MAĐARSKA PRKOSI EVROPSKOJ UNIJI: Viktor Orban stvorio pometnju unutar zajednice zbog ruskih milijardera

Novosti online

07. 09. 2022. u 16:04

MAĐARSKA je još jednim potezom pokazala da predstavlja kamen spoticanja unutar Evropske unije kada je reč o sankcijama protiv Rusije. Ovaj put naš severni sused zatražio je skidanje trojice ruskih oligarha sa popisa sankcionisanih Rusa, tvrdi portal "Politiko".

МАЂАРСКА ПРКОСИ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Виктор Орбан створио пометњу унутар заједнице због руских милијардера

Foto: EPA

Evropska unija ima rok da do 15. septembra obnovi sankcije protiv pojedinih građana koji su stavljeni na listu na početku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Produžavanje sankcija smatra se tehničkom formalnošću, kao što je to bio slučaj sa prethodnim merama uvedenim protiv Rusije, prenosi "Politiko".

Međutim, Mađarska je odlučila da unese trzavice među zemlje čelnice EU. Kako tvrde četvorica diplomata EU, koji su dali anonimnu izjavu za pomenuti list, Budimpešta je zatražila uklanjanje trojice ruskih državljana sa spiska sankcionisanih građana. Prema rečima dvojice diplomata, reč je o ruskim bogatašima Ališeru Usmanovu, Petru Avenu i Viktoru Rašnjikovu.

 

Taj potez razbesneo je druge članice EU, koje još ne mogu da oproste mađarskom premijeru Viktoru Orbanu jer je odbio da podrži embargo na rusku naftu pre nekoliko meseci.

Ališer Usmanov se obogatio na rudarstvu i ulaganjima i bivši je deoničar fudbalskog kluba Arsenal iz Tule.  Do 2022. godine, Usmanov je imao procenjenu neto vrednost od 19,5 milijardi dolara i bio je među 100 najbogatijih ljudi na svetu.


Petar Aven je preduzetnik i političar koji je vodio najveću rusku komercijalnu banku, dok je Viktor Rašnjikov izgradio poslovno carstvo na gvožđu i čeliku. Njegovo bogatsvo do 2022. godine bilo je procenjeno na 10,4 milijarde dolara.

Državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Mađarske, Zoltan Kovač poručio je da će EU doneti zajedničku odluku pomenutim osobama.

- EU-ov popis sankcionisanih osoba se stalno preispituje i uvek postoji zabrinutost da uključivanje određenih lica ili pravnih subjekata nije dovoljno opravdano - poručio je Kovač na svom "Tviter" nalogu.

 


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna