U NASILJU U BAGDADU 22 MRTVIH: Teške posledice krvavog sukoba dva politička bloka u Iraku

D. D. S.

30. 08. 2022. u 23:33

UTICAJNI irački šiitski sveštenik Moktad al Sadr naredio je sledbenicima da prekinu proteste u centru Bagdada i izvinio se Iračanima zbog pogibije 22 ljudi tokom sukoba između rivalskih šiitskih muslimanskih grupa.

У НАСИЉУ У БАГДАДУ 22 МРТВИХ: Тешке последице крвавог сукоба два политичка блока у Ираку

Moktad al Sadr, Foto AP

Protesti su izbili kada je Sadr u junu najavio da se povlači iz politike zbog nerešivog političkog zastoja.

- Ovo nije revolucija, jer se izgubio miroljubiv karakter. Prolivanje iračke krvi je zabranjeno - poručio je Sadr.

U TV obraćanju pristalicama je dao rok od jednog sata da prekinu proteste u utvrđenoj Zelenoj zoni u centru Bagdada, zapretivši da će inače napustiti pokret.

Njegovo obraćanje usledilo je dan pošto je, posle političkog zastoja od oktobarskih parlamentarnih izbora, u Bagdadu izbilo najteže nasilje u poslednjih nekoliko godina.

Čak je i Iran zatvorio granicu i obustavio letove za Irak.

Oplakivanje poginulih u nemirima, Foto AP

Tokom sukoba su se čule eksplozije i pucnji iz mitraljeza, a na nebu iznad Zelene zone, u kojoj se nalazi sedište vlade i stranih ambasada, videla se municija za praćenje.

Sadrove pristalice sukobile su se sa naoružanim proiranskim grupama, koje su prisutne u Iraku još od invazije SAD 2003. godine i pada sunitskog diktatora Sadama Huseina.

Iračka oružana grupa "Saraja Salam", koja se dovodi u vezu sa Al Sadrom, sukobila se sa bezbednosnom grupom Snage narodne mobilizacije.

Produženi politički zastoj, tokom kog su se dva tabora nadmetala za vlast, uveo je Irak u najduži period bez vlade. Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe al Kadimija da posreduje između "sadrista" i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji "Okvir koordinacije" nisu uspeli.

Sadristi i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali "Okvir koordinacije" sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika, a njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Foto AP

PROBILI KAPIJE PALATE

DEMONSTRANTI su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije.

Mnogi su uleteli u raskošne salone i mermerne sale palate gde se okupljaju irački lideri i strane zvanice. Iračka vojska uvela je policijski čas u celoj zemlji, a vršilac dužnosti premijera privremeno je obustavio održavanje sednica vlade, kao odgovor na nasilje. Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, više desetina demonstranata je ranjeno u pucnjavi i prilikom bacanja suzaca i u sukobima s policijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!