DŽERUSALEM POST: Zemlje ŠOS-a poslale su SAD i Zapadu snažan izazov

P. Z. S. / ria.ru

16. 09. 2022. u 18:58

IRANSKO potpisivanje memoranduma o posvećenosti Šangajskoj organizaciji za saradnju, koji je otvorio put punopravnom članstvu zemlje u toj organizaciji, važna je prekretnica za svetsku zajednicu koja će imati stvarne posledice, piše kolumnista Set Franzman za Džeruzalem post.

ЏЕРУСАЛЕМ ПОСТ: Земље ШОС-а послале су САД и Западу снажан изазов

Foto Tanjug/AP

Prema rečima novinara, ovo pokazuje da su članovi organizacije, koja se aktivno širi poslednjih godina, u stanju da efikasno komuniciraju bez učešća zapadnih zemalja. Frantsman je takođe sugerisao da bi ŠOS mogao da postane prepreka naporima Zapada da stvori unipolarni svet predvođen SAD.

-Pristupanje Irana organizaciji ŠOS na čelu sa Rusijom i Kinom je izazov za svetski poredak, koji SAD pokušavaju da predvode, smatra autor.

Foto Tanjug/AP

Ranije su zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju u deklaraciji nakon samita u Samarkandu potvrdile da ŠOS nije usmerena protiv drugih država i međunarodnih organizacija.

Samit Šangajske organizacije za saradnju održava se 15-16. septembra u Samarkandu.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. U njemu učestvuju Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka. Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi