ZAPAD POMAŽE UKRAJINI U POKUŠAJIMA NUKLEARNE UCENE: Nebenzja o situaciji u Zaporožju

Novosti online

22. 08. 2022. u 18:53

ZAPAD pomaže Kijevu u pokušajima nuklearne ucene oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

ЗАПАД ПОМАЖЕ УКРАЈИНИ У ПОКУШАЈИМА НУКЛЕАРНЕ УЦЕНЕ: Небензја о ситуацији у Запорожју

Foto: AP Photo/John Minchillo

- Poslednje nedelje zapadni pokrovitelji Ukrajine u suštini pomažu Kijevu u njegovim pokušajima nuklearnih ucena, ignorišući činjenicu da Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu - rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u cilju rešavanja situacije oko Zaporoške nuklearke.

- Ponovo potvrđujem da UN imaju u Ukrajini logističke i bezbednosne mogućnosti da podrže slanje misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iz Kijeva u Zaporožje - rekao je Gutereš.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da Moskva računa na to da će biti realizovana poseta misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, te da će nastaviti sa radom na njenoj organizaciji. Kako je ranije saopšteno, poseta stručnjaka IAEA Zaporoškoj nuklearki bila je dogovorena još u junu, ali je obustavljena od strane rukovodstva UN.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO - SNAŽAN NAPAD RUSKIH SUHOJA: Srušeno ukrajinsko vojno skladište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi