KINA BEZ USTEZANJA PRED AMERIKOM: SAD šalju veoma pogrešne i opasne signale

Novosti online

24. 09. 2022. u 13:38

KINA je optužila Sjedinjene Američke Države da šalju "veoma pogrešne i opasne signale" Tajvanu, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je održavanje mira i stabilnosti kada je reč o Tajvanu od vitalnog značaja.

КИНА БЕЗ УСТЕЗАЊА ПРЕД АМЕРИКОМ: САД шаљу веома погрешне и опасне сигнале

Foto: Profimedia

Pitanje Tajvana bilo je u fokusu devedesetominutnog "direktnog i iskrenog" razgovora između američkog i kineskog šefa diplomatije, Entonija Blinkena i Vanga Jia, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, rekao je viši američki zvaničnik novinarima.

S naše strane, državni sekretar je veoma jasno rekao, i u skladu sa našom davno uspostavljenom politikom kada je reč o Kini, koja se nije promenila, da su održavanje mira i stabilnosti širom moreuza od apsolutnog i vitalnog značaja - naveo je zvaničnik.

S druge strane, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju sa sastanka navelo da Sjedinjene Države šalju "veoma pogrešne, opasne signale" o Tajvanu, a što je više aktivnosti kojima se podstiče nezavisnot Tajvana, to je manje verovatno da će se doći do mirnog rešenja.

- Pitanje Tajvana je unutrašnja kineska stvar, i Ajedinjene Države nemaju pravo da se mešaju u to koji će se metod koristiti za rešavanje toga pitanja - citiralo je ministarstvo reči ministra Vanga.

Tenzije oko Tajvana su porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Od te posete usledile su kineske vojne vežbe velikih razmera, a predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će braniti demokratsku upravu Tajvana.

To je najeksplicitnija izjava koju je Bajden dao do sada, a koja se tiče obećanja da će američki vojnici braniti upravu Tajvana.

Iako Bela kuća insistira da se njena politika o Tajvanu nije menjala, Peking tvrdi da Bajdenovi komentari šalju pogrešne sgnale onima koji žele nezavisnost ostrva. Kineski predsednik Si Đinping je u julu u telefonskom razgovoru rekao Bajdenu "da će se opeći oni koji se igraju vatrom".

Kina smatra Tajvan jednom od svojih provincija, dok se tajvanska vlada snažno protivi suverenitetu Kine i tvrdi da samo 23 miliona stanovnika ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!