IGUMAN DEČANA O BRITANSKOM KRALJU ČARLSU: Podsetio na zanimljive podatke iz njegove biografije i vezanost za pravoslavnu tradiciju

Novosti online

12. 09. 2022. u 14:32

IGUMAN manastira Visoki Dečani Sava Janjić istakao je da novi britanski kralj Čarls Treći gaji duboko poštovanje prema pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji.

ИГУМАН ДЕЧАНА О БРИТАНСКОМ КРАЉУ ЧАРЛСУ: Подсетио на занимљиве податке из његове биографије и везаност за православну традицију

Foto: D. Milovanović/Henry Nicholls/Pool Photo via AP/Tanjug/Zoran Žestić

Janjić je na Fejsbuku podsetio da je kralj Čarls Treći do sada posetio mnoge pravoslavne crkve i manastire i da je često boravio na Svetoj Gori.

- Novi britanski kralj NjKV Čarls III gaji duboko poštovanje prema pravoslavnoj hrišćanskoj tradiciji. Njegova baka po ocu princeza Alisa od Batenberga upokojila se kao pravoslavna monahinja i počiva na Maslinovoj gori u ruskom manastiru Sv. Marije Magdalene u Jerusalimu, gde su i mošti njene tetke Sv. mučenice Jelisavete Romanov, sestre ruske carice mučenice Akeksandre. Sam kralj Čarls III je do sada posetio mnoge pravoslavne crkve i manastire i često je boravio na Svetoj Gori. Od 1994. je počasni član društva Prijatelji Svete Gore - naveo je Janjić. 

Janjić je podsetio i da je engleski kralj, dok je bio prestolonaslednik organizovao i dobrotvorno veče za obnovu manastira Hilandar.

- Pokojna kraljica Elizabeta II bila je kuma na krštenju prestolonaslednika Srbije Aleksandra, a njen otac krsni kum kralja Petra II. Kralj Čarls je organizovao i dobrotvorno veče za obnovu manastira Hilandar, nakon razornog požara 2004. Godine 2016. kao prestolonaslednik kralj Čarls je posetio Prizren i hram Sv. Georgija. Nekoliko dana pre toga posetio je manastir Kovilj, a u Beogradu svečano ga je dočekao srpski patrijarh sa episkopima - dodao je on.

(Kosovo Online)

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Balmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024