RASTE BES U IRANU: I dalje traju protesti zbog smrti 22-godišnje devojke u pritvoru "policije za moral" zbog hidžaba (VIDEO)

Novosti online

18. 09. 2022. u 20:13

PROTESTI zbog smrti mlade žene koja je umrla u pritvoru "policije za moral" koja sprovodi stroga pravila nošenja hidžaba nastavljeni su i u nedelju u Iranu.

РАСТЕ БЕС У ИРАНУ: И даље трају протести због смрти 22-годишње девојке у притвору полиције за морал због хиџаба (ВИДЕО)

Foto: EPA-EFE/ ABEDIN TAHERKENAREH

Dvadesetdvogodišnja Maša Amini umrla je u petak nakon što je početkom sedmice uhapšena u Teheranu. Slučaj je stavio u centar pažnje prava žena u ovoj islamskoj zemlji.

Policija je odbacila sumnje objavljene na društvenim mrežama da je pretučena rekavši da joj je pozlilo dok je čekala s drugim zatvorenim ženama.

- Vlasti su rekle da je moja ćerka imala hronične bolesti. Lično poričem takve tvrdnje jer je ona bila u dobroj formi i nije imala zdravstvenih problema - rekao je njen otac u nedelju.

Stotine demonstranata okupilo se u nedelju oko Univerziteta u Teheranu, uzvikujući "Žena, život, sloboda", sudeći po video snimcima na internetu.

Prema iranskom šerijatskom zakonu žene su obavezne da pokriju kosu i da nose dugu, široku odeću.

One koje prekrše pravila čeka javni ukor, novčana kazna ili hapšenje. Međutim, poslednjih meseci aktivisti su pozvali žene da skinu velove uprkos oštrim merama tvrdokornih vladara protiv "nemoralnog ponašanja".

Maša Amini je bila poreklom iz kurdistanske regije Irana, gde su takođe u subotu održani protesti, uključujući i na njenoj sahrani u rodnom gradu Sakezu. Inače, u Iranu živi između osam i deset miliona Kurda.

Proteste u Sakezu suzbila je policija, a prema snimcima objavljenim na internetu, najmanje jedan muškarac zadobio je povrede glave.

 

Grupa za prava Kurda rekla je da su 33 osobe povređene u pomenutom gradu, dok Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi broj.

Smrt 22-godišnje Iranke tri dana nakon što je privedena u policiju zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu izazvala je oštre reakcije u zemlji i na međunarodnom nivou.

Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Aminijeva pretučena u kombiju "moralne policije" dok su je vodili u pritvorski centar.

Bela kuća je 16. septembra nazvala njenu smrt "neoprostivom", a reagovao je i "Amnesti Internašonal" (AI), koji je pozvao na istragu o "sumnjivoj" smrti.

 - Takozvana "moralna policija" u Teheranu proizvoljno ju je uhapsila tri dana pre smrti dok je sprovodila uvredljive, ponižavajuće i diskriminatorne zakone o prisilnom prikrivanju. Svi odgovorni agenti i zvaničnici moraju se suočiti s pravdom - navodi se u saopštenju organizacije za ljudska prava AI.


 

Medijski centar Policijske uprave Teherana demantovao je tvrdnje očevidaca da je Amini pretučena, rekavši da je prebačena u jednu od policijskih uprava u Teheranu radi "opravdanja i edukacije" o hidžabu kada je "iznenada dobila srčani problem".

Hidžab je postao obavezan u javnosti za iranske žene i devojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije koja se dogodila 1979. godine.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)