RAT U UKRAJINI: Posle veta Rusije, SAD zapretile - Rezolucija ide pred Generalnu skupštinu UN

Novosti online

30. 09. 2022. u 06:50 >> 21:59

RAT u Ukrajini traje već 219 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: После вета Русије, САД запретиле - Резолуција иде пред Генералну скупштину УН

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

Nebenzja: Zapad već vrši pritisak na članice UN pred GS

- Zapadne zemlje već vrše pritisak na sve države članice UN uoči zasedanja Generalne skupštine o referendumima o oslobođenim teritorijama - izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je to rekao pre glasanja o nacrtu rezolucije koji su inicirale SAD, kojom se osuđuju referendumi u samoproglašenim Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, a nakon njihovog pristupanja Rusiji.

Foto: Printskrin Youtube/United Nations

- Svi smo vrlo svesni zadatka ovog projekta i njegove sudbine. Autori su spremni da obezvrede napore Saveta kao glavnog tela za očuvanje mira i bezbednosti i otvoreno ga koriste za zagrevanje pred glavno dešavanje na Generalnoj skupštini - rekao je Nebenzja, a preneo TASS.

Kina pozvale sve strane u sukobu u Ukrajini na pregovore

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je večeras stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti. Čang je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i istakao da se moraju poštovati principi iz povelje UN.

Foto Tanjug/AP

Ambasadorka SAD: Rezolucija ide pred GS UN

Ambasadorka SAD Linda Tomas-Grinfild izjavila je danas pred glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim DNR i LNR, u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji, da će je, u slučaju ruskog veta, SAD i Albanija ići pred Generalnu skupštinu. Ona je rekla i da su rezultati lažnih referenduma o tome da li regioni žele da se pridruže Rusiji unapred pripremljeni u Moskvi i da svi to znaju, preneo je AP.

Tomas-Grinfild je dodala da "sveti principi suvereniteta i teritorijalnog integriteta" u srcu Povelje UN moraju da se brane. Prema njenim rečima, Putin je pogrešno procenio odlučnost Ukrajinaca.

- Ukrajinski narod je jasno i glasno pokazao da nikad neće prihvatiti da bude potčinjen ruskoj vlasti - naglasila je Tomas-Grinfild.

Foto AP

 

VETO Rusije u SB UN

Rusija je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na rezoluciju SAD i Albanije u kojoj se navodi da se ne priznaju referendumi u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je „organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica“. Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promenu statusa četiri regiona.

Za rezoluciju glasalo je 10 država, dok su četiri bile uzdržane, uključujući Kinu i Brazil.

Autori su pozvali sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa „Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine“. Takođe se apeluje da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje člana Saveta bezbednosti.

- Neke od naših kolega iz Saveta bezbednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primer da je Savet bezbednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Saveta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat? - rekao je Nebenzja.

Foto AP

Bela kuća: Sada nije vreme za primanje Ukrajine u NATO

Proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo bi razmotriti u drugo vreme, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ‘na terenu’, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme - rekao je Saliven novinarima.

On je pri tome naglasio da Sjedinjene Američke Države ne odbijaju podršku politike „otvorenih vrata“ za NATO.

- Sve odluke o pristupanju moraju biti donete između 30 zemalja-članica i država koje žele da se pridruže - precizirao je Saliven.

Bajden: Putin nas neće uplašiti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Vašington i njegovi saveznici neće biti zastrašeni rečima ruskog lidera Vladimira Putina.

- SAD i njene saveznice nije moguće zaplašiti nesmotrenim pretnjama i rečima ruskog lidera - rekao je Bajden.

Foto AP

On je dodao će SAD nastaviti da se pridržavaju politike pružanja vojne pomoći Ukrajini kako bi bila u stanju da se odbrani.

Bajden je podsetio i da je američki Kongres odobrio Kijevu dodatna sredstva u visini od skoro 13 milijardi dolara.

Takođe je kazao i da Amerika, kao ni ostatak sveta neće priznati ulazak novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Gutereš: Ne može biti prihvaćeno prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji; Zaharova: Gutereš prekoračio ovlašćenja

Izjave generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da rezultati referenduma u ​​DNR, LNR, Zaporožškoj i Hersonskoj oblasti neće imati pravnu snagu predstavljaju prekoračenje ovlašćenja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- U datom slučaju, Gutereš, očigledno, ne samo da je prekoračio svoja ovlašćenja, već se faktički solidarisao sa kolektivnim Zapadom, ponovo pribegavši selektivnom pristupu u tumačenju događaja - rekla je portparolka.

Zaharova je dodala da su „direktni napadi generalnog sekretara UN na osnovno pravo naroda DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti na samoopredeljenje – još jedan primer licemerja i očiglednih dvostrukih standarda“.

- Smatramo neprihvatljivom činjenicu da se generalni sekretar UN pretvara u instrument propagande i pritiska na države-članice, iako bi trebalo da se rukovodi Poveljom UN - zaključila je portparolka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je ranije da ne može biti prihvaćeno prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, jer se, po njegovom mišljenju, referendumi ne mogu smatrati pravim izrazom narodne volje, pošto su održani van pravnog okvira Ukrajine i na teritoriji pod kontrolom Rusije.

On je napomenuo da je svaka aneksija teritorije neke države kršenje Povelje UN i međunarodnog prava. Prema njegovim rečima, Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, snosi posebnu odgovornost za poštovanje Povelje UN.

- Svaka odluka o priključenju Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine neće imati pravnu snagu i zaslužuje osudu“, naglasio je generalni sekretar.

Stalna misija Rusije pri UN saopštila da je Gutereš svojom izjavom o referendumima prekršio član 100 Povelje UN o nepristrasnosti delovanja, a takođe ignorisao princip „ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda“.

Kasnije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao da Guterešova izjava o referendumima ne znači uvredu za Rusiju i da se nada da će se kontakti sa Moskvom nastaviti.

Lavrov upozorio režim u Kijevu - Što duže odugovlačite...

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da bi ozbiljno trebalo shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina da će se, ako Ukrajina odloži nastavak pregovora, biti teže dogovoriti.

- Nikada to nismo odbili (pregovore sa Ukrajinom). Predsednik je to više puta rekao u svojim govorima poslednjih meseci. Da vas podsetim na njegove reči: mi ne odbijamo pregovore, ali oni koji odbijaju moraju da shvate da što duže odugovlače, biće teže pregovarati. Siguran sam da su to reči koje bi trebalo ozbiljno shvatiti - rekao je Lavrov.

Makron: Ozbiljno kršenje međunarodnog prava

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas rusko pripajanje delova ukrajinske teritorije, tvrdeći da to predstavlja "ozbiljno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Ukrajine".

Putin otkrio tajnu snage ruskog naroda

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin objasnio šta stoji iza snage koju demonstrira ruski narod.

Prema rečima ruskog lidera, jedinstvo nacije čini zemlju jačom, a nedavni događaji su dokaz za to. Rusija brani prava slobodnih građana i zato će uspeti, rekao je šef države na mitingu u Moskvi u čast potpisivanja ukaza o ulasku LDNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u teritoriju Rusije.

- Postali smo jači jer smo zajedno, istina je iza nas, a u istini ima snage - naglasio je Putin.

Amerika tvrdi da nije odgovorna za sabotaže na gasovodima "Severni tok"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su apsurdne optužbe o tome da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici umešani u incidente na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ .

- Zaista nemam šta da kažem povodom apsurdnih tvrdnji predsednika Rusije Vladimira Putina o tome da smo mi, drugi partneri ili saveznici na neki način odgovorni za to. Ali saznaćemo šta se dogodilo i podelićemo tu informaciju čim je budemo imali - rekao je Blinken, komentarišući izjave ruskog rukovodstva o sabotažama na gasovodima „Severni tok“.

On je dodao da je Vašington u tesnom kontaktu sa partnerima u Evropi, posebno sa Danskom i Švedskom.

- Podržavamo istragu tih napada na gasovode. Radimo na tome da utvrdimo ko je odgovoran, ali ne želim da unapred govorim - rekao je američki državni sekretar.

Blinken preti

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će Sjedinjene Američke Države zatražiti da danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Rusija bude osuđena zbog održavanja referenduma u četiri ukrajinske oblasti i zbog pripajanja tih teritorija.

Zelenski traži zakon o nacionalizaciji ruske imovine

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je ukrajinski parlament da bez odlaganja usvoji zakon o nacionalizaciji ruske imovine.

Predlog zakona biće razmatran na narednoj sednici parlamenta.

"Rusija ide u budućnost, a krvavi koljači na NATO deponiju"

- Danas je svako izabrao svoj put. Krvavi koljači, koji ubijaju žene i decu, na NATO deponiju. A mi u budućnost - napisala je portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom zahteva Ukrajine da postane članica NATO.

Lukašenko: Naša unija sa Rusijom je čvršća od NATO-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je ta zemlja bila i biće uz Rusiju i da je njihova unija čvršća od NATO-a.

- Ne treba da nas optužujete za agresiju ili nešto drugo. Bili smo, jesmo i bićemo zajedno sa našom Rusijom. Naša unija sa Rusijom je čvršća od NATO bloka. Šta drugo očekujete od nas? Međutim, mi poručujemo da se nećemo boriti u Ukrajini. Hajde da sarađujemo mirno, rekao je beloruski lider ambasadorima stranih zemalja u petak na ceremoniji predaje akreditiva, prenosi pisanja agencije BelTA, ruski TASS.

Po Lukašenkovom mišljenju, Ukrajina ne može da optuži Belorusiju ni za šta. 

- Mi nismo započeli sukob sa Ukrajinom. Oni su zatvorili svoj vazdušni prostor za naše avione i proglasili ekonomsku blokadu Belorusije pre nego što su zapadne zemlje i SAD učinile isto, rekao je on i dodao da je Belorusija uvek ispunjavala svoje obaveze prema Rusiji, ali nije bila uključena u oružani sukob u Ukrajini.

Šef države je ponovio da su na beloruskom tlu održane tri runde pregovora Rusije i Ukrajine. 

- Zašto su pregovori prekinuti, ko ih je prekinuo? Retoričko pitanje, rekao je on i dodao da Belorusija čini sve da zaustavi sukob, ali da je "nekome trebalo ovo krvoproliće".

Amerika se poziva na međunarodno pravo

Američki predsednik Džo Bajden osudio je potpis predsednika Rusije Vladimira Putina na ukaz o pripajanju Rusiji četiri ukrajinska regiona.

- SAD posuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, gazi principe Povelje UN i pokazuje svoju mržnju prema miroljubivim nacijama - rekao je Bajden.

On je zatim dodao da "potezi Rusije nemaju legitimitet" i da će "SAD nastaviti da poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine".

Kijev podnosi zahtev za ulazak u NATO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će Ukrajina zvanično podneti zahtev za ulazak u NATO.

- Mi smo defakto već dokazali kompatibilnost sa standardima koje nalaže Alijansa. Oni su se pokazali kao stvarni za Ukrajinu, stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije. Verujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je Alijansa - kaže on.

On je zatim dodao da će Ukrajina danas aplicirati da zaista bude deo Alijanse.

- Taj proces je u skladu sa našim vrednostima i zaštiti cele naše zajednice. Preduzimamo odlučujući korak potpisivanjem zahteva za pristupanje NATO - poručio je Zelenski na Telegramu.

Velika Rusija se ponovo rađa

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev, nakon potpisivanja Ukaza o pristupanju novih teritorija Ruskoj Federaciji, kazao je da istina trijumfuje.

- Istina trijumfuje! Velika Rusija se ponovo rađa! – napisao je Medvedev na svom Telegramu.

Oglasila se EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je navela da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji "ilegalno" i dodala da će "okupirane teritorije ostati deo Ukrajine".

Putin potpisao ukaz o pripajanju četiri teritorije

U Kremlju je održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Putin je rekao da je narod doneo odluku i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

- To je volja miliona ljudi. To je njihovo pravo, pravo na samoopredeljenje i pravo koje je zasnovano na istorijskom jedinstvu - rekao je šef ruske države.

Ubijeno 200 ukrajinskih nacionalista u Kramatorsku

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je oko 200 ukrajinskih nacionalista i 30 tona artiljerijske municije uništeno u udaru ruskih snaga na uporišta i skladišta ukrajinske vojske u oblasti Kramatorska.

Pored toga, ruska vojska je u oblasti Dnjepropetrovska uništila pogone za sklapanje ukrajinskih raketa "Grom-2" i "Točka-U".

Kako se navodi u saopštenju, na teritoriji DNR i u Nikolajevskoj oblasti oboreni su MiG-29 i Su-25, preneo je Sputnjik.

Takođe, ruske snage su razbile jedinice ukrajinske vojske i brigade u Nikolajevu, DNR i Hersonskoj oblasti.

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti uništila mobilnu grupu ukrajinskog centra za prikupljanje obaveštajnih podataka.

U oblasti oko Nikolajeva ruske snage su uništile bateriju američkih sistema "HIMARS".

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinski predsednik se sastao sa vojnim vrhom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se danas sa vojnim komandantima kako bi razmotrili "dalji plan oslobađanja" ukrajinskih teritorija.

Zelenski je na Telegramu napisao da su takođe razgovarali o isporukama oružja za oružane snage Ukrajine, kao i o eventualnim daljim planovima Rusije, prenela je agencija Rojters.

Foto: Arhiva "Novosti"

 

Usled granatiranja Hersona od strane Oružanih snaga Ukrajine dve osobe poginule, jedna ranjena

Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u udaru ukrajinske rakete na Herson, rekao je za RIA Novosti portparol gradske službe za vanredne situacije.

Ranije je u administraciji Hersonske oblasti za RIA Novosti rečeno da je u posledicama raketnog napada na centar Hersona poginuo prvi zamenik načelnika regionalne administracije za bezbednost Aleksej Kateriničev.

 

U raketnom udaru na Herson poginuo Aleksej Keteriničev

Projektilom HIMARS pogođena je kuća u kojoj je živeo prvi zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti za bezbednost Aleksej Kateriničev, prenose RIA Novosti.

Raketa je uletela tačno u prostoriju u kojoj je živeo Kateriničev, objašnjava pripadnik OP.

Uzajamne optužbe za granatiranje kolone civila u Zaporožju

Najmanje 23 osobe su poginule, a 28 je ranjeno u raketnom udaru na civilni humanitarni konvoj na izlazu iz Zaporožja na jugu Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Oleksandar Staruh, prenosi Rojters.

Svedok je preneo Rojtersu da je video oko 12 tela, od kojih su četiri u automobilima, i rekao je da je projektil ostavio krater u zemlji u blizini dva reda vozila.

 - Do sada, 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili - napisao je ukrajinski regionalni guverner Zaporožja na Telegramu.

On je naveo da su ljudi stajali u koloni kako bi otišli na teritoriju koju kontrolišu ruske snage da odnesu pomoć, preneo je Interfaks Ukrajina.

Staruh je izjavio i da su na mestu napada hitne službe.

On je prethodno saopštio da su ruske snage izvele raketni napad na periferiju Zaporožja.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da su ukrajinske trupe izvele napad na kolonu vozila sa civilima koji su čekali da izađu u deo Zaporoške oblasti koji kontrolišu ruske snage.

Rogov je za RIA Novosti rekao da režim u Kijevu pokušava da to predstavi kao granatiranje koje su izvele ruske trupe.

Rogov tvrdi da su ukrajinske snage, videvši kako stanovništvo masovno odlazi u deo Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga izvele udar na konvoj sa desetinama civilnih automobila koji su čekali da napuste deo regiona pod kontrolom Ukrajine.

 - Prema našim saznanjima ima žrtava i mnogo povređenih - rekao je Rogov.

U DNR dve osobe su poginule tokom granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga za jedan dan

Dva civila su poginula, a petoro je povređeno tokom dana od posledica granatiranja teritorije Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 - U protekla 24 sata, od 8.00 časova 29. septembra do 08.00 časova 30. septembra, dve osobe su poginule, a još pet civila je povređeno u posledicama granatiranja Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Donjecke Narodne Republike - navodi RIA.

Foto Tanjug/AP

 

Putin:Tužilac odmah da reaguje na prekršaje mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od ruskog generalnog tužioca da odmah reaguje na izveštaje o prekršajima u vezi sa mobilizacijom, javlja TASS.

 - Po mom uputstvu su i tužioci odgovarajućih nivoa uključeni u rad komisija na čijem su čelu regionalni predstavnici. Molim glavnog tužioca da odmah reaguje na svaki signal - rekao je Putin na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije.

On je dodao da su u nizu regiona formirane radne grupe po kancelarijama, čija svrha je da obezbede građanima neophodnu pomoć.

 - Molim vas da izveštavate o preduzetim merama, a svi zvaničnici treba da najbliže sarađuju sa organima gonjenja na svim nivoima - naglasio je Putin.

Rezničenko: U raketiranju Dnjepra jedan poginuo, pet povređenih

U noćašnjem raketiranju grada Dnjepra jedna osoba je poginula, a pet povređeno, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Valentin Rezničenko.

Naveo je da je oštećeno nekoliko višespratnica, gimnazija, prodavnica i administrativne zgrade, prenosi Interfaks Ukrajina.

Rezničneko je dodao da je Dnjepar gađan raketama "iskander" i da je uništeno transportno preduzeće, pri čemu su u požaru izgorela 52 autobusa, a 98 oštećeno.

Foto: EPA

 

Štaudinger: Ima više ratnih huškača

Kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji, proizvođač cipela Hajnrih Štaudinger smatra da Ukrajina i NATO snose suodgovornost za rat u Ukrajini.

Štaudinger, koji je jedan od sedam kandidata koji se nalaze na glasačkom listiću na izborima zakazanim za 9. oktobar, ističe da Ukrajina mora biti spremna na razgovore, jer ni Kijev nije poštovao sporazum iz Minska iz 2015. godine.

 - Neko mora započeti mir, kao i rat - citirao je austrijskog pisca Štefana Cvajga.

Štaudinger je, za televiziju "Puls 24", rekao da smatra da u vezi sa ratom u Ukrajini "ima više ratnih huškača".

 - Tamo gde se događa nepravda, obavezan je otpor - istakao je on dodajući da tako želi da deluje u funkciji predsednika Austrije.

Zelenski: Putin mora da bude zaustavljen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da Rusija može da izbegne najštetnije posledice svog rata protiv Ukrajine, ali da bi se to desilo, predsednik Vladimir Putin mora da bude zaustavljen.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je istakao da planirana aneksija četiri ukrajinska regiona od strane Kremlja neće dati očekivane rezultate, prenosi Rojters.

Umesto toga, sama Rusija bi postala neraskidivo povezana sa katastrofom bezakonja, koja se odvija u oblastima koje su proruske snage zauzele 2014, smatra Zelenski.

Foto: AP

 

Rusi raketirali Nikolajev

U noćašnjem raketiranju Nikolajeva koje su izvele ruske snage povređeno je osmoro ljudi, objavio je šef oblasne vojne administracije Vitalij Kim.

Prethodno je saopšteno da je jedna od raketa pogodila višespratnicu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ilustracija telegram rybar

 

Ceremonija pristupanja četiri teritorije Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će na ceremoniji u Moskvi potpisati dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum, saopštio je Kremlj.

Putin će tokom ceremonije održati veliki govor, nakon čega će se sastati sa liderima nepriznatih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, u kojima je od 23. do 27. septembra održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.

Foto: Printskrin

Putin je juče potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije.

 - U skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija, vodeći računa o volji naroda Hersonske oblasti na referendumu koji je održan 27. septembra 2022, odlučujem: Priznati suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti - navodi se u dokumentu.

Foto: Printskrin

U drugom ukazu, iste sadržine, Putin je priznao suverenitet i nezavisnost Zaporoške oblasti.

Foto: AP Photo/Sergei Chirikov, Pool

Predstavnici LNR, DNR, Hersona i Zaporožja stigli u Moskvu

Predstavnici Zaporoške i Hersonske oblasti, Luganske i Donjecke Narodne Republike doputovali su sinoć u Moskvu, kako bi učestvovali na ceremoniji potpisivanja sporazuma o pristupanju tih ukrajinskih regiona Ruskoj Federaciji, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

On je naveo da su na moskovski aerodrom sletele delegacije LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti.

 - Predstavnici oslobođenih teritorija, među kojima su članovi vlade, poslanici, ratni dopisnici, članovi omladinskih organizacija, boračkih i sindikalnih organizacija, javne i političke ličnosti, učestvovaće sutra na svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma o ulasku novih teritorija u sastav Rusije - napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

Ceremonija će biti održan danas u 14.00 sati, prenosi Sputnjik.

U DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti održani su referendumi o ujedinjenju sa Rusijom, a stanovnici regiona su velikom većinom glasova podržali ovu odluku.

Ukrajinske trupe ponovo su granatirale Donjeck NATO granatama


Ukrajinske trupe ponovo su pucale na Donjeck u 5.12 po moskovskom vremenu, ispalivši tri granate NATO kalibra 155 milimetara na Kujbiševski kvart grada, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

 - Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu: naselje Orlovka – grad Donjeck (Kujbiševski okrug) - saopšteno je na Telegram kanalu.

 

Foto: Tanjug

 

Ambasada Rusije u CG obustavila rad konzularnog odeljenja

Ambasada Rusije u Crnoj Gori saopštila je sinoć da je obustavila rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je ranije juče šest ruskih diplomata proglasilo personama non grata.

 - Poštovani građani Ruske Federacije, prinuđeni smo da Vas obavestimo da je zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti prema ruskoj Ambasadi u Crnoj Gori, obustavljen rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme - naveli su iz Ambasade na Fejsbuku.

Kako su kazali, građani se za konzularne usluge mogu obratiti ambasadama Rusije u susednim zemljama, prenela je RTCG.

BONUS VIDEO:

TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Rezničenko: U raketiranju Dnjepra 1 poginuo, 5 povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)