FRANCUZI POZVALI DRŽAVLJANE DA HITNO NAPUSTE IRAN: Nakon optužbi Teherana za špijunažu prete "nasumična hapšenja"

Tanjug

07. 10. 2022. u 23:47

FRANCUSKO Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje državljane i one koji imaju dvojna državljanstva da što pre napuste Iran, navodeći da su izloženi riziku od nasumičnih hapšenja.

ФРАНЦУЗИ ПОЗВАЛИ ДРЖАВЉАНЕ ДА ХИТНО НАПУСТЕ ИРАН: Након оптужби Техерана за шпијунажу прете насумична хапшења

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Svaki francuski građanin, uključujući i one sa dvojnim državljanstvom, izložen je visokom riziku od hapšenja, nasumičnog pritvaranja i nepravednog suđenja - navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Francuska je juče optužila Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima", nakon što su se dva Francuza pojavila na video-snimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

Ministarstvo ističe da su "njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv načina, u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Rojters podseća da su Francuzi, Sesil Koler i Žak Paris, uhapšeni u maju i da je do navodnih priznanja došlo usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

Ističe se da se "priznanje" poklapa s višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE - Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a