BILI SU ČETIRI GODINE IZA REŠETAKA: Sloboda za tri novinara, osuđena na zatvor zbog "širenje lažnih informacija"

Tanjug

05. 10. 2022. u 23:45

SUD u Ruandi doneo je danas oslobađajuću presudu za trojicu novinara koji su četiri godine bili u pritvoru zbog optužbi za širenje lažnih informacija sa namerom da podstaknu nasilje i naruše imidž zemlje.

БИЛИ СУ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Слобода за три новинара, осуђена на затвор због ширење лажних информација

Foto: Free Images Pixabay

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju vladu Ruande da koristi autoritarna sredstva za represiju nad neistomišljenicima i podsećaju da je Ruanda u grupi zemalja podsaharske Afrike koje najviše proganjaju novinare, prenosi Rojters.

Vlada Ruande odbacuje ove optužbe i tvrdi da svima garantuje slobodu govora.

Žan Damasken Mitijimana, Nijodusenga Šadrak i Žan Baptist Nšimijimana, novinari Ivaku TV na Jutubu, uhapšeni su u oktobru 2018. godine pod optužbom da izazivaju nemir i šire glasine, navedeno je nakon hapšenja u zvaničnom saopštenju, dodaje Rojters. Neprofitna organizacija Komitet za zaštitu novinara saopštila je da je trojici optuženih pre suđenja više puta odbijena kaucija.

- Nema dokaza koji potvrđuju da je njihov novinarski rad podstakao nasilje - rekao je Specioz Nirabagande, jedan od trojice sudija u veću.

Advokat ova tri novinara Žan Pol Ibambe pozdravio je oslobađajuću presudu, ali je kritikovao dužinu pritvora svojih branjenika.

BONUS VIDEO - KAKO JE ASANŽ POKRENUO LAVINU: Pre 15 godina nastao je Vikiliks

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu