OSTAVKA MEKSIČKOG TUŽIOCA: Zločin koji je potresao Meksiko - slučaj 43 ubijena studenta, umešana i država?

Tanjug

27. 09. 2022. u 19:57

TUŽILAC Omar Gomez, koji vodi istragu o otmici i sumnji na ubistvo 43 meksicka studenta 2014. godine, podneo je ostavku zbog neslaganja oko procedura, izjavio je danas meksicki predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

ОСТАВКА МЕКСИЧКОГ ТУЖИОЦА: Злочин који је потресао Мексико - случај 43 убијена студента, умешана и држава?

Foto: Printskrin

Gomez je postavljen da vodi istragu o nestanku studenata sa koledža Ajocinapa 2019. godine nedugo nakon što je Lopez Obrador došao na vlast, prenosi Rojters.

Najavljujući ostavku Gomeza predsednik je naglasio da u vezi s tim slučajevima postoji veliki pritisak mnogih stranaka, ali da uprkos tome postoji i čvrsta volje za sprovođenje pravde, kao i da će državni tužilac imenovati zamenu.

U ponedeljak je obeležena osma godišnjica zločina kada je, kako se veruje, mladiće otela korumpirana policija u dosluhu sa lokalnom narko-bandom u gradu Iguali na jugozapadu zemlje.

Veruje se da su studenti tada ubijeni, a najviši zvanicnik za ljudska prava u Meksiku nedavno je predstavio nalaze istrage o ovom slučaju koju je nazvao "državnim zločinom" ukazujući na umešanost oružanih snaga.

Rojteres navodi da je prošle nedelje neredigovana verzija avgustovskog izveštaja objavljena u meksickom listu Reforma, a u tekstu se pominju zvaničnici koji su navodno umešani i navodi se da su tela kidnapovanih studenata odneta u vojnu bazu.

Ranije ove nedelje Lopez Obrador, koji je obećao da će rasvetliti slučaj pre nego što napusti funkciju 2024, potvrdio je da su tužioci poništili 21 od 83 naloga za hapšenje protiv bivših javnih i vojnih zvaničnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODMAH GA BACITE U SMEĆE: Evo zašto ne treba da se čuva karton od jaja