SOBE MLAKE, VODA HLADNA, ULICE MRAČNE: Francuska vlada pripremila plan preporuka za rigoroznu štednju

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

08. 10. 2022. u 12:00

SMANjENjE temperature grejanja na 19 stepeni, skraćenje grejne sezone za mesec dana, gašenje reklama, smanjenje brzine na putevima, rad od kuće - samo su neke od energetskih mera koje je pripremila francuska vlada.

СОБЕ МЛАКЕ, ВОДА ХЛАДНА, УЛИЦЕ МРАЧНЕ: Француска влада припремила план препорука за ригорозну штедњу

Foto AP

Da bi se prebrodila zima, nalaže se da grejna sezona započne tek 1. novembra, umesto 15. oktobra, kao do sada, a da prestane 1. aprila, umesto 15. Za kancelarije je predložena temperatura od 19 stepeni, za stepen manje nego dosad. Mere predviđaju i da se u javnim i hotelskim bazenima temperatura vode takođe smanji za jedan stepen.

U javnim institucijama i preduzećima topla voda će biti isključena za pranje ruku, a koristiće se samo za tuširanje, gde posao to nalaže. Državni službenici su pozvani da, kada obavljaju dužnost automobilom, na auto-putevima voze najbrže 110 kilometara na sat. Takođe, da koriste voz kad je moguće, umesto aviona.

U stanovima će temperature biti spuštene na 19 stepeni, a u spavaćim sobama na 17. Građani su pozvani da vodu u bojlerima greju do 55 stepeni i potpuno isključe aparate koje ne koriste. Na stadionima i u sportskim halama, svetla i reflektori će se paliti kasnije nego sada, a gasiti ranije. Izlozi prodavnica će biti u mraku od jedan do šest sati ujutro. Takođe, smanjiće se i brzina žičara na skijalištima.

Traži se da se službenici grupišu po kancelarijama. Biće i rada od kuće, a zaposleni će dobiti dodatak od 15 odsto za povećanu kućnu potrošnju.

Na taj način francuska vlada namerava da uštedi 12 odsto energije u odnosu na prethodnu godinu. Mere nisu obavezne, imajući u vidu neprijatna iskustva naredbi povodom pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)