ČETIRI STUBA STABILNOSTI RUSKE EKONOMIJE Američki časopis: Rublja ne propada, vrhunski proizvodi i dalje dostupni širom tržišta u Rusiji

Novosti online

20. 08. 2022. u 11:43

RUSKA ekonomija se pokazala otpornom na uticaj sankcija koje su uvele zapadne zemlje, što nas tera da razmišljamo o efikasnosti restriktivnih mera, izjavio je kolumnista Mark Episkopos u časopisu "Nešnal Interest".

ЧЕТИРИ СТУБА СТАБИЛНОСТИ РУСКЕ ЕКОНОМИЈЕ Амерички часопис: Рубља не пропада, врхунски производи и даље доступни широм тржишта у Русији

foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Prema rečima autora članka, uspeh ruskog ekonomskog sistema zasniva se na četiri važna faktora. Prvo je nazvao neverovatne korake Centralne banke.

- Ruska centralna banka je preduzela brze mere da zaštiti rublju od naleta finansijskih ograničenja SAD i EU. Rublja nije propala, kao što je predsednik Džo Bajden obećao u martu, a ove godine je postala jedna od najjačih svetskih valuta - rekao je Episkopos.

Sistem „paralelnog uvoza“ takođe je igrao važnu ulogu u slabljenju uticaja sankcija, smatra posmatrač.

Foto: Printskrin/nationalinterest.org

- Od Levi's farmerki do iPhone-a, mnoštvo opštih i vrhunskih proizvoda je i dalje dostupno za kupovinu u tržnim centrima, iako ovi proizvođači više ne isporučuju direktno na rusko tržište - podsetio je on.

Posmatrač smatra da je jedan od najozbiljnijih izazova zapadnim sankcijama bilo odbijanje mnogih država, uključujući supersile, da pristanu na uslove Vašingtona i Brisela i da odbiju ekonomske kontakte sa Rusijom.

- Velike svetske ekonomske sile ne samo da su odbile da se pridruže režimu sankcija predvođenih Vašingtonom, već nastavljaju da produbljuju svoje trgovinske i finansijske veze sa Moskvom. I Indija i Kina su povećale tempo uvoza energenata iz Rusije u poslednjih šest meseci - rekao je autor.

Foto: Printskrin Youtube/ CGTN

Episkopos je četvrti razlog neuspeha sistema sankcija nazvao lošom promišljenošću: prema njegovim rečima, restriktivne mere mnogo više utiču na evropske zemlje nego na samu Rusiju, što može dovesti do rascepa u antiruskoj koaliciji.

U međuvremenu, evropskim potrošačima se vrti u glavi, pošto vrtoglavo rastući računi za grejanje i struju prave ogromne probleme dok se zvaničnici bore da obuzdaju energetsku krizu izazvanu loše osmišljenim planom EU da smanji uvoz energije iz Rusije.

S obzirom da je Nemačka navodno na ivici recesije, rastući ekonomski problemi Evrope ponovo su izazvali bojazan da bi zemlje EU mogle početi da napuštaju zapadni režim sankcija.

BONUS VIDEO:

"URAGAN" PONOVO DEJSTVUJE: Najnoviji snimci Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)