DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ PRAVA VETA? Američki politikolog ocenio šanse Vašingtona u diplomatskoj akciji protiv Moskve

Novosti online

01. 10. 2022. u 18:07

AMERIČKI politikolog Dmitrij Sajms ocenio je šanse Vašingtona da Ruskoj Federaciji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN i međunarodnoj organizaciji nametne pravila koja mu odgovaraju.

ДА ЛИ ЋЕ РУСИЈА ОСТАТИ БЕЗ ПРАВА ВЕТА? Амерички политиколог оценио шансе Вашингтона у дипломатској акцији против Москве

Foto: AP Photo/Richard Drew

Na Zapadu se sve više postavlja pitanje „neophodnosti“ reforme Ujedinjenih nacija. Pre svega, ova inicijativa dolazi iz Sjedinjenih Država, čije rukovodstvo je nezadovoljno nemogućnošću da promoviše svoje rezolucije u slučajevima kada su u suprotnosti sa interesima Ruske Federacije. Zato Amerikanci pokušavaju da uspostave ograničenja korišćenja prava veta u Savetu bezbednosti UN.

Ekspert je primetio da su UN danas jedina organizacija na svetu u kojoj Vašington ništa ne može da uradi svojim glavnim geopolitičkim protivnicima – Rusijom i Kinom. Iz tog razloga, Sjedinjene Države žele da tamo „prevlada hegemonija demokratije“. Kada su u pitanju šanse Amerikanaca da uspeju na ovom polju, Sajms kaže da su one male.

- O promeni strukture UN je lakše govoriti nego to uraditi, posebno kada je reč o pravu veta u Savetu bezbednosti, koje se ne može zakonski oduzeti ako se tome protivi bar jedna od članica Saveta bezbednosti. Rusija sigurno neće pristati da joj se oduzme pravo odlučujućeg glasa - navodi politikolog, a prenosi sm.news.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)