RAT U UKRAJINI: Ruska kontraofanziva kod Krasnog Limana; Grejzon - Britanci osmislili napad na Krimski most? (VIDEO)

Novosti online

11. 10. 2022. u 06:42 >> 01:26

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 230. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска контраофанзива код Красног Лимана; Грејзон - Британци осмислили напад на Кримски мост? (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Vagnerovci zauzeli Ivangrad, VSU priprema ofanzivu u Zaporožju

Tokom dana vođene su borbe na svim delovima fronta.

Smer Starobeljski:

*U sektoru Kupjanska, Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da napadnu položaje ruskih snaga na liniji Olšana-Peršotravneve, ali su odbijene.

Soledarski pravac:
*Borci PMC „Vagner“ su u toku teških borbi uspeli da dođu do jugoistočne periferije Bahmuta i ostvare kontrolu nad Ivangradom. Oružane snage Ukrajine su se zauzvrat povukle u rejon Kleščejevke.
* „Vagnerovci“ su eliminisali uporište VSU kod Nikolajevke, čime je onemogućeno uspostavljanje kontrole nad deonicom autoputa Nikolajevka Drugi – Otradovka. Oni su takođe upali na položaje Oružanih snaga Ukrajine severozapadno od Zajceva i u oblasti ​​Spornoga.

Ilustracija telegram rybar


Luganska oblast:
*VSU su napale grad Stahanov u Luganskoj Republici, oštetivši civilnu infrastrukturu.

Donjecki pravac:
*Ukrajinske formacije ponovo su granatirale Donjecku aglomeraciju: pogođeni su Donjeck, Makejevka, Jasinovataja i druga naselja.

Zaporoški pravac:
*Na pravcu Zaporožja, VSU nastavlja da koncentriše ljudstvo i vojnu opremu u pripremi za ofanzivu u oblasti Orehova i Guljajpolja.
*Oružane snage RF su pogodile vatrene položaje ukrajinskih formacija u rejonu Nikopolja i Marganca, odakle se granatiraju Zaporožska NE ​​i Energodar.

Južni front: deonica Nikolaevsko-Berislavski
*Na Andrejevskom sektoru fronta, jedinice 46. brigade krenule su u ofanzivu na položaje Oružanih snaga Rusije u Boroznenskom, istočno od Davidovog Broda.
*U sektoru Berislav ukrajinske formacije su gađale položaje ruskih snaga u oblasti Pjatihatki i Poljanke.

 

Kijev dobio još 4 HIMARS-a

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov rekao je da je Kijev dobio još četiri višecevna raketna sistema HIMARS od Sjedinjenih Država.

-Još četiri HIMARS-a od naših američkih partnera su stigla, tvitovao je on.

Pentagon je ranije saopštio da novi paket američke vojne „pomoći“ Ukrajini uključuje četiri HIMARS-a, 32 artiljerijska oruđa i 200 oklopnih vozila.

Foto: Printscreen

 

Pogođeno 30 odsto energetske infrastrukture

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko rekao je za CNN da je energetska infrastruktura Ukrajine pogođena za 30 odsto u protekla dva dana.

Zelenski: Oborili smo 20 projektila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je više od polovine raketa koje je Rusija danas ispalila oboreno. Dvadeset od 28 projektila ispaljenih u utorak ujutro je oboreno, rekao je on.

On je odao poštu vojniku Dmitriju Šumskom koji je juče oborio dve ruske krstareće rakete.

-Da nije bilo današnjih napada, obnovili bismo snabdevanje strujom, vodom i komunikacijama koje su teroristi oštetili juče. A danas je Rusija postigla samo jedno: malo je odložila našu obnovu, rekao je Zelenski.

Ruska kontraofanziva kod Limana

*Nakon približavanja ruskih pojačanja Kremenaja-Svatovo i neuspešnog napada VSU pre 2 dana, ruska vojska je prešla u kontraofanzivu u pravcu Terni-Novosadovoje-Torskoe.

*Napad VSU je odbijen, ruske snage su potpuno očistile Novosadovo. U toku je teška kontra-baterijska borba.

*u naselju Čigre Oružane snage Ukrajine su nekoliko puta pokušale da izvrše kontranapad, ali su pretrpele gubitke i nisu uspele. Dočekani su masovnom artiljerijskom vatrom i tenkovima.

*Još jedna oklopna grupa Oružanih snaga Ukrajine ponovo je naletela na minsko polje i povukla se sa gubicima.

Foto Tanjug/AP

*Front je duž reke Žerebec.

*Do dve četne taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokušale da forsiraju reku Žerebec u pravcu naselja Rajgorodki i Novovodjanoje (LNR). Preventivnom artiljeriskom vatrm uništena su 2 pontonska prelaza. Uništeno je do 20 militanata i 4 pikapa. Četa 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine koja se javila da im pomogne upala je u minsko polje, gde je deo opreme dignut u vazduh. Osoblje je pogođeno artiljerijskom vatrom. Uništeno je više od 80 vojnika, 8 borbenih oklopnih vozila i 4 kamioneta.

*VSU je ponovo pokušao da se probije kod Tavolžanke i na skretanju Olshana-Pervomaiskoije, bačen je nazad.

*U blizini Tern-Torskog, ruska avijacija aktivno radi po položajima VSU-u, osim što nanose gubitke, letači sprečavaju Oružane snage Ukrajine da koncentrišu snage i primoravaju ih da se sakriju.

Kadirov čestitao rođendan generalu Surovikinu

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov u svom Telegram kanalu čestitao je rođendan komandantu grupe snaga u zoni specijalne operacije Sergeju Surovikinu, izrazivši puno uverenje da će pod njegovim rukovodstvom specijalna operacija biti uspešno završena.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je u subotu generala armije Sergeja Surovikina za komandanta grupacije snaga u zoni specijalnih vojnih operacija. U utorak je napunio 56 godina.

Britanci osmislili napad na Krimski most?

Napad na strateški vitalni Krimski most očigledno nije bila nova ideja za Ukrajinu i njene antiruske saveznike. U stvari, zvaničnici britanske obaveštajne službe su navodno u aprilu naručili studiju koja ispituje načine da se raznese ključna saobraćajna veza preko Kerčkog moreuza.

Foto EPA

Tajna zavera je sastavljena na zahtev visokog obaveštajnog operativca Britanske vojske Krisa Donelija, izvestio je u utorak Grejzon, pozivajući se na interne dokumente i prepisku koju je istraživačko novinarstvo dobilo od neidentifikovanog izvora. Navedeni cilj je bio uništenje mosta da bi se presekao ključni ruski put snabdevanja, izolovanje vojnih snaga na Krimu i privremeno blokiranje pomorskog pristupa Azovskom moru.

Plan puta za napad nosio je naziv „Smelo: Podrška operacijama pomorskih napada u Ukrajini“, a proizveo ga je britanski vojni veteran Hju Vord, prema dokumentima do kojih je došao Grejzon. Donnelli, koji je takođe veteran NATO-a, nazvao je planove „zaista veoma impresivnim“.

Slucki: NATO bi trebalo da razmisli o samoraspuštanju

NATO bi trebalo da razmisli o samoraspuštanju, jer je pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.

Slucki je tim rečima prokomentarisao izjavu generalnog sekretara Alijane Jensa Stoltenberga koji je rekao da će pobeda Rusije u konfliktu u Ukrajini biti poraz NATO-a.

-Alijansa i dalje namerava da deluje kao sponzor i direktni pomagač terorističkog režima na čelu sa svojom marionetom Zelenskim, jer će, po rečima tog istog Stoltenberga, pobeda Rusije u Ukrajini značiti poraz samog bloka NATO-a. Dodaću da je pobeda Rusije u Ukrajini neizbežna. I u ovom trenutku bih predložio NATO-u da razmisli o samoraspuštanju. Još pre rezultata istrage diverzija na gasovodima 'Severni tok 1' i 'Severni tok 2', napisao je Slucki na Telegramu.

Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma

U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je „žuti“, viši stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksjonov.

-Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazi, napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Foto: AP Photo

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne agencije, organi izvršne vlasti i organi samouprave preduzimaju dodatne mere kako bi obezbedili bezbednost pojedinaca, društva i države, preneo je TASS.

Mask o ratu u Ukrajini: Nema smisla da budem posrednik, velike su razlike

Američki biznismen Ilon Mask rekao je da ne vidi smisao da se pridruži kao posrednik u rusko-ukrajinskom sporazumu zbog razlike u stavovima stranaka.

Na pitanje korisnika Tvitera da li bi želeo da ponovo razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara sa njim o mogućim parametrima mirovnog plana, milijarder je odgovorio: „Nema smisla“.

Sada nema dodirnih tačaka između ruskih i ukrajinskih zahteva, čak ni blizu“, objasnio je on.

Šef KGB: Do 300 militanata obučeno je u Ukrajini da zauzmu regionalni centar u Belorusiji


Strane obaveštajne službe obučile su do 300 militanata u Ukrajini da zauzmu jedan od regionalnih centara Belorusije, rekao je general-potpukovnik Ivan Tertel, predsednik republičkog komiteta za državnu bezbednost, u eteru TV kanala Belorusija 1.

-Oružano zauzimanje regionalnog centra na teritoriji Belorusije kao odskočna daska za dalji razvoj ofanzivne operacije – za to su strane specijalne službe obučile od 100 do 300 militanata na teritoriji Ukrajine, rekao je Ivan Tertel.

Prema rečima šefa KGB-a, militante ne obučavaju samo strani instruktori na teritoriji Ukrajine, već i u Poljskoj i Litvaniji.

Foto Tanjug/AP

On je takođe naglasio da Zapad radi na opciji upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja, za šta se priprema određena vojna infrastruktura na teritoriji susednih zemalja sa očekivanjem dugoročnih planova.

-Istovremeno, ulozi su ovde sve veći, jer Zapad, prema našim podacima, koje dobijamo iz zapadnih vojno-političkih krugova, smatra da ni u kom slučaju ne treba da izgubi. Dakle, mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog oružja ili korišćenje onih grupa koje su stvorene za direktnu agresiju na našu zemlju i na naše saveznike, rekao je šef KGB Belorusije.

Izveštaj Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine


▪Ruska vojska napreduje u oblastima naselja Nikolaevka, Soledar, Bahmutskoe, Artemovsk, Majorsk.

Oružane snage RF koncentrišu svoje napore na držanje okupirane teritorije.

▪Ruske trupe su izvele 8 udara pomoću bespilotne letelice Geran-2 na kritične infrastrukturne objekte u Nikolajevskoj oblasti.

▪Oružane snage Rusije izvele su 30 raketnih i 7 vazdušnih udara, a izvele su i 25 granatiranja iz MLRS-a na ciljeve u područjima preko 10 naselja u Lavovskoj, Viničkoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj i Donjeckoj oblasti.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju ofanzivu u Hersonskoj oblasti, ruske snage već menjaju svoje linije – Natalija Gumenjuk, portparol OC „Jug“.

Šef kabineta predsednika Andrij Jermak najavio je još jednu razmenu zarobljenika, usled čega je Ukrajina vratila 32 vojnika i telo Izraelca Dmitra Fjalke.

Posada ruskog „Gijancit-S“ uništila su celu bateriju američkih haubica M-777! (VIDEO)

Rusko MO saopštilo je da je posada jedne haubice !Giancit-S" uništila celu bateriju američkih haubica M777 na frontu u Ukrajini.

-Naš najmoćniji projektil se smatra OF-29. Moćno oružje. I bilo je odgovora, i mi smo pucali. (...) Ovim topom je uništena baterija od tri „sedamke” (haubice M777), dva su sigurno spaljena, ostali su stradali. Ovo je verovatno najmasovnija meta, rekao je komandir voda. ( MO Rusije).

 

U Kijevu srušen spomenik Puškinu

Spomenik velikom ruskom pesniku Aleksandru Puškinu demontiran je u centru Kijeva, piše list Strana.

-U Kijevu je u centru prestonice demontiran spomenik simbolu „ruskog sveta“ Aleksandru Puškinu. Demontaža je bila posvećena poručniku Oružanih snaga Ukrajine Denisu Antipovu, poznatom javnom aktivisti, nastavniku korejskog jezika na Kijevskom nacionalnom univerzitetu „Taras Ševčenko“, koji je preminuo u maju 2022., piše „Zemlja“ pozivajući se na suosnivača projekta „Dekomunizacija. Ukrajina“ Vadima Pozdnjakova.

Na objavljenim fotografijama vidi se srušeni spomenik Puškinu ispred zgrade Nacionalnog transportnog univerziteta. Sam Pozdnjakov tvrdi da u Kijevu još uvek postoji osam spomenika i bista posvećenih Puškinu.

 

Kijev dobio nemački PVO

Ukrajina je dobila nemački protivvazdušni raketni sistem (SAM) IRIS-T, koji će ojačati PVO sistem (AD), prenosi publikacija Der Špigel.

Napominje se da je Nemačka predala Ukrajini prvi od četiri obećana PVO sistema IRIS-T. Prema pisanju publikacije, transfer se dogodio u utorak u blizini poljsko-ukrajinske granice.

Takođe se navodi da je prvi prenos PVO ranije planiran za novembar.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

 

Bugarska - Kamino nije bio kod nas

Kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Bugarske, saopštila je bugarska vlada, pozivajući se na rezultate istrage svojih obaveštajnih službi.

-Neosporno je utvrđeno da se kamion, koji je eksplodirao na Krimskom mostu, nikada nije nalazio na teritoriji Bugarske koja je navedena kao početna tačka njegove rute, navodi se u saopštenju pres-službe bugarske vlade.

 

NASAMS stižu u Ukrajinu

Prvi sistemi PVO „Nasams“ biće isporučeni Ukrajini „u najskorije vreme“, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

-Usrdno radimo na tome da im isporučimo prva dva sistema 'Nasams'. Smatramo da smo na putu da ih predamo u najskorije vreme, rekao je Kirbi, ne navodeći tačan datum.

Foto: EPA

Takođe je dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti isporuka „dodatnih sredstava PVO“ Ukrajini.

Akar i Šojgu o situaciji u Ukrajini

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov ruski kolega Sergej Šojgu razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita iSiriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

-Razgovarano je o situaciji u Ukrajini, sprovođenju sporazuma o hrani, sirijskom rešenju, bilateralnim i regionalnim pitanjima odbrane i bezbednosti, navodi se u saopštenju, prenela agencija TASS.

Kako se navodi, strane su konstatovale važnost brzog prekida vatre u Ukrajini kako bi se sprečilo dalje povećanje broja poginulih, kao i uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu.

Navodi se da su ministri Akar i Šojgu razgovarali i o uspešnoj implementaciji sporazuma o žitu potpisanog u Istanbulu u julu.

Turski ministar odbrane je rekao da je njegova zemlja, "pružajući sve vrste humanitarne pomoći, kao i do sada, spremna da doprinese obezbeđivanju mira u regionu".

HARM oboren iznad Donjecka

Protivradarska raketa AGM-88 HARM ispaljena je na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DPR u SCKK.

-Prema ažuriranim informacijama: u 18:31 u Donjecku (Vorošilovski okrug) VSU su ispalile 1 protivradarsku raketu AGM-88 HARM, saopštilo je predstavništvo.
Ranije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin najavio granatiranje centralnog dela grada i pozvao građane da ostanu kod kuće.

Foto: Skrinšot

 

Ukrajina: Rusija je u Belorusiju prevezla 31 iranski dron-kamikazu i da šalje još osam

 


RUSIJA je prevezla 31 dron iranske proizvodnje u Belorusiju i planira da premesti još osam do kraja nedelje, tvrdi ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Dodaje se da Belorusija planira da u Rusiju pošalje 13 vozova sa municijom. Juče je potvrđeno da su se Rusija i Belorusija dogovorile da zajednički rasporede vojsku na granici Belorusije i Ukrajine.
 
 

PEČURKA OD DIMA U PREDGRAĐU KIJEVA: Raketirana hidroelektrana na Dnjepru

Na ruskim Telegram kanalima pojavio se snimak velike džinovske pečurke dima koji se izdiže iznad Kijeva. 

Kako se ustanovilo, radi se o Višogorodu, kod Kijeva, gde je izbio požar posle napada krstarećim raketama H-101, koje su udarile kako javljaju mediji na hidroelektranu na reci Dnjepar. Pretpostavlja se da je da osim samog objekta napadnuta je i trafostanica zbog čega se pojavio gust crni dim koji kulja i stvorio je veliku pečurku na nebu od sagorelog ulja.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak novih lansiranja raketa na ukrajinsku vojnu komandu i energetske objekte

Odmazda za hladnokrvna ubijanja 

Šanse za prekid vatre između Rusije i Ukrajine su skoro u potpunosti izgubljene zbog akcija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i njegovog okruženja, na koje sada Moskva uzvraća, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

 - Ono što se danas dešava je odmazda za hladnokrvna ubijanja i sakaćenja dece, žena i staraca. Mogućnost za bilo kakav prekid vatre je zauvek izgubljena zbog onoga što su bezumni Zelenski i njegovi gangsteri radili - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

On je naglasio da vlasti u zemljama koje „nose plašt i mirotvoraca i sudija“ i koje su osudile ruske raketne udare na vojne komande, komunikacije i energetske objekte u Ukrajini, „nisu marile za živote hiljada ljudi u Donbasu, uključujući decu, žene i stare, dugih osam godina“.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Rusije u ponedeljak da je nanet masivan udar „preciznim oružjem dugog dometa“ na ukrajinske energetske, vojne komandne i komunikacione objekte.

On je upozorio Kijev da će svaki dalji pokušaj terorističkih napada u Rusiji naići na žestok odgovor, navodi TAS S.

Foto: EPA/ilustracija

Lavrov: Odgovornost onih koji spekulisu o nuklearnom ratu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi oni koji nastavljaju da spekulišu o pitanju nuklearnog rata i navodnoj nuklearnoj pretnji Rusije trebalo da budu svesni sopstvene odgovornosti.

Na pitanje TV kanala Rusija-1 o mogućnosti da izbije nuklearni rat, Lavrov je rekao da je predsednik Vladimir Putin u više navrata saopštio da ruska "nuklearna doktrina predviđa samo uzvratne mere, s ciljem da se spreči uništenje Rusije kroz direktne nuklearne udare ili napade drugim tipovima oružja koji predstavljaju pretnju po postojanje ruske države", preneo je Tas s.

 - Nadam se da oni koji nastavljaju da spekulišu o pitanju nuklearnog rata i iznose tvrdnje o tome da Rusija stvara provokacije, uz korišćenje oružja za masovno uništenje, razumeju sopstvenu odgovornost - istakao je Lavrov.

Lavrov je savetovao "Amerikancima i njihovim satelitima" i "ne samo njima, već i našim (ruskim) analitičarima i politikolozima da pokažu maksimalnu odgovornost kada iznose stavove u javnosti".

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Oko 30 posto Lavova bez struje posle napada

Deo Lavova ponovo je bez struje nakon današnjeg ruskog raketnog napada na ključnu infrastrukturu u tom gradu, izjavio je gradonačelnik Andrij Sadovji.

Rojtersov očevidac izvestio je o tri eksplozije u gradu neposredno nakon podneva po lokalnom vremenu.

 - Kao rezultat raketnog napada, 30 odsto Lavova je bez struje - naveo je Sadovji na Telegramu, napominjući da je došlo i do prekida snabdevanja vodom u dve gradske oblasti.

 

Pomerena linija borbenog kontakta

Ukrajinska vojska je potisnuta iz dva naselja, čime je dodatno udaljena linija kontakta u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je komandant dobrovoljačkog bataljona „Ruska legija“ BARS-13 Sergej Fomčenkov.

 - Naše snage su napale položaje protivnika u oblasti naselja Terni, Novosadovo, potisnuvši odatle jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su zauzimale ta sela. Samim tim smo udaljili linju borbenog kontakta dalje od puta na koji ukrajinska vojska pokušava da izađe kako bi presekla našu komunikaciju i izlazak u pozadinu Svatova, Kremene, Rubežnog i Severodonjecka - rekao je Fomčenkov za televiziju „Rusija 24“.

 

Mapa rybar

 

Krstareće rakete zaustavile proizvodnju

Drugog dana žestokih napada ruske strateške avijacije i ratne mornarice krstarećim raketama moguće je sagledati da je glavni cilj kompletna paralizacija ekonomije Ukrajine, energetike, saobraćaja i ključnih industrijskih grana, a posebno železničkog saobraćaja, koji se smatra ključnim za prebacivanje ukrajinske vojske na istok.

Ruske krstareće rakete su pogodile su termoelektranu u Krivom Rogu.

Zaustavljanje njenog rada ruska avijacija nanela je veliku štetu Ukrajinu, ali direktno i pojedinim zapadnim zemljama pre svega Kanadi i Francuskoj.

Ono što je interseantno u vezi ove termo elektrane je to što je njenim izbacivanjem iz upotrebe prestao sa radom i ponati metalurško kompleks "Krivorižistalj".

Kako piše Rusija 24 druga velika ukrajinska rudarska grupa Ferekspo, registrovana u Švajcarskoj, prekinula je rad. To je treći najveći svetski izvoznik peleta gvozdene rude, gvozdene rude sa glavnom proizvodnom bazom u Ukrajini.

Dojave o bombama u 40 vrtića, škola i bolnica na Krimu

Više od 40 škola, vrtića i bolnica u Kerču, na Krimu, evakuisano je danas zbog dojave o podmetnutoj bombi, izjavio je Tas su gradonačelnik Krima Svjatoslav Brušakov.

 - Do osam časova jutros, 20 škola, 20 vrtića i četiri bolnice su evakuisane i u toku su provere - rekao je on.

Helikopter Mi-28N "Noćni lovac" uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine

 

Ispaljeno 12 raketa na Zaporožje, jedna žrtva

Jedna osoba je poginula jutros u ruskom napadu na Zaporožje, gde je na javne ustanove ispaljeno 12 raketa S-300, objavila je na Telegramu regionalna vojna administracija tog ukrajinskog grada.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, dve rakete su pogodile auto-salon, usmrtivši jednu osobu, prenosi Ukrinform.

Od jutros je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost u centralnom, južnom i zapadnom delu Ukrajine, prenosi Skaj njuz.

Ilustracija rybar

 

Nemačka isporučuje Ukrajini sistem za vazdušnu odbranu

Posle masovnog raketnog napada na ukrajinske gradove, nemačka vlada odlučila da Ukrajini isporuči moderni sistem za vazdušnu odbranu „IRIS-T SLM“.

Već narednih dana će prvi, od ukupno četiri sistema, biti isporučen Ukrajini, najavila je ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht.

 - Novo raketiranje Kijeva i drugih gradova pokazuje koliko je važna brza isporuka sistema za vazdušnu odbranu - kazala je ona.

Navela je da će je da ostali sistemi biti ispooručeni naredne godine.

"IRIS-T SLM" je sistem nemačke proizvodnje sa dometom od 40 kilometara, u vrednosti od 140 miliona evra.

Raketama tog sistema moguće je odbraniti se od svih napada sa neba.

Posebnost sistema je radar koji istovremeno može da osigura odbranu iz svih pravaca i obezbedi praćenje više ciljeva istovremeno.

Foto: Jutjub Printskrin/ Defence Simplified

 

Vazdušna opasnost na snazi širom Ukrajine

Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti i Vinici. Takođe, čuju se eksplozije u Krivom Rogu, Rovnom, Očakovu, Nikolajevu i Kijevskoj oblasti. Mediji prenose da odjekuju eksplozije u Kijevu, Hmeljnickoj oblasti, Černovcima, a rakete su ispaljene i ka Lavovu, Ternopolju i Ivano-Frankovskom.

Odbijeni svi ukrajinski napadi u Hersonskoj oblasti

Svi pokušaji ukrajinskih snaga da tokom noći probiju odbranu u Hersonskoj oblasti su odbijeni, PVO je odbila pokušaj napada na Antonovski most, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Novi napadi u Zaporožju

Dan posle razornih raketnih udara u Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u Kijevu i u više drugih regiona, javljaju ukrajinski mediji, prenoseći da je Zaporožje ponovo na meti ruskih raketnih napada, a u Vinici je termoelektrana pogođena dronovima kamikazama.

Regioni u kojima su se, pored Kijeva, oglasile sirene su Zaporožje, Černigov, Vinica, Odesa, Sumi i Dnjepar, navode ukrajinski mediji, a prenosi Sputnjik.

U međuvremenu je šef ukrajinske regionalne vojne administracije Zaporožja Oleksandar Staruh napisao na Telegramu da su ruske snage raketama gađale regionalni centar i "ciljale infrastrukturne objekte", prenosi Ukrinform.

U Vinici je s dva drona kamikaze Šahed-136 pogođena termoelektrana Ladižin, naveo je Serhij Borzov, šef tamošnje regionalne vojne administracije.

Ukrajinske vanredne službe saopštile su da je 19 ljudi poginulo, a 105 ranjeno u jučerašnjim maslovnim ruskim raketnim udarima širom Ukrajine.

Ukrajinski mediji su izvestili o eksplozijama u Kijevskoj oblasti, Rivnu i Krivom Rogu


Ukrajinski mediji prenose da se čuju eksplozije u Nikolajevskoj oblasti, Zaporožju i Krivom Rogu, kao i da je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

Šef regionalne administracije Zaporožja, koja je pod kontrolom Kijeva, Aleksandar Staruh, napisao je na svom Telegram kanalu da je grad pod udarom raketa, a da su ciljevi objekti infrastrukture.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko saopštio je da u Dnjepropetrovskoj oblasti deluje protivvazdušna odbrana.

 

Ilustracija V. N.

 

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Odeskoj oblasti

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u oblastima Odeske i Vinice.

 - Prijavljene su eksplozije u Odeskoj oblasti ... Ima izveštaja o eksplozijama u Vinici - prenosi Strana.ua na svom Telegram kanalu.

Mapa telegram rybar

Moskva upozorila SAD na opasnost od nekontrolisane eskalacije

Zbog sve veće uključenosti Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u sukob u Ukrajini, Rusija će morati da pređe na kontramere, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

 - Rusija će biti prinuđena da preduzme adekvatne kontramere, uključujući asimetričnog karaktera - istakao je Rjabkov.

On je dodao da u Moskvi sa žaljenjem konstatuju da „neprekidna velika pomoć Kijevu, obučavanje pripadnika oružanih formacija Ukrajine na teritoriji zemalja Alijanse, pružanje obaveštajnih podataka, satelitskih snimaka u realnom vremenu, pa sve do određivanja ciljeva za artiljerijske napade i planiranja operacije Oružanih snaga Ukrajine, sve više uvlače zapadne zemlje u sukob na stranu kijevskog režima“.

Istovremeno, dodao je on, „zvaničnici različitog nivoa u SAD i Evropi pozivaju da se Rusija „porazi na bojnom polju“.

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

 

U Zaporožju odjeknulo 16 eksplozija

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je u Zaporožju, koje je pod kontrolom Kijeva, odjeknulo 16 eksplozija.

Sirene su se oglasile, a čuje se i delovanje PVO. Vidi se da je u nekim delovima grada izbio požar, a ima i prekida u snabdevanju strujom.

 - Udari se izvode na vojne objekte i objekte civilne infrastrukture koje koriste ukrajinske snage i strani plaćenici kao vojne baze i skladišta oružja…. Visoko precizne rakete ne predstavljaju pretnju civilnom stanovništvu - rekao je Rogov.

 

Ilustracija telegram rybar

 

Sirene se čuju u Kijevu, Černigovskoj, Vinickoj, Odeskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti

Vazdušna opasnost je na snazi u više oblasti Ukrajine, objavio je ukrajinski portal "Strana.ua".

Ilustracija V. N.

 

Ukrajina obustavlja izvoz električne energije 

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da će danas obustaviti izvoz električne energije da bi stabilizovala sopstveni energetski sistem, nakon što su ruski projektili pogodili njenu energetsku infrastrukturu.

 - Raketni udari, koji su pogodili termoelektranu i električne podstanice, primorali su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra kako bi stabilizovala sopstveni energetski sistem - saopšteno je juče iz ovog resora, preneo je Rojters.

U ruskom raketnom napadu na više ukrajinskih gradova poginulo je 11 osoba, dok je 65 ranjeno.

Počela debata Generalne skupštine UN o Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je debatu o pripajanju četiri ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji, nakon referenduma na kojima su se njihovi građani izjasnili o tome.

Rusija je zatražila da glasanje bude tajno, što je Skupština odbila tako što je 107 država glasalo "za" javno glasanje, 13 glasova je bilo protiv i 39 uzdržanih.

Ostale države nisu glasale, navodi Rojters.

Glasanje se očekuje kasnije tokom nedelje.

Zemlje su iskoristile priliku i da govore o napadima u ponedeljak na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba, preneo je AP.

Moskva je navela da uzvraća za ukrajinski teroristički napad izveden u subotu na Krimski most, dok je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio optužbu za most "previše ciničnom čak i za Rusiju".

Kako navodi AP, Generalna skupština UN se okupila kako bi razmotrila predloženu rezoluciju kojom bi se osudili referendumi i ocenilo da su aneksije nezakonite.

Ujedinjene nacije su nekritički prihvatale novinske tekstove

 

Bajden obećao Zelenskom napredne vazdušne sisteme

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti Ukrajini napredne vazdušne sisteme nakon ruskog razornog raketnog napada, saopštila je Bela kuća.

Bajden je u ponedeljak, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, izneo uveravanja o kontinuiranoj podršci SAD i osudio "besmislene napade" Rusije koji su pogodili civilne mete, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Predsednik SAD je rekao Zelenskom da će SAD i njihovi saveznici i partneri nastaviti da "isporučuju račun Rusiji", smatrajući je odgovornom za ratne i druge zločine i osiguravajući Ukrajini bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, saopštila je Bela kuća.

Foto AP

 

Nebenzja: Cinizam Zapada u UN

Specijalna sednica Generalne skupštine UN sazvana je da namerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, „nikada u istoriji svetske organizacije nije bilo takvih razmera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada“, preneo je Sputnjik.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)