UPOZORENJE NOVOJ PREMIJERKI: Konfiskacija ruske imovine dovešće do nestabilnosti u Britaniji

Novosti online

06. 09. 2022. u 09:53

REALIZACIJA ideje nove premijerke Velike Britanije Liz Tras o oduzimanju zamrznute ruske imovine može dovesti do odliva kapitala i nestabilnosti u samom Kraljevstvu, izjavio je direktor drugog evropskog odeljenja ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Beljajev.

УПОЗОРЕЊЕ НОВОЈ ПРЕМИЈЕРКИ: Конфискација руске имовине довешће до нестабилности у Британији

Foto: Profimedia/Jutjub/4K Adventure

- Trebalo bi uzeti u obzir i nedostatak pravnih osnova za takav korak, koji su već priznali britanski pravnici, kao i pogubne posledice takvih akcija za renome i status Velike Britanije kao međunarodnog finansijskog centra. Očigledno je da će bilo koje politički motivisane konfiskacije imovine dovesti do povlačenja stranih investitora iz Velike Britanije: ako kradu jedne, gde je onda garancija da tako neće postupati i sa drugima? - rekao je Beljajev.

Kako je diplomata naveo, slična nepromišljena politika se može preokrenuti na njene inicijatore u vidu socijalnih nemira, masovnih protesta i unutrašnje političke nestabilnosti u samoj Britaniji.

Ranije je Trasova izjavila da britanske vlasti razmatraju mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine kako bi je predali Ukrajini.

Brojne zemlje, u okviru politike sankcija, donose odluke o zamrzavanju imovine i nekretnina ruskih privrednika. Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitrij Kuleba ranije je zatražio od zemalja G7 da donesu zakone koji bi im omogućili da konfiskuju rusku imovinu u korist Ukrajine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!