APEL NA IRAN: Odmah da se prekine nasilno gušenje protesta i obezbedi internet pristup, kao i slobodan tok informacija

Tanjug

25. 09. 2022. u 20:33

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da građani Irana, kao i bilo gde drugde, imaju pravo na mirne proteste i da to pravo mora da bude obezbeđeno u svim okolnostima.

АПЕЛ НА ИРАН: Одмах да се прекине насилно гушење протеста и обезбеди интернет приступ, као и слободан ток информација

FOTO: EPA

 - Tokom prethodne nedelje, nakon zlostavljanja devojke Mahse Amini od policije za moral i njene smrti u pritvoru, muškarci i žene širom Irana su iskazali njihovo osnovno pravo da se okupe i iskažu protest. Sve veći broj izveštaja ukazuju da je odgovor iranskih snaga bezbednosti na demonstracije bio prekomeran i rezultovao je gubitkom života, kao i velikim brojem povređenim - naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

Odluka iranskih vlasti da se ogranični pristup Internetu i blokira slanje poruka, dodaje Borelj, je dodatni razlog za zabrinutost, jer to očigledno krši slobodu izražavanja.

 - Za EU i njene članice, široka i prekomerna upotreba sile protiv nenasilnih demonstranata je neopravdana i neprihvatljiva. Ljudi u Iranu, kao i svuda u svetu, imaju pravo na mirne proteste - poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU navodi da evropski blok apeluje na iranske vlasti da se striktno drže Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran član.

 - Stoga, očekujemo da Iran odmah prekine sa nasilnim gušenjem protesta i obezbedi internet pristup, kao i slobodan tok informacija. Štaviše, očekujemo da Teheran objavi broj poginulih i uhapšenih, da oslobodi sve nenasilne demonstrante i omogući pošteno suđenje pritvorenima. Ubistvo Mahse Amini mora da se temeljno istraži i da se odgovorni za njenu smrt kazne - dodao je Borelj.

BONUS VIDEO:

ŽENE U IRANU: Puno je mitova, a ovako izgleda istina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati