KINA LANSIRALA TRI SATELITA: Nelagoda na Zapadu, Peking prati svaki korak iz svemira

Novosti online

27. 09. 2022. u 16:21

KINA je 24. septembra iz centra za lansiranje satelita u Zemljinu orbitu ispalila raketu „Kuajidžou 1A“ koja je nosila svemirske letelice „Šijen 14“ i „Šijen 15“.

КИНА ЛАНСИРАЛА ТРИ САТЕЛИТА: Нелагода на Западу, Пекинг прати сваки корак из свемира

Foto printskrin Spacetransportation.com.cn

Dva dana kasnije poslala je satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje, koji Zapadu izaziva nelagodu jer se sumnja da je reč o špijunskom satelitu.

Raketa „Kuajidžou 1A“ visoka 20 metara uspešno je isporučila par satelita u orbitu, gde će obavljati različite zadatke, prenose kineski mediji.

„‘Šijen 14Ґ će se uglavnom koristiti za izvođenje naučnih eksperimenata i testiranje novih tehnologija, dok će ‘Šijen 15‘ pružati podatke iz oblasti premera zemljišta, urbanističkog planiranja i prevencije i ublažavanja katastrofa“, prenosi Sinhua.

Drugo lansiranje izvedeno je 26. septembra iz centra za lansiranje u jugozapadnoj provinciji Sečuan. Raketa „Long marč 2D“ uspešno je prenela satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje u orbitu, navodi agencija.

Sinhua nije dala detalje o satelitu, ali kako piše portal „Spejs“ pretpostavlja se da je to neka vrsta špijunskog satelita.

Zapadni stručnjaci veruju da sateliti „Jaogan“ — a ima ih mnogo, pošto je Kina takođe lansirala više setova „Jaogan 35“ u orbitu ove godine — prikupljaju podatke i slike za civilne i vojne svrhe.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)