TURSKA PONOVO UPOZORILA: Nema prijema Švedske i Finske u NATO dok ne ispune obaveze

Novosti online

21. 08. 2022. u 09:13

ŠVEDSKA i Finska neće postati članice NATO ako nastave da ignorišu zahteve Ankare za izručenje, rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

ТУРСКА ПОНОВО УПОЗОРИЛА: Нема пријема Шведске и Финске у НАТО док не испуне обавезе

Foto: AP/Sara Spirković

- Do sada niko od optuženih za terorizam, čije je izručenje iz Švedske i Finske tražila Turska, nije vraćen - rekao je juče Bozdag novinarima i dodao:

- Naša očekivanja se ne odnose na one optužene za prevaru. Švedska i finska vlada bi to trebalo veoma dobro da razumeju.

Bozdag je rekao da se proces pridruživanja Švedske i Finske NATO "neće pomeriti korak unapred" ukoliko se to pitanje ne reši. Turska je pristala da formalno podrži zahtev dve nordijske države da se pridruže NATO junu pod uslovom da neće podržavati organizacije koje Ankara smatra terorističkim grupama, prenosi RT.

Kako kaže Turska, Švedska i Finska nisu ispoštovale ovaj dogovor.

Švedska vlada je u ranije ovog meseca saopštila da će izručiti jednu osobu osuđenog za prevaru sa kreditnim karticama. Švedska premijerka Magdalena Andersson izjavila je u junu da Stokholm rešava ekstradicije Turskoj u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom. Ona je dodala da Švedska ne podržava ljude koji predstavljaju pretnju turskoj bezbednosti.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a