ONA JE PREMIJER, NE PREMIJERKA: Odluka Đorđe Meloni razbesnela pristalice političke korektnosti

Tanjug

24. 10. 2022. u 17:50

ĐORĐA Meloni, prva žena premijer Italije, odlučila je da sebe naziva premijerom umesto premijerkom, što je izazvalo debatu o pitanjima osnaživanja žena i političke korektnosti, preneo je Rojters.

ОНА ЈЕ ПРЕМИЈЕР, НЕ ПРЕМИЈЕРКА: Одлука Ђорђе Мелони разбеснела присталице политичке коректности

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na italijanskom jeziku imena muškog roda imaju član "il", dok imena ženskog roda imaju član "la", a u prvom saopštenju iz njene kancelarije objavljenom juče Meloni je upotrebila izraz za muški rod, odnosno sebe nazvala premijerom.

Meloni se nalazi na čelu stranke krajnje desnice i nije poznata kao feministkinja, ona se protivi ispunjavanju ženskih kvota u odborima i parlamentu, tvrdeći da žene treba da se popnu na vrh zahvaljujući zaslugama i imenovala je samo šest žena u svom kabinetu koji ima 24 člana, navela je agencija.

Njen izbor da je nazivaju premijerom kritikovao je Usigrai, glavni sindikat državne televizije RAI, kao i Laura Boldrini, feministička poslanica levog centra i bivša predsednica Donjeg doma parlamenta koja je oduvek bila poznata kao "la prezidente", odnosno predsednica.

Prema korporativnoj rodnoj politici RAI, ženski oblik treba da se koristi kad god postoji i zato nijedan novinar ne može biti obavezan da koristi muški rod kada govori o Đorđi Meloni, naveo je Usigrai u saopštenju.

Boldrini je povezala premijerkin jezički izbor sa nazivom njene stranke, Braća Italije (FdI).

- Prva žena premijer koristi muški rod... Da li je upotreba ženskog roda previše za lidera FdI, stranke koja već izostavlja sestre iz svog imena - zapitala se Boldrini na Tviteru.

Akademia dela Kruska, koja se bavi očuvanjem italijanskog jezika, navela je da je upotreba ženskog roda za položaje koje zauzimaju žene gramatički ispravan izbor.

Međutim, svako ko više voli da koristi tradicionalni muški oblik, iz ideoloških ili generacijskih razloga, ima pravo na to, rekao je njen predsednik Klaudio Maracini italijanskoj novinskoj agenciji Adnkronos.

BONUS VIDEO: SNIMAK OŠTEĆENOG KRIMSKOG MOSTA IZ VAZDUHA - Radovi na sanaciji traju 24 sata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala