NOVI SASTANAK RUSIJE I KINE: Si Đinping putuje prvi put nakon više od dve godine i to da bi se sastao sa Putinom

Novosti online

07. 09. 2022. u 15:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping sastaće se sledeće nedelje na samitu u Uzbekistanu, rekao je ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.

НОВИ САСТАНАК РУСИЈЕ И КИНЕ: Си Ђинпинг путује први пут након више од две године и то да би се састао са Путином

Foto: EPA

Dvojica lidera sastaće se na samitu Šangajske organizacije za saradnju, koja će se održati u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra, rekao je novinarima ruski ambasador u Kini Andrej Denisov.


- Za manje od 10 dana održaće se još jedan sastanak naših lidera na samitu ŠOS-a u Samarkandu. Aktivno se pripremamo za to - izjavio je Denisov, a prenosi ruska državna novinska agencija "Tass".

Poseta Uzbekistanu, ako se nastavi, biće Sijevo prvo inostrano putovanje u poslednje dve i po godine. Ruski mediji su takođe izvestili o Sijevim planovima da poseti Kazahstan pre samita u Uzbekistanu, ali su ti izveštaji ostali zvanično nepotvrđeni, prenosi "ABC Njuz".

Putin i Si su se poslednji put sastali u Pekingu u februaru, nekoliko nedelja pre nego što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu.

Ruska vojska je održala opsežne vojne vežbe koje su počele prošle nedelje i završene u sredu na istoku zemlje u kojima su učestvovale snage iz Kine, što je još jedan dokaz sve bližih veza između Moskve i Pekinga usred tenzija sa Zapadom zbog vojne akcije u Ukrajini.

Iako su Moskva i Peking u prošlosti odbacili mogućnost stvaranja vojnog saveza, Putin je rekao da se takva perspektiva ne može isključiti. On je takođe primetio da Rusija deli veoma osetljive vojne tehnologije sa Kinom, što je značajno pomoglo u jačanju njene odbrambene sposobnosti.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri