I DALJE TRAJU PROTESTI: Petoro mrtvih u demonstracijama nakon smrti devojke zbog hidžaba

Novosti online

20. 09. 2022. u 07:30

PET osoba je ubijeno u kurdskom regionu u Iranu kada su snage bezbednosti otvorile vatru tokom protesta zbog smrti žene u policijskom pritvoru, saopštila je grupa za zaštitu prava Kurda, trećeg dana nemira zbog incidenta koji je izazvao gnev širom Irana.

И ДАЉЕ ТРАЈУ ПРОТЕСТИ: Петоро мртвих у демонстрацијама након смрти девојке због хиџаба

Foto: EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

Maša Amini, 22-godišnjakinja iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral, što je izazvalo demonstracije u više oblasti, uključujući glavni grad, podseća Rojters.

Dve osobe su poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Maše Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru.

U saopštenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u "direktnoj vatri" snaga bezbednosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

Nije bilo zvanične potvrde o smrti tokom protesta.

Zvanična novinska agencija IRNA javila je da je u nekoliko gradova u sedam provincija bilo "ograničenih" protesta, koje je policija rasturila.

Državna televizija je javila da je uhapšen veći broj demonstranata, ali je odbacila, kako je navedeno, "neke tvrdnje o smrti na društvenim mrežama" i prikazala dva povređena mladića koji su negirali izveštaje da su ubijeni.

U osudama smrti Amini širom zemlje hešhtag #MahsaAmini dostigao je skoro dva miliona spominjanja na Tviteru.

Policija je saopštila da je njoj pozlilo dok je čekala sa drugim ženama koje je držala policija za moral, koja primenjuje stroga pravila u Islamskoj republici i zahteva od žena da pokrivaju kosu i da nose široku odeću u javnosti.

Njen otac je, međutim, više puta izjavio da njegova ćerka nije imala zdravstvenih problema, navodeći da je dobila modrice na nogama. On smatra da je policija odgovorna za njenu smrt.

Video-snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstracije u Teheranu koje su se proširile u gradove Rašt, Mašhad i Isfahan.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri te snimke.

Maša Amini je preminula nakon što ju je privela policija zadužena za striktno poštovanje obaveze nošenja hidžaba, javile su prethodno svetske agencije.

Ona je umrla dok je čekala u policiji.

Policija je saopštila da je Amini preminula od srčanog udara, dok su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je Amini umrla od posledica prebijanja u policiji.

Policija je privela Amini jer nije nosila hidžab.

Za nenošenje hidžaba u Iranu je predviđena i smrtna kazna, a aktivisti za ljudska prava u toj zemlji pozivaju žene da ne poštuju hidžab.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO JE MUŽ KOJI JE UBIO ŽENU I DETE, PA SEBE: Tragedija koja je ostavila Pančevo bez reči (FOTO)