MOSKVA - KIJEV ĆE BITI KRIV ZA DRUGI ČERNOBILJ: Opasno "otimanje" o nuklearnu elektranu Zaporožje pretnja čovečanstvu

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

20. 08. 2022. u 07:00

STALNE pretnje Ukrajinaca da će, ako se Rusi ne povuku iz Zaporožja, gađati atomsku centralu imaju za cilj da stvore paniku i strah tamošnjeg stanovništva i onih koji rade u toj nuklearki.

МОСКВА - КИЈЕВ  ЋЕ БИТИ КРИВ ЗА ДРУГИ ЧЕРНОБИЉ: Опасно отимање о нуклеарну електрану Запорожје претња човечанству

Foto Tanjug

U četvrtak uveče i petak u zoru ukrajinska artiljerija je gađala grad Elektrodar u čijoj se blizini nalazi zaporoška atomska centrala.

- Sistem zaštite u zaporoškoj nuklearnoj elektrani je pojačan zbog mogućnosti pokušaja napada ukrajinskih snaga - izjavio je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

U Moskvi ističu da će za eventualnu katastrofu na nuklearki odgovornost snositi Velika Britanija, SAD i one zapadne zemlje koje huškaju Kijev na takve opasne akcije.

Rusija je već saopštila da se ne slaže sa predlozima da se oko zaporoške centrale napravi demilitarizovana zona od 30 kilometara i da tamo dođu međunarodni mirotvorci.

U Moskvi misle da bi situacija bila još gora, a cilj je da zapravo nuklearka dođe pod kontrolu vlasti u Kijevu.

Interesantno je da struja koju proizvodi nuklearka odlazi u Ukrajinu i još je formalno pod upravom ukrajinskog "Energo-atoma". I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je juče u Odesi da električna energija koja je proizvedena u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga, pripada Ukrajini.

Foto Tanjug

Gutereš je juče stigao u Odesu nakon trilateralnog susreta u Lavovu dan ranije sa ukrajinskim i turskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i Redžepom Tajipom Erdoganom.

A u Moskvi je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da je "rukovodstvo Ukrajine zarad svojih političkih ciljeva spremno da izazove drugi Černobilj u situaciji sa nuklearnom elektranom Zaporožje". Reč je o najvećem nuklearnom objektu u Evropi.

Rjabkov je istakao da je prisustvo ruske vojske koja čuva nuklearnu elektranu garancija da se takav scenario neće ostvariti.

U Harkovu i Nikolajevu rano juče ujutru čule su se eksplozije, saopštili su gradonačelnici tih ukrajinskih gradova.

Ruska PVO je ozbiljno shvatila napade ukrajinskih dronova na ciljeve na Krimu, pojačana je kontrola neba, pa je u četvrtak uveče u rejonu aerodroma "Belbek" u Sevastopolju oborena bespilotna letelica. A pre toga je u blizini ruskog grada Kerč, ali na značajnoj udaljenosti od Krimskog mosta, oboren neprijateljski dron.

Prisetimo se da se 31. jula mali ukrajinski dron koji je doleteo iz relativne blizine obrušio na zgradu Crnomorske flote. Tada je lakše povređeno petoro ljudi, ali su vlasti Sevastopolja odložile praznovanje Dana ratne mornarice Rusije.

Cilj napada dronovima manje veličine je da unesu nervozu među tamošnjim stanovništvom i turistima koji letuju na krimskom poluostrvu. Diverzijama na teritoriji Rusije rukovodstvo u Kijevu pokušava da kompenzuje gubitke tla na istočnom frontu.

Ukrajinski novinari tvrde kako su Amerikanci zaštitili sadašnjeg vrhovnog komandanta oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koga je nameravao da smeni Zelenski. Kako pišu kijevski mediji, Brižit Brink, američka ambasadorka u Kijevu, pozvala je šefa predsedničke administracije Andreja Jermaka i ministra odbrane Alekseja Reznika i kazala im da nije vreme za kadrovske smene u vrhu vojske. Zalužni je u direktnom kontaktu sa ljudima iz Pentagona i smatraju ga američkim čovekom.

Novinari, inače, pišu da Zalužni iritira predsedničku administraciju, jer su njegove ocene o stanju na frontu znatno pesimističnije od onih koje daje Zelenski, ili njegovi pomoćnici i savetnici.

U Kijevu se danima govorilo kako će novi vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga biti sadašnji komandant kopnene vojske general-pukovnik Aleksandar Sirski. Njega je Zelenski proglasio herojem Ukrajine.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da se Zapad sprema za otvoreni oružani sukob sa Rusijom.

- Događaji oko Ukrajine pokazuju da Zapad pokušava da balansira na ivici "hibridnog rata" i otvorenog oružanog sukoba protiv Rusije - kazao je Patrušev.

Foto Tanjug

Putin obećao dolazak na Bali

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je u telefonskom razgovoru lideru Indonezije Džokou Vidodu da će doći u novembru na Bali na samit G-20. Doći će i kineski lider Si Đinping. Ambasador Indonezije u Moskvi kazao je da se Ukrajinci nisu obraćali rukovodstvu u Džakarti da se na marginama samita organizuje susret Putina i Zelenskog.

Ranije su u Kijevu kazali da bi Zelenski mogao da putuje u Indoneziju ako bude dogovoren susret sa Putinom. Amerikanci i Kanađani su predlagali da se Rusija isključi iz G-20, ali se sa tim nisu složile mnoge zemlje. Da bi umirilo Zapad što su pozvali Rusiju, rukovodstvo u Džakarti je kao gosta samita pozvalo i Vladimira Zelenskog, mada Ukrajina nije članica G-20.

* * * * * * * *

Zanatlije Nemačke protiv sankcija Rusiji

ZANATLIJE iz nemačke pokrajine Zaksen-Anhalt u otvorenom pismu zatražile su od kancelara Olafa Šolca da ukine sankcije Rusiji i pored toga što smatraju da je napad Rusije na Ukrajinu težak zločin i jasno kršenje Povelje UN.

- Želite li stvarno da žrtvujete svoju zemlju? - upitale su zanatlije.

- Znamo iz razgovora sa našim mušterijama da velika većina građana ne želi da žrtvuje teško zarađeni životni standard. Ovo nije naš rat. Želite li da budete kancelar koji je Nemačku doveo do propasti? Ako cene dalje budu rasle onda "obični građani" više neće moći da priušte život.

Foto Tanjug

Istovremeno, premijer nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman, u cilju štednje energije, preporučuje građanima da se ne tuširaju svaki dan, već da umesto toga koriste mokre peškire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)