RAT U UKRAJINI: "Panciri" brane Sevastopolj, pogledajte kako dejstvuju po neprijateljskim ciljevima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 08. 2022. u 07:17 >> 21:41

SPECIJALNA vojna operacija Rusije u Ukrajini - 178. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Панцири бране Севастопољ, погледајте како дејствују по непријатељским циљевима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Pogledajte dejstvo "Pancira" u Sevastopolju

Nemačka šalje Ukrajini 20 raketnih sistema

Nemačka namerava da isporuči Ukrajini 20 raketnih sistema kalibra 70 milimetara na specijalnim automobilima i 2.000 odgovarajućih raketa, saopšteno je na sajtu nemačke Vlade.

Kako se navodi, ova isporuka biće izvedena u okviru programa modernizacije naoružanja, a rokovi će zavisiti od toga kad će to naoružanje biti proizvedeno u neophodnoj količini.

Rakete na nebu iznad Sevastopolja

U Sevastopolju je ponovo stupio u akciju ruski PVO, rekao je guverner grada Mihail Razvožajev.

Podsećamo, Rusi tvrde da je jutros dronom napadnut štab Crnomorske flote i da je letelica oborena.

Nakon toga ona je pala na krov i zapalila se.

Za dan evakuisano 40.000 ljudi

Oko 40.000 ljudi, uključujući 6.000 dece, danas je evakuisano u Rusiju iz opasnih regiona Ukrajine i Donbasa. Ovo je u subotu saopštio načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije Mihail Mizincev.

- Uprkos aktivnom protivljenju kijevskog režima, tokom proteklog dana, 39.299 ljudi, uključujući 5.868 dece, evakuisano je na teritoriju Ruske Federacije iz opasnih regiona Ukrajine i republika Donbasa.

Mizincev tvrdi: Ukrajinci smestili vojne položaje u školama

Nacionalisti i Oružane snage Ukrajine postavile su vojnu opremu na teritoriji škola u Novodmitrovki, Konstantinovki i Nikolajevu, tvrdi načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Novodmitrovki, na teritoriji škole (ulica Sevastopoljska), jedinice Oružanih snaga Ukrajine su opremile uporište, kasarne i skladišta municije, postavile blokade puteva i vatrene tačke, minirali prilaze ustanovi, ali lokalno stanovništvo namerno nije upozoreno na ovo - rekao je Mizincev.

U Moskvi izloženo zarobljeno ukrajinsko naoružanje

Novi napad na nuklearku Zaporožje

Ukrajinske trupe izvele su novi artiljerijski udar na nuklearnu elektranu Zaporožje i predgrađe Energodara, saopštile su gradske vlasti Sputnjiku.

Napad na nuklearnu elektranu Zaporožje izveden je iz zapadnog oružja dugog dometa. Kritični objekti postrojenja su netaknuti, saopštile su vlasti.

Šestorica boraca DNR poginuli u borbi

Tokom borbi danas je poginulo šest boraca DNR, dok je šest povređeno, saopštila je narodna milicija.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je tokom obavljanja vojne dužnosti u borbi za nezavisnost poginulo šest branilaca Donjecke Narodne Republike, a još šest je povređeno - saopštila je policija na Telegram kanalu.

Radi se na identifikaciji terorista koji su izazvali eksploziju u Mariupolju

Pripadnici bezbednosnih organa DNR rade na identifikaciji osoba umešanih u detonaciju eksplozivne naprave u blizini zoološkog vrta u Mariupolju, gde je trebalo da bude u poseti načelnik grada, saopštilo je republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Policajci utvrđuju okolnosti eksplozije i rade na identifikaciji osoba ili osobe umešane u detonaciju eksplozivne naprave u centralnom delu Mariupolja - saopštio je centar za odnose s javnošću ministarstva u svom Telegramu. kanal.

Šta se dešava sa pozicijom Alekseja Arestoviča?

Aleksej Arestovič je i dalje savetnik Kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ali nije savetnik šefa ove kancelarije Andrija Jermaka.

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

To je rekao Jermakov pomoćnik Mihail Podoljak, komentarišući medijske izveštaje da Arestovič nije savetnik šefa kabineta Zelenskog.

Odbijen raketni napad na Herson

Raketni napad ukrajinskih snaga na Herson je odbijen, izjavio je zamenik šefa administracije Hersonskog regiona.

Kako je rekao, sve projektile oborile su ruske PVO snage.

Pokušaj atentata na gradonačelnika Marijupolja

Na gradonačelnika Marijupolja Konstantina Ivašenka izvršen je pokušaj atentata na ulazu u gradski zoološki vrt, međutim, u incidentu nema povređenih.

Izvori s lica mesta su Sputnjiku rekli da se u rejonu u kome je prolazio gradonačelnik začuo prasak, ali da nema žrtava niti povređenih. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom događaju.

Na mestu događaja se nalazi robot za likvidaciju eksplozivnih naprava Ministarstva unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike.

Prema informacijama izvora, na ulazu u Marijupolj je pojačana kontrola i policija detaljno proverava automobile.

Ukrajinci granatiraju Donbas

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas, a u poslednjem naletu mete su bile Donjeck, Zajcevo i Novobahmutovka, javlja Zajednički centar za kontrolu režima prekida vatre.

U napadima su korišćeni projektili kalibra 120, 122 i 152 milimetra, iako za sada nema informacija o mogućim žrtvama i nanetoj šteti.

Izdati prvi ruski pasoši u Harkovskoj oblasti

U gradu Kupjansk, u Harkovskoj oblasti, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, prenose "RIA Novosti".

- Ovo je značajan događaj za naš region i za svakog stanovnika - rekao je Vitalij Gančev, šef nove vojno-civilne administracije regiona na svečanoj dodeli ruskih pasoša.

Pre dobijanja pasoša, stanovnici Harkovske oblasti položili su svečanu zakletvu kao novi državljni Ruske Federacije.

Rusija: Ukrajinci upotrebili bojni otrov

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije danas je saopštilo da je ukrajinska vojska upotrebila bojni otrov protiv ruskih trupa u regionu Zaporožja.

- U svetlu vojnih poraza u Donbasu i drugim regionima, režim Zelenskog je dozvolio terorističke akte uz upotrebu hemijskih supstanci protiv ruskih vojnika i civila. Ruski vojnici koji su izvršavali zadatke u blizini sela Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti prebačeni su u vojnu bolnicu sa simptomima teškog trovanja - saopštili su iz ruskog vojnog resora.

Ruska strana tvrdi da je nakon pregleda u organizmu vojnika pronađena otrovna supstanca botulinum tip "B".

U Kupjansku izdati prvi ruski pasoši

U gradu Kupjansk, Harkovska oblast, izdato je prvih deset ruskih pasoša lokalnim stanovnicima, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

Šef nove vojno-civilne administracije regiona Vitalij Gančev i poslanik ruske Državne dume Artem Turov došli su na ceremoniju u matičnu službu da čestitaju novopečenim Rusima.

- Ovo je značajan događaj za naš region i za svakog stanovnika. Slava velikoj Rusiji - rekao je Gančev na manifestaciji.

Vlasti Zaporožja sprečile ukrajinsku provokaciju u nuklearnoj elektrani

Potencijalna provokacija u Zaporoškoj nuklearki je sprečena, ali nema sumnje da će kijevske vlasti pokušati da ostvare svoje zločinačke planove, izjavio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Ranije je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao da kijevski režim priprema rezonantnu provokaciju u nuklearki Zaporožje 19. avgusta tokom posete Ukrajini generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Američki časopis: Rublja ne propada

Ruska ekonomija se pokazala otpornom na uticaj sankcija koje su uvele zapadne zemlje, što nas tera da razmišljamo o efikasnosti restriktivnih mera, izjavio je kolumnista Mark Episkopos u časopisu "Nešnal Interest".

Prema rečima autora članka, uspeh ruskog ekonomskog sistema zasniva se na četiri važna faktora. Prvo je nazvao neverovatne korake Centralne banke.

- Ruska centralna banka je preduzela brze mere da zaštiti rublju od naleta finansijskih ograničenja SAD i EU. Rublja nije propala, kao što je predsednik Džo Bajden obećao u martu, a ove godine je postala jedna od najjačih svetskih valuta - rekao je Episkopos.

Foto: Printskrin/nationalinterest.org

Ukrajinske trupe granatirale kaznenu koloniju u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su kaznenu koloniju u Kirovskom okrugu Donjecka, tri zatvorenika su ranjena, saopštio je štab odbrane DNR.

- Oružane formacije Ukrajine napale su 124. popravnu koloniju u Kirovskom okrugu u Donjecku. Trojica zatvorenika su zadobila šrapnelske rane - saopštio je Telegram kanal glavnog štaba.

Granatiran Melitopolj

Ukrajinska vojska je u noći na subotu granatirala Melitopolj u Zaporoškoj oblasti, oštećeno je nekoliko stambenih zgrada.

 

Šojgu: "Mnogi građani nisu prihvatili takvu politiku"

Mnogi Ukrajinci nisu prihvatili politiku Kijeva koja je usmerena na rehabilitaciju nacizma, kao ni govor mržnje prema svemu što je povezano sa Rusijom, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na Međunarodnom antifašističkom kongresu.

- Posebna tema je neonacizam u Ukrajini. Zvanični Kijev je otvoreno sebe proglasio naslednikom krvavih ukrajinskih ekstremista. Vrhovna rada je militante OUN-UPA (Ukrajinska ustanička armija bila je oružano krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista, a u Rusiji je zabranjena i proglašena za ekstremističku organizaciju) proglasila borcima za nacionalnu nezavisnost. Posle raspada Sovjetskog Saveza, Vašington je učinio sve da od Ukrajine stvori antipoda Rusiji. Promovisano je zakonodavstvo koje zabranjuje ruski jezik, ruske medije, rusku kulturu - sve što je povezano sa našom zemljom - rekao je Šojgu.

foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Konašenkov: Likvidirano 100 militanata

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija pogodila položaje ukrajinske ekstremističke jedinice Kraken u blizini Avdejevke kod Harkova i da je poginulo više od 100 militanata.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov je naveo da je među njima likvidirano i do 20 američkih plaćenika, prenosi RIA Novosti.

 

Konašenkov je dodao da je u rejonu naselja Velikomihajlovka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska avijacija pogodila položaj 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i da je poginulo najmanje 200 njenih pripadnika, uz više od 150 ranjenih.

Foto: Printskrin/Ruptly

Uništeno oko 20 američkih plaćenika

Ruska avijacija visokopreciznim oružjem uništila je oko 20 američkih plaćenika u oblasti Harkova, saopštilo je novinarima rusko Ministarstvo odbrane.

- Više od 100 militanata, uključujući do 20 američkih plaćenika, ubijeno je u oblasti Andreevka, oblast Harkov, kao rezultat udara preciznim navođenim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na borbene položaje nacionalističke Kraken formacije i jedinica stranih plaćenika - saopštila je agencija.

Pored toga, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Velikomihajlovka Dnjepropetrovske oblasti skoro je u potpunosti uništila bataljon 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snage Ukrajine, čiji je gubitak iznosio najmanje 200 ubijenih nacionalista i više od 150 ranjenih.

Oboren dron iznad sedišta Crnomorske flote

Sistem PVO oborio je dron direktno iznad sedišta Crnomorske flote, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Pao je na sam na krov i zapalio se. Napad nije uspeo. Bravo momci - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Očevici su na društvenim mrežama objavili snimak na kojem se, navodno, vidi dron koji se srušio na krov štaba Crnomorske flote u Sevastopolju.

 

"Rusiji potrebni gasovodi da bi "snabdevala" Evropu problemima"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je da su Rusiji potrebni gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 da bi, kako je naveo, "snabdevala" Evropu problemima.

- Rusiji su potrebni „tokovi“ da bi snabdevala Evropu problemima, a ne da bi pomagala u gasu - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski smatra da što duže "teroristička država", kako je nazvao Rusiju, bude prisutna na evropskom i globalnom energetskom tržištu, to duže neće biti stabilnosti na tržištu.

Foto: AP

Granatiran Melitopolj,ruske snage oborile dve rakete

Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Melitopolju koji je pod ruskom kontrolom, prenosi TASS sa lica mesta.

Agencija RIA Novosti izveštava, pozivajući se na izjavu zvaničnika ruske civilno-vojne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova da su se nešto posle ponoći čule četiri eksplozije a da su sistemi ruske PVO oborili dve ukrajinske rakete.

- Kao rezultat rada ruskih sistema protivvazdušne odbrane u oblasti Melitopolja, oborene su dve rakete koje su militanti oružanih snaga Ukrajine ispalili na civilnu infrastrukturu i stambena naselja grada - saopštio je na svom Telegram kanalu Rogov.

On je za TAS S pojasnio da su, prema prvim informacijama, oružane snage Ukrajine granatirale grad iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.

"Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu"

Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta, prenosi Unian.

Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

Ukrajinci upali u rusku zasedu

Ukrajinska vojska je upala u zasedu ruskih vazdušno-desantnih snaga.

Kao rezultat toga, padobranci su uhvatili izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine koja se kretala u oklopnom vozilu, a zatim uništili konvoj neprijateljskih oklopnih vozila.

Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

 

"Kijevske vlasti svesne gubitka Zaporoške oblasti"

Kijevske vlasti su svesne neizbežnog gubitka Zaporoške oblasti, pa iz osvete granatiraju gradove i mesta u regionu, rekao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Stalno granatiranje gradova i naselja od strane ukrajinskih trupa diktirano je njihovom osvetom, besom i nemoći zbog činjenice da se Zaporoška oblast nikada neće vratiti Ukrajini. Režim Zelenskog je svestan neizbežnog gubitka Zaporoške oblasti i stoga pokušava da što više naudi mojim sunarodnicima, da ih zastraši i primora da napuste region, uključujući i ucenjivanjem udarima na nuklearnu elektranu Zaporožje - rekao je Rogov za RIA Novosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna