"IRAN NIJE ISKORISTIO PRILIKU": London, Berlin i Pariz sumnjaju u posvećenost Teherana o nuklearnom programu

Novosti online

10. 09. 2022. u 15:54

BERLIN, Pariz i London izrazili su danas "ozbiljnu sumnju" u posvećenost Teherana da postigne napredak u pregovorima za oživljavanje međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

ИРАН НИЈЕ ИСКОРИСТИО ПРИЛИКУ: Лондон, Берлин и Париз сумњају у посвећеност Техерана о нуклеарном програму

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

- Početkom avgusta, posle godinu i po dana pregovora, predstavljen je niz predloga konačnih tekstova u cilju da Iran ispuni svoje obaveze prema sporazumu, i da se SAD vrate sporazumu - navodi se u zajedničkom saopštenju vlada Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Dodaje se da su u završnoj verziji teksta napravljene određene izmene koje predstavljaju granice fleksibilnosti pregovarača prema Iranu.

- Nažalost, Iran je odlučio da ne iskoristi tu odlučujuću diplomatsku priliku i nastavlja primenu svog nuklearnog programa daleko iznad onog što bi moglo da bude opravdano kao civilna svrha - dodaje se u saopštenju.

Teheran je nedavno još jednom zatražio okončanje istrage Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tragovima obogaćenog uranijuma pronađenim na tri neprijavljena mesta. Šef IAEA Rafael Grosi je taj zahtev odbio.

- Najnoviji zahtev izaziva ozbiljne sumnje u iranske namere i posvećenost pozitivnom ishodu oživljavanja nuklearnog sporazuma - naveli su Berlin, Pariz i London, prenosi "RTCG".

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

 

BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati