UKRAJINA ĆE MORATI DUGO DA ČEKA: NJujork tajms brine zbog novog poteza Zelenskog

Novosti online

01. 10. 2022. u 15:29

UKRAJINA će, zbog sopstvenih problema, morati dugo da čeka da uđe u NATO, piše Njujork tajms.

УКРАЈИНА ЋЕ МОРАТИ ДУГО ДА ЧЕКА: Њујорк тајмс брине због новог потеза Зеленског

Foto: Shutterstock/ilustracija

Pozivajući se na svoje eksperte, oni upozoravaju da se članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi trenutno u najboljem slučaju čini nedostižnim.

- Proces može da potraje najmanje nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina - smatraju autori članka.

Istovremeno, Njujork tajms napominje da bi ulazak Ukrajine u NATO mogao da pojača konfrontaciju sa Rusijom. Takođe pišu da Vašington strahuje da će protivljenje Ruske Federacije na kraju dovesti do nuklearnog sukoba.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

U Kremlju je održana ceremonija potpisivanja ukaza o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio juče da njegova zemlja podnosi zahtev za "ubrzano" pridruživanje NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rezervisan je po pitanju članstva Ukrajine u NATO-u.

On je na konferenciji za medije 30. septembra u Briselu rekao da je to eventualna odluka koja zahteva konsenzus svih 30 NATO saveznika.

BONUS VIDEO: Pušilin za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi