SPOR OKO OSTRVA: Premijer Japana poručio - "Nastavljamo politiku u cilju mirovnog sporazuma sa Rusijom"

Tanjug

03. 10. 2022. u 10:07

JAPANSKA vlada će nastaviti da vodi politiku koja ima za cilj rešavanje teritorijalnog pitanja i zaključivanje mirovnog sporazuma sa Rusijom, uprkos pogoršanju odnosa između država zbog situacije u Ukrajini, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida.

СПОР ОКО ОСТРВА: Премијер Јапана поручио - Настављамо политику у циљу мировног споразума са Русијом

Foto: Tanjug

- Odnosi Japana i Rusije su u komplikovanom stanju zbog situacije u Ukrajini, ali će se naša zemlja pridržavati politike koja ima za cilj rešavanje teritorijalnog pitanja i zaključivanje mirovnog sporazuma - kazao je Kišida, a prenela agencija "TASS".

Spor oko grupe ostrva koje Rusija naziva Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama, potiče od trenutka kada ih je Sovjetski Savez zauzeo posle predaje Japana u Drugom svetskom ratu, zbog čega dve zemlje još nisu potpisale mirovni sporazum.

Tokio se pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini, a Moskva je kao odgovor 21. marta odustala od pregovora o mirovnom sporazumu.

BONUS VIDEO: SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VIŠEGODIŠNJA TRADICIJA SE NASTAVILA: Školska slava i Dan solidarnosti obeleženi novom posetom Meridianbeta Kosovu i Metohiji (FOTO)