UKRAJINCI HAPSE RUSKE UČITELJE: Podatke o stanju na frontu Kijev dobija od SAD

B. VLAHOVIĆ

14. 09. 2022. u 07:00

POSLE povlačenja ruskih snaga iz gradova Harkovske oblasti u kojima je sada ukrajinska vojska, počela su hapšenja svih za koje se smatra da su sarađivali sa proruskim vlastima. Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk potvrdila je da su privedeni nastavnici koji su predavali na ruskom i po programu koji se koristi u školama u Rusiji. Tim učiteljima preti zatvor do 12 godina.

УКРАЈИНЦИ ХАПСЕ РУСКЕ УЧИТЕЉЕ: Податке о стању на фронту Кијев добија од САД

Foto: AP

Ukrajinski učitelji koji su pristali da rade po ruskom školskom programu odgovaraće za kolaboraciju, rekla je Vereščukova i pozvala ostale prosvetne radnike koji se nalaze u gradovima pod ruskom kontrolom da ne sarađuju sa tamošnjim vlastima, nego da se evakuišu na teritorije koje su pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Ona je kazala kako su pohapšeni i pedagozi koji su došli iz Rusije u Harkovsku oblast i da oni neće biti u kvotama za razmenu zarobljenika, jer Ženevska konvencija ne predviđa razmenu civila. Na drugoj strani, Rusi tvrde da u Harkovsku oblast nisu ni dolazili učitelji i nastavnici iz Rusije, pa Ukrajinci nisu ni mogli da ih hapse i da je reč o ukrajinskim nastavnicima čiji je jedini greh što su ove školske godine počeli da predaju po ruskom programu.

Ministar prosvete Rusije Sergej Kravcov je izjavio da škole u delovima koji su pod kontrolom ruske vojske građani mogu samostalno da biraju program po kojem će im deca učiti. Poređenja radi, u Kijevu deca mogu da uče u školama isključivo na ukrajinskom.

Ukrajinska policija i vojska hapse ne samo po gradovima već i po selima one za koje misle da su sarađivali sa Rusima. Iz Kijeva su poručili izbeglicama da, ako žele da se vrate, moraju da prođu "filtraciju", odnosno policijska ispitivanja kako bi se utvrdilo jesu li sarađivali sa ruskim vlastima.

Posle najnovije ukrajinske ofanzive na severoistoku, ruski ratni reporteri nisu skrivali realnu situaciju na frontu. Novinar moskovske "Komsomolske pravde" Aleksandar Koc je napisao da su se ruske snage praktično povukle iz delova Harkovske oblasti koje su do minule nedelje bile pod ruskom kontrolom. Sada je to nova linija fronta. Nije tajna da su Ukrajinci tu napravili prodor jer je na tom mestu bilo manje ruske vojske, a tačne podatke su im davali Amerikanci, koji celu liniju fronta prate svojim špijunskim satelitima i avionima koji lete iznad Crnog mora i neutralnih voda.

A da je u rejonu gradova Izjum i Balakleja u redovima ukrajinskih jedinica bilo dosta stranaca potvrđuju i snimci sa društvenih mreža, gde se američki plaćenici kao i drugi slikaju pored naziva mesta i komentarišu na svoj način situaciju.

Ratni reporteri kažu da strani plaćenici koriste taktiku koju su Amerikanci imali svojevremeno u Iraku. Čim uđu u selo, pucaju po kućama iz različitog oružja ne razmišljajući ima li civila ili ne. Po stilu ratovanja ruski ratni reporteri procenjuju da je sasvim moguće da su u Ukrajinu stogli američki plaćenici iz kompanije "Akademi", koja se ranije zvala "Blek voter".

Ukrajinski vojni vrh ne skriva da sve napade sa višecevnim bacačima "hajmers" koordinišu sa Amerikancima koji im daju precizne podatke. Na nedavnom sastanku, u nemačkoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi "Ramštajn", jedan američki general se hvalio da je "hajmersima" pogođeno oko 400 ruskih ciljeva. Još u toku leta "Njujork tajms" je pisao, oslanjajući se na svoje izvore među visokopozicioniranim vojnim rukovodiocima, da Pentagon u onlajn režimu predaje Ukrajncima informacije gde se nalaze štabovi ruskih jedinica, skladišta municije...

Kad se to zna, kao i koliko oružja i municije stiže iz zapadnih zemalja, onda je jasno zašto u Moskvi govore da oni ne ratuju samo protiv Ukrajine, nego i članica NATO.

Ohrabreno uspesima u severoistočnom delu Ukrajine, rukovodstvo u Kijevu sada forsira napade ka Hersonu bez obzira na velike žrtve. Ukrajinska artiljerija gađa civilne objekte u Hersonu i Novoj Kahovki.

GARANTI BEZBEDNOSTI

Kabinet predsednika Zelenskog objavio je u utorak projekat Kijevskog dogovora o bezbednosti. Garanti bezbednosti Ukrajine bi trebalo da budu SAD, Australija, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Poljska, Turska, Francuska, baltičke zemlje, a očekuje se da se pridruže i zemlje centralne Evrope. Kijev računa na investicije zapadnih zemalja u vojnu infrastrukturu i vojne fabrike. Ukrajina bi učestvovala u svim manevrima NATO.

Ruske snage su i juče raketirale dve termoelektrane u Harkovskoj oblasti, zatim jednu u Dnjepropetrovskoj i još jednu u Poltavskoj oblasti. Cilj je da ostanu bez struje oni pogoni koji rade za vojsku, kao i trafostanice preko kojih se napaja mreža ukrajinskih železnica kojom vojska prebacuje svoju tehniku na istočni front.

KIJEVU ODSAD 13,5 MILIJARDI DOLARA

NA frontu sovjetskog oružja manje, a sve više zapadnog zbog obilate pomoći koju ukrajina prima


Moskovski ratni reporteri i vojni analitičari tvrde da je na frontu sve manje nekadašnjeg sovjetskog oružja koje su Ukrajinci dobijali iz bivših socijalističkih država a sada članica NATO. Ali se na frontu sve češće sada vide transporteri i oružje zapadne proizvodnje.

Rusima najveće probleme prave američke haubice M-777 kao i višecevni bacači "hajmers" (na slici), koji koriste municiju dometa do 80 kilometara. Oni dobijaju koordinate ciljeva od američkih obaveštajnih službi. Ti višecevni bacači su lako pokretni i posle ispaljenih šest projektila brzo menjaju lokaciju.

Krajem avgusta Amerikanci su najavili novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od tri milijarde dolara. Zamenik ministra odbrane SAD Kolin Kol je kazao svojim novinarima da će dostavka te pomoći početi narednih meseci a trajaće nekoliko narednih godina. Računajući tu pomoć, Amerikanci su za vreme mandata predsednika Bajdena dali Kijevu vojnu pomoć od 13,5 milijardi dolara.

Ako se analiziraju izjave američkih predstavnika vidi se da oni prognoziraju da bi rat u Ukrajini mogao da traje nekoliko narednih godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju