RAT U UKRAJINI: Odbijeni napadi VSU na više pravaca, priprema za novu ofanzivu; Stiglo pojačanje Kijevu iz Velike Britanije (VIDEO)

Novosti online

12. 10. 2022. u 08:05 >> 02:34

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 231. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијени напади ВСУ на више праваца, припрема за нову офанзиву; Стигло појачање Кијеву из Велике Британије (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Situacija na frontu u Ukrajini

Oružane snage Rusije ponovo su udarile na energetsku infrastrukturu Ukrajine: u sredu su gađani ciljevi u Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.


Granatiranje teritorija Ruske Federacije:

*Oružane snage Ukrajine su tokom dana više puta granatirale Belgorod, ali su sve napade uspeli da odbiju ruski PVO sistemi.

Smer Starobeljski (mapa):
*U sektoru Kupjansk, VSU su nastavile ofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije kod Olšana, gde je 14. ombre Oružanih snaga Ukrajine uspela da se učvrsti u blizini sela. Istovremeno je napao liniju Peršetravnjevoje - Orlianka da bi sa boka stigao do Olšane.

* Tokom dana vodile su se žestoke borbe za Kislovku. Prvo su ukrajinske formacije uspostavile kontrolu nad selom, ali su onda Oružane snage RF vratile izgubljene položaje. VSU je zauzvrat pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i opremi.

*U sektoru Tavolžanski, Oružane snage Ukrajine drže pozicionu odbranu i rotiraju osoblje. Ruske snage vode masovni vatreni poraz po VSU.

Ilustracija telegram rybar


*Na jugu, na odseku Limansko-Svatovski, ukrajinske formacije su pokušale da forsiraju reku Žerebec kod Rajgorodke, Karmazinovke, Rozovke, Novoljubovke i Makejevke, ali su pretrpele gubitke i povukle se.

Soledarski pravac:

*Komanda Oružanih snaga Ukrajine se priprema za dalju ofanzivu Oružanih snaga RF u oblastima Kodema – Kurdjumovka i Klinovoe – Krasnaja Gora u cilju blokade Bahmuta (Artjemovska) sa severoistoka i juga.

*U Bahmutu i ​​Soledaru se vode pozicione borbe na periferiji. Oružane snage RF izvele su raketne udare na lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u rejonu železničke stanice Bahmut.


Luganska oblast:
*Ukrajinske formacije su napale Troicki i Artemovsk. U naseljima je poginulo više ljudi, a oštećena je civilna infrastruktura.

Donjecki pravac:
*Artiljerija VSU ponovo je granatirala Donjeck, Makijevku, Gorlovku, Jasinovatu, Zajcevo i druga naselja Donjecke aglomeracije.

Zaporoški pravac:
*Ukrajinska komanda završava pripreme za masovnu ofanzivu u tom području. Vojnici 65. brigade rezervnog korpusa izvršili su izviđanje u borbi kod Novoajdarovke, ali su, pavši pod masivnu artiljerijsku vatru, pretrpeli gubitke i povukli se.

*Ukrajinske formacije jačaju odbranu u oblasti Dorožnjanka, istovremeno pripremajući DRG (diverzantski izviđačke grupe) za napad na položaje Oružanih snaga Rusije kod Marfopolja.

*I dalje postoji veliki rizik od iskrcavanja VSU u rejonu Energodara, kako sa strane Nikopolja tako i sa strane Zolotaja Balke.


Južni front: Andrejevski i Berislavski odsek (Mapa)
*Na Andrejevskom sektoru, jedinice 35. pešadijskog puka pokušale su da upadnu na položaje ruske vojske na liniji Kostromka-Išenko, ali su pretrpele gubitke i povukle se. Za snabdevanje grupe koriste se novi prelazi preko Inguleca.

*Na sektoru Berislav, Oružane snage Ukrajine pripremaju novu ofanzivu i prebacuju rezerve na liniju fronta.

 

Francuska isporučuje "mistrale" Kijevu

Francuska će isporučiti radarske i protivvazdušne sisteme Ukrajini u narednim sedmicama, prvenstveno da bi pomogla toj zemlji u odbrani od dronova, izjavio je večeras francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron u intervjuu televiziji "Frans 2" nije otkrio detalje o tipu naoružanja niti je precizirao o kojoj količini je reč.

Foto: MO Srbije

Pariz je ranije isporučio Ukrajini protivavionske rakete "mistral", koje se ispaljuju sa ramena.

Francuski predsednik je dodao da Pariz radi sa Danskom na slanju dodatnih haubica tipa "cezar" u okviru vojne pomoći Kijevu.

Generalštab VSU: Ruska vojska napada i udara na kritične infrastrukturne objekte

*Ruska vojska napreduje u oblastima naselja Novosadovo, Bahmutskoje, Ivangrad, Artemovsk, Soledar, Kontroverzni, Majorsk i Krasnogorovka. Oružane snage RF koncentrišu svoje napore na držanje okupirane teritorije.

*Ruske krstareće rakete napale su infrastrukturne objekte u Zaporoškoj i Mikolajevskoj oblasti.

Foto AP

*Ruske trupe su izvele 10 udara pomoću bespilotne letelice Geran-2.

*Oružane snage RF izvršile su 3 raketna i 4 vazdušna udara, a izvele su i 10 napada iz MLRS-a na ciljeve u oblastima više od 10 naselja, uključujući: Mali Ščerbaki, Očakov, Nikopolj i Mirnoje.

*U bazi 3. brigade specijalnih snaga Oružanih snaga RF obučava se do 200 mobilisanih vojnih lica.

 

 

Američke rakete AGM-88 HARM oborene iznad Rusije

Prvi put su Oružane snage Ukrajine napale Belgorodsku oblast američkim raketama AGM-88 HARM, napisao je Vladimir Solovjov na svom telegram kanalu.

Meštani objavljuju fotografije prikupljenih ostataka, od kojih se na jednoj jasno vidi oznaka BSU-59/B, karakteristična za pokretni stabilizator trupa antiradarske rakete AGM-88 HARM.

Prema preliminarnim informacijama, ruska PVO je pogodila sve rakete na nebu, žrtava nije bilo. Ovaj incident nam još jednom pokazuje da se Oružane snage Ukrajine ni najmanje ne ograničavaju u upotrebi oružja, uključujući i zapadno, za udare na rusku teritoriju.


MMF: Ukrajini je potrebno eksterno finansiranje

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje da je Ukrajini potrebno eksterno finansiranje u 2023. godini u iznosu 3-4 milijarde dolara mesečno, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

 

Stiglo pojačanje iz Velike Britanije

10.000 vojnika VSU danas je završilo vojnu obuku u Britaniji i vratilo se u Ukrajinu da bude raspoređeno na frontu, saopštila je Višegrad 24 Informativna grupa.

Teško je proceniti pouzdanost podataka o broju vojnika. Izveštava se da je ovo druga grupa ljudi, koja je obuku završila u Velikoj Britaniji.

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

 

Šef Pentagona: Kijevu treba dalekometna artiljerija i PVO

Ukrajini je potrebno dodatno naoružanje za uništavanje dalekometne artiljerije, PVO sistema i artiljerije, rekao je da je Pentagov šef Lojd Ostin.

-Znamo da Ukrajina još uvek treba dodatnih sredstva za uništavanje dalekometnih artiljerijskih sistema, PVO sistema i artiljerije zajedno sa drugim mogućnostima, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu.

Ostin je izrazio zahvalnost "Mnogim našim saveznicima i partnerima koji se trude da zadovolje potrebe Ukrajine za odbranom, često koristeći svoje arsenale ili kupujući od svoje industrije."

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov

U Briselu, šef Pentagona je održao još jedan sastanak donatora vojne pomoći za Ukrajinu. Sastanku su prisustvovali predstavnici oko pedeset zemalja.

Kanada najavila vojnu pomoć Ukrajini

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand izjavila je danas, nakon razgovora sa ukrajinskim kolegom Aleksijem Reznjikovim, da će ta zemlja donirati vojnu pomoć Ukrajini koja će uključivati municiju, komunikacionu opremu, zimsku odeću, oklopna vozila i artiljeriju.

-Danas sam se sastala sa svojim prijateljem Aleksijem Reznjikovim da pošaljem jasnu poruku: stojimo uz vas, napisala je Anand u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Anand je dodala da će Kanada nastaviti da obučava ukrajinske snage veštinama koje su im potrebne za borbu i pobedu.

 

Trenutna situacija na frontu

 

Stigle nove "Malke"

Ruska kompanija „Uraltransmaš“ je pre dogovorenog termina isporučila Ministarstvu odbrane Rusije prvu partiju modernizovanih samohodnih topova 2S7M „Malka“ kalibra 203mm.

-Kompanija ‘Uraltransmaš’, koja je deo koncerna ‘Uralvagonzavod’ državne korporacije ‘Rosteh’, na zahtev Ministarstva odbrane Rusije je pre dogovorenog termina isporučila partiju modernizovanih samohodnih topova 2S7M „Malka“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Foto: Printscreen

Prema rečima generalnog dorektora „Uraltransmaša“ Dmitrija Semizorova, u topovima su modernizovani menjači, mehanizmi i agregati za snabdevanje energijom, obnovljeni su instrumenti za nadzor, oprema za komunikaciju i radio stanica.

FSB uhapsio bombaša

FSB je sprečio napad u administrativnoj zgradi Nižnom Tagilu. Muškarac koji je pokušao da izvrši napad, stigao je u Rusku Federaciju iz Ukrajine u 2014. godine, rekao je u regionalnom FSB-u.

Foto: FSB RF

 

Vazdušna opasnost u Kijevu

Vazdušna opasnot je ponovo objavljena u Kijevu, saopštile su gradske vlasti.

-Vazdušna opasnost je najavljen u Kijevu, saopštila je gradska uprava Kijeva u poruci u telegrama kanalu.

Jutros je ukrajinski mediji izvestio da su u južnim i centralnim regionima zemlje najavili anksioznost. Pored toga, u Nikolauvu i regionu su se čuli eksplozije.

Rusi izgubili najmanje 23 vojnika

Kijev Indipendent javio je da je ruska vojska izgubila najmanje 23 vojnika na južnom frontu, kao i jedno oklopno vozilo i jedan dron Šahed. Ukrajinci su, objavio je isti medij na Tviteru, uništili skladište municije u jednom selu u Hersonu i kontrolni punkt i komunikacioni čvor u okrugu Suhanovo u istom regionu.

Ukrajinska vojska je izvestila da je izvršila više od 300 misija na jugu u kojima je gađala i oštetila dve ruske samohodne haubice Gvozdika i oklopni transporter.

Foto Tanjug/AP

Šmigalj: Smanjite potrošnju za 25 odsto

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj ponovo je pozvao Ukrajince da uveče smanje potrošnju električne energije za 25 odsto kako bi se izbegla isljučenja struje i upozorio na mogućnost privremenih prekida u snabdevanju električnom energijom.

Situacija na Starobeljskom pravcu


Na Kupjanskom pravcu Oružane snage Ukrajine razvijaju ofanzivna dejstva na ruske pozicije u oblasti sela Oljšana, gde je 14. mehanizovane brigade uspela da se učvrsti u periferiji sela.

Istovremeno, 1. bataljon veze udario je na liniju Perhotravnevoi - Orlianka, sa zadatkom da se učvršćuje u ruske odbrambene linije i pristupi Oljšanu sa boka.

Formirana jedinica, od 2. bataljona 14 OMBR Oružanih snaga Ukrajine i nacionalističkog bataljona Kraken, uspela je da privremeno istisne ruske trupe iz okorine Kislovki i uđu u zapadnu periferiju sela. Međutim, pod udarom tenkova i artiljerije oružanih snaga Ruske Federacije, VSU je izbačen iz Kislovke sa velikim gubicima.

Ilustracija telegram rybar

 


Oružane snage Ruske Federacije povratile su kontrolu nad prednjom linijom odbrane. Tokom bitaka je uništeno više od 50 članova ukrajinskih formacija, četiri tenka, tri BMP-a i tri Kirpi oklopna transportera.

*Na levom boku na Tavolžanskom pravcu oružane snage Ukrajine su postavili pozicionu odbranu, a u toku je rotacija osoblja. Oz reona Dvorečnoa, ukrajinska komanda je izvela jedinice zbog masovnog artiljerijskog granatiranja od strane oružanih snaga Ruske Federacije.

Da bi pokrili povlačenje i izbegli vazdušne udare i suprotstavili se ruskim dronovima u Dvurečnom je postavljen protivavionski raketni divizion 14. OMBR VSU-a.

Na pravcu Liman-Svatovski 60 vojnika iz 118. obr TRO Oružanih snaga Ukrajine prebačeno je u pravcu Terni. U Jampolju je izvršena evakuacija neborbenog osoblja. Nekoliko odreda plaćenika sa engleskog govornog područja dovedeno je na Dibrovski smer.

VSU je pokušao da vrati izgubljene položaje i forsira reku Žerebec u reonima Rajgorodke, Karmazinovke, Rozovke, Novoljubovke i Makejevke. Rusko vojno osoblje je odbilo napad, uništavajući tri BBP-a, dva BBM-a i nekoliko desetina ljudi VSU.
Trenutno su oružane snage Ruske Federacije uspele da obnove kontrolu leve obale reke Žerebec. Selo Torskoje nalazi se u sivoj zoni.

 

 

Rusko Ministarstvo odbrane: Odbijeni svi napadi u Harkovskoj oblasti i LNR

Ukrajinske snage pokušale su da izvedu ofanzivu u Harkovskoj oblasti i LNR, ali je ruska vojska uspešno odbila sve napade, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U oblasti oko grada Zaporožja uništen je štab „Desnog sektora“ (organizacija zabranjena u Rusiji), centar veze nacističke jedinice „Azov“ (zabranjena u Rusiji) i dva uporišta stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su uništene četiri ukrajinska prelaza preko reke Ingulec i onemogućeno prebacivanje rezervnih ukrajinskih snaga u sektor borbenih dejstava.

Pored toga, ruska vojska je izvela udar na ukrajinske snage koje su se spremale za napad na Kostromku i Iščenku u Hersonskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano 90 vojnika.

U pravcu ka Krivom Rogu likvidirano je 70 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, 16 oklopnih vozila i svi napadi odbijeni.

Ruska avijacija je uništila skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku nedaleko od Nikolajeva, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Kod mesta Hristoforovka u Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski avion Su-24 i helikopter Mi-8.

Još sedam ukrajinskih vojnika likvidirano je u pravcu ka Zaporožju, a pored toga ruske PVO snage su presrele 12 projektila „himars“ u Hersonskoj oblasti, dok su u Hersonskoj, Nikolajevskoj oblasti i DNR uništena četiri ukrajinska drona.

 

Putin izjavio da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

Kako je naveo FSB u saopštenju, služba je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada.

FSB je naveo da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, "uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", navodi Interfaks.

Foto: Printskrin EURONEWS/YOUTUBE/

 

Pokušan atentat na predstavnika administracije u Hersonskoj oblasti

Pres-služba administracije Belozerke u Hersonskoj oblasti saopštila je da je pokušan atentat na zamenika šefa gradske administracije Andreja Košeljova.

 - Teroristički napad je izveden uz pomoć eksplozije - naveo je predstavnik administracije i dodao da je zdravstveno stanje Košeljova stabilno i da mu život nije ugrožen.

 

U Moskvi počele da se prodaju karte Rusije s novim teritorijama

Eksplozije iznad Belgoroda, deluje ruski PVO

Balicki: Likvidirano 30 diverzanata

Oko 30 ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da uđu na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane je likvidirano, a većina čamaca je potopljena, izjavio je vršilac dužnosti lidera administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

U prodavnicama Dnjepropetrovske oblasti, kao i jednom od okruga Krivog Roga, prodaja alkohola je potpuno zabranjena tokom vanrednog stanja. U drugim opštinama Krivorogske oblasti i samom gradu zabrana je prodaje alkohola osobama u vojnoj uniformi.

Protest protiv sankcija Rusiji u Nemačkoj

Na protestu protiv sankcija Rusiji u Lajpcigu u Nemačkoj čuli su se povici: „Nacisti, napolje“, upućeni demonstrantima sa druge strane ograde koji su istovremeno održavali skup podrške restriktivnoj nemačkoj politici prema Rusiji.

„Nacisti, napolje“ i „Živite na naš račun“ uzvikivali su okupljeni proukrajinskim demonstrantima koji su protestovali u tom nemačkom gradu.

Rogov: Plaćenici iz 34 zemlje ratuju u Zaporoškoj oblasti

Plaćenici iz 34 zemlje ratuju u sastavu ukrajinskih snaga na liniji borbenog kontakta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Potvrdili smo prisustvo plaćenika iz 34 zemlje na zaporoškoj liniji borbenog kontakta, u samom gradu, u bazama i tako dalje“, rekao je Rogov za radio „Komsoljska pravda“.
 

Peskov: U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije

U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije građana za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je na taj način prokomentarisao izjave pojedinih načelnika da su dobili nove mobilizacione zadatke, prenele su RIA novosti.

Peskov je rekao da je potrebno sa svakim načelnikom pojedinačno razjasniti šta podrazumevaju pod mobilizacijom.

Načelnik Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je juče da je region dobio novi mobilizacioni zadatak, a da su opštinske radne komisije već počele da ga sprovode.

Foto: Profimedia

 

Kremlj je danas saopštio da je retorika zapadnih lidera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja štetna i provokativna

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da SAD nisu preduzele korake da bi bio dogovoren susret predsednika dve zemlje, preneo je Rojters.

Peskov je kazao da je izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o Ukrajini, priznanje da se Alijansa bori na ukrajinskoj strani.

Stoltenberg je juče izjavio da bi, u slučaju da u rusko-ukrajinskom ratu pobedi Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već "za sve nas" i da bi to "otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji".

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

 

U Hersonu pronađeno spremište oružja i vojna uniforma NATO

U Hersonu je pronađeno tajno spremište oružja i vojna uniforma NATO-a kod saradnika Službe bezbednosti Ukrajine koji je bežao u Ukrajinu.

On je otkriven zahvaljujući žiteljima grada koji su to preneli policiji posredstvom Telegrama, rekao je u sredu novinarima predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

 - U tajnoj pregradi kod saradnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji je pobegao na teritoriju pod kontrolom Kijeva, bila su sakrivena tri automata, jedan američki automat M4A1, optički nišani, dve puške i sačmarica, kao i odgovarajuće patrone. Pronađeni su i vojna uniforma NATO-a i zastava SAD - rekao je predstavnik hitnih službi.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Ukrajina: Ruska istraga o eksploziji na mostu je besmislica

Visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jusov nazvao je danas besmislicom rusku istragu o eksploziji prošlog vikenda, koja je oštetila most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim, preneo je "Gardijan".

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je za eksploziju ukrajinske specijalne službe, a ranije danas, ruska Savezna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je privela pet ruskih državljana, kao i tri državljana Ukrajine i Jermenije zbog eksplozije.

 - Ta cela aktivnost FSB i ruskog istražnog komiteta je besmislica - rekao je portparol ministarstva policije Ukrajine Jusov za javni servis "Sasplin".

Rojters navodi da je Jusov opisao FSB i Istražni komitet kao "lažne strukture koje služe Putinovom režimu" i dodao da više neće komentarisati njihove buduće izjave.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9. oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale ukrajinske specijalne službe.

Na mostu su ubijene tri osobe.

Foto: Tviter/@RALee85

 

Američki senator uporedio krizu u Ukrajini s Karipskom krizom

Kopredsedavajući Komiteta za oružane snage Senata SAD Džek Rid uporedio je aktuelnu krizu u Ukrajini s Karipskom krizom, prenosi list „Politiko“.

 - Mi smo u situaciji kakvu nismo videli od Karipske krize - rekao je Rid u intervjuu za „Politiko“.

Senator smatra da su Amerikanci dužni da učine sve što mogu da zaštite vazdušni prostor Ukrajine.

List, takođe, navodi da je član Komiteta za inostrane poslove Predstavničkog doma SAD Majkl Makol izjavio da bi odgovor SAD na ruske napade na ukrajinske vojne punktove, energetsku infrastrukturu i komunikaciju trebalo da bude hitno slanje „artiljerije velikog dometa i dodatnih PVO sistema Ukrajini“.

 

Ministri energetike EU neće razmatrati ograničenje cena ruskog gasa

Ograničenje cena gasa iz Rusije neće biti tema neformalnog zasedanja ministara zemalja-članica Evropske unije, saopštio je u sredu u Pragu ministar trgovine Češke Jozef Sikela.

 - Niz predloga neće biti razmatran, a to se, na primer, tiče cena gasa koji stiže gasovodima iz Rusije - rekao je Sikela.
 

„Zona bezbednosti“ oko Zaporoške nuklearke tek kad se pomeri linija fronta

„Zonu bezbednosti“ oko Zaporoške nuklearke nemoguće je formirati dok god linija fronta ne bude pomerena makar na 100 kilometara od nje, jer u protivnom slučaju to ne bi bilo bezbedno, izjavio je vršilac dužnosti lidera administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

On je upozorio na to da ukrajinske diverzantske grupe i dalje pokušavaju da prodru na teritoriju Zaporoške nuklearke, ali da im se pruža snažan otpor.

Prema njegovim rečima, Zaporoškoj nuklearnoj elektrani sada ne preti nikakva opasnost, a nivo radijacije je u normalnim vrednostima.

Balicki je dodao da atomska centrala sada radi uz pomoć dizel generatora, a da nije planirano da uskoro budu ponovo pokrenuti nuklearni reaktori.

 

Snimak kamiona koji je digao u vazduh deo Krimskom mosta

FSB je objavio snimak pregleda kamiona koji je prevozio teret sa eksplozivnom napravom korišćenom u terorističkom napadu na Krimski most i fotografiju sadržaja kamiona na carinskoj ispostavi.

Na snimku se vidi kako policajac samo na trenutak zaviruje u prikolicu kamiona i posle svega par sekundi, odmahuje rukom vozaču, u znak da može da nastavi put. Nedaleko od njih stoje dvojica uniformaisanih muškaraca, koji samo posmatraju ovu, kako se vidi, rutinsku kontrolu.

FSB je zaustavio terorističke napade koje je planirala Ukrajina u Moskvi

Federalna služba bezbednosti Rusije zaustavila je sabotažne i terorističke akte koje su ukrajinske specijalne službe pripremale u Podmoskovlju koristeći prenosne protivvazdušne odbrambene sisteme Igla (MANPADS), saopštio je u sredu ruski FSB.

 - Zaustavljena je priprema specijalnih službi Ukrajine diverzantskih i terorističkih akata upotrebom visokopreciznog oružja u Podmoskovlju. Priveden je državljanin Ukrajine rođen 1972. godine - navodi se u saopštenju.

FSB uhapsio osam osoba u okviru istrage eksplozije na Krimu

Teroristički napad na Krimski most organizovala je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Interfaks.

FSB je saopštio da je privela petoricu državljana Rusije i tri državljanina Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada na Krimski most, a ukrajinska vojna obaveštajna služba je proglašena za organizatora terorističkog napada, prenosi Interfaks.

Uhapšeni su učestvovali u pripremi zločina, saopštila je danas ruska tajna služba.

FSB je saopštio da je zajedno sa Istražnim komitetom utvrđeno da je „organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti“.

Kako je istragom utvrđeno, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolnama građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kg i početkom avgusta „poslata iz morske luke Odesa u bugarski grad Ruse po ugovoru br. 02/ 08/2022 između Translogistik LLC UA" (Kijev) i "Baltek Capital SA".

Obaveštajna služba je istakla da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, „uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", navodi Interfaks.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9. oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale Ukrajinske specijalne službe.

Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma

U opštinama na Krimu, u blizini Krimskog mosta, proglašen je visoki stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

 - Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazi - napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne agencije, organi izvršne vlasti i organi samouprave preduzimaju dodatne mere kako bi obezbedili bezbednost pojedinaca, društva i države, preneo je Tass.

Foto: Google maps/Jutjub/Baige News

 

Bin Zajed: Emirati spremni da posreduju između Rusije i Ukrajine

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed el Nahjan ponovio je da je njegova zemlja spremna da bude posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine, prenela je novinska agencija WAM.

Bin Zajed se u Moskvi susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pošto je prethodno boravio u Srbiji.

Putin je rekao da je "Rusija zahvalna zbog napora UAE, ocenjujući da su ti napori dokaz spremnosti da podrže posredničke napore", navela je WAM agencija.

Ruski lider je obavestio Bin Zajeda o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ruskim naporima da očuvaju nuklearnu bezbednost, preneo je TASS.

Šeik je, takođe, rekao da je trgovinska razmena između dve zemlje povećana sa 2,5 milijardi dolara na pet milijardi dolara.

Broj ruskih turista koji su posetili UAE je dostigao 500.000, a oko 4.000 ruskih kompanija trenutno radi na teritoriji UAE.

FSB: Teroristički napad na Krimski most organizovala je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Budanov

Organizator terorističkog napada na Krimski most bila je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, a privedeno je i pet državljana Rusije, tri državljanina Ukrajine i Jermenije, saopštio je COS FSB.

Nacionalni antiteroristički komitet Rusije (NAC) izvestio je da je ujutru 8. oktobra kamion dignut u vazduh na Krimskom mostu, izazvavši požar u sedam rezervoara goriva u vozu.

Došlo je do delimičnog urušavanja dva automobilska raspona mosta. 

Luk iznad njegovog plovnog dela nije oštećen, saopštio je NAC. 

Prema preliminarnim podacima Istražnog komiteta Ruske Federacije, u eksploziji su poginule tri osobe, a naručioci i izvršioci terorističkog napada bile su specijalne službe Ukrajine.

 - Utvrđeno je da je organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, njen načelnik Kiril Budanov, zaposleni i agenti, upućeni iz morske luke Odesa u bugarski Ruse po ugovoru . br. 02/08/2022 između Translogistic UA LLC (Kijev) i Baltek Capital SA (Ruse) - navodi se u izveštaju.

Foto EPA

Ukrajinske trupe granatirale su tri grada u DNR za pet minuta

Ukrajinske snage su u roku od pet minuta gađale tri grada u DNR – Donjeck, Makejevku i Gorlovku, ispalivši 12 projektila kalibra 155 i 152 milimetra.

Kadirov: Ako bude potrebno, pružićemo snažan otpor i snagama NATO-a

Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren je da će se specijalna operacija ruske vojske, pod komandom generala Sergeja Surovikina, završiti uspešno.

 - Nikada nisam doveo u pitanje njegovu odlučnost, profesionalizam, patriotizam. Potpuno sam uveren da će se pod njegovom komandom operacija završiti uspešno, a ako bude potrebno, pružićemo snažan otpor i snagama NATO-a - napisao je Kadirov na Telegramu.

Foto: Shutterstock/Jutjub/BBC News

 

Eksplozije u Nikolajevu i Zaporožju

Ukrajinska državna televizija javila je da su se danas u ranim jutarnjim satima čule eksplozije u gradovima Nikolajev i Zaporožje, dok su se sirene za vazdušni napad oglasile u Kijevu.

Izveštaji o eksplozijama u Nikolajevu i sirenama za vazdušni napad u Kijevu stižu od dopisnika ukrajinske televizije u tim oblastima.

Uzbuna od vazdušnog udara proglašena je u Kijevskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, navodi TASS.

U Nikolajevskoj oblasti, na teritoriji Ukrajine, odjekuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.

Ilustracija V. N.

 

Ruska vojska demonstrirala rad minobacača 

 

Minsk: Dobili smo informacije o planu za napad na Belorusiju

Predsednik beloruskog komiteta za državnu bezbednost Ivan Tertel rekao je da je Minsk dobio informacije o planovima za izvođenje serije terorističkih napada na beloruskoj teritoriji, nakon stvaranja kombinovanih regionalnih vojnih snaga Rusije i Belorusije.

 - Sada smo svedoci priprema za seriju terorističkih napada na našoj teritoriji, s obzirom na stvaranje regionalnih kombinovanih vojnih snaga sa Ruskom Federacijom - rekao je on, prenosi Tass.

Tertel je izjavio za belorusku televiziju da su vlasti zemlje obaveštene o terorističkim napadima koji bi bili usmereni na železničke objekte i rute koje koristi beloruska vojska i njeni saveznici.

Prema rečima Tertela, „pozivi na napade se već pojavljuju na pojedinim društvenim mrežama".

 - Znamo ko stoji iza toga. Terorističke grupe se osnivaju u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini uz podršku zapadnih obaveštajnih agencija u cilju izvođenja terorističkih napada u Belorusiji - zaključio je Tertel.

Foto: Pixabay

 

U Hersonu odjeknulo pet eksplozija

U Hersonu je odjeknula serija od pet eksplozija, pretpostavlja se da je radio ruski PVO sistem, javlja dopisnik RIA Novosti.

Na nebu nije bilo tragova protivvazdušnih projektila.

Zvaničnih informacija još nema, piše RIA

 

Ukrajinske trupe ispalile devet granata kalibra „NATO“ na Donjeck

Ukrajinske trupe su jutros ispalile devet granata kalibra 155 milimetara na dva okruga Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Kako je predstavništvo saopštilo na svom Telegram kanalu, šest granata je ispaljeno na Kijevski okrug u Donjecku i tri na Kirovski.

Ilustracija telegram rybar

 

U prethodna 24 časa vođene su borbe na svim delovima fronta

Smer Starobeljski:

*U sektoru Kupjanska, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da napadnu položaje ruskih snaga na liniji Olšana-Peršotravneve, ali su odbijene.


Soledarski pravac:
*Borci PMC „Vagner“ su u toku teških borbi uspeli da dođu do jugoistočne periferije Bahmuta i ostvare kontrolu nad Ivangradom. Oružane snage Ukrajine su se zauzvrat povukle u rejon Kleščejevke.
* „Vagnerovci“ su eliminisali uporište VSU kod Nikolajevke, čime je onemogućeno uspostavljanje kontrole nad deonicom auto-puta Nikolajevka Drugi – Otradovka. Oni su takođe upali na položaje Oružanih snaga Ukrajine severozapadno od Zajceva i u oblasti ​​Spornoga.

Luganska oblast:

*VSU su napale grad Stahanov u Luganskoj Republici, oštetivši civilnu infrastrukturu.

Donjecki pravac:
*Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjecku aglomeraciju: pogođeni su Donjeck, Makejevka, Jasinovataja i druga naselja.

Zaporoški pravac:
*Na pravcu Zaporožja, VSU nastavlja da koncentriše ljudstvo i vojnu opremu u pripremi za ofanzivu u oblasti Orehova i Guljajpolja.
*Oružane snage RF su pogodile vatrene položaje ukrajinskih formacija u rejonu Nikopolja i Marganca, odakle se granatiraju Zaporoška NE ​​i Energodar.

Južni front: deonica Nikolaevsko-Berislavski
*Na Andrejevskom sektoru fronta, jedinice 46. brigade krenule su u ofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije u Boroznenskom, istočno od Davidovog Broda.
*U sektoru Berislav ukrajinske formacije su gađale položaje ruskih snaga u oblasti Pjatihatki i Poljanke.

Ilustracija telegram rybar

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!