritisku.

BONUS VIDEO:

SU-25 PONOVO U AKCIJI: Pogledajte dejstvo para ruskih lovaca-bombardera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna