U IRANU POGINULO JOŠ DVOJE LJUDI: Televizija prekinula program zbog hakerskih napada

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 15:54

NAJMANjE dvoje ljudi je poginulo, a desetoro je ranjeno u najnovijim demonstracijama u Iranu usmerenim protiv vlade te zemlje, prenosi AP. Iranska televizija prekinula program zbog hakerskog napada, javlja Bi-Bi-Si.

У ИРАНУ ПОГИНУЛО ЈОШ ДВОЈЕ ЉУДИ: Телевизија прекинула програм због хакерских напада

FOTO: EPA

Jedan muškarac je ubijen dok je vozio automobil na glavnoj saobraćajnici u Sanandaju, gradu u severnom regionu, u kome većinu čine Kurdi, saopšteno je iz udruženja za ljudska prava Hengav.

Druga osoba je ubijena, nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru kako bi rasterale demonstrante. Snage bezbednosti su tom prilikom ranile 10 osoba.

Učesnici demonstracija uzvikivali su antivladine slogane i simbolično vrteli marame u znak protesta zbog smrti iranske devojke kurdskog porekla Mahse Amini.

U nekim delovima Irana, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na opšti štrajk.

Borba iranskih vlasti protiv nepravilnog nošenja hidžaba počela je ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Sankcije za nenošenje hidžaba i oštrina kojom se borilo protiv kršenja pravila odevanja zavisili su od toga ko je na vlasti.

Pod vlašću sadašnjeg predsednika Ebrahima Raisija uvedene su nadzorne kamere kako bi se napisale kazne ženama koje su prekršile pravila i kako bi bile pozvane na "konsultacije" - zatvorska kazna na koju ide svaki Iranac ili Iranka koji dovede u pitanje nošenje hidžaba.

Ove nove restrikcije dovele su i do novih hapšenja, ali su izazvale i bunt kod žena koje objavljuju svoje fotografije i snimke bez hidžaba na društvenim mrežama. Ovakvi potezi su se umnožili od smrti Mahse Amini.

BONUS VIDEO:

EKSPLOZIJA NA KRIMSKOM MOSTU: Jezivi prizori, gori vagon cisterna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna